המרכז הירושלמי לסיוע משפטי וזכויות אדם (JLAC)

מידע כללי

מדינההרשות הפלסטיניתישראל
אתר אינטרנטhttp://www.jlac.ps/
נוסדנוסד ב-1974
במילות הארגון"במילות הארגון: "מאז הקמתו לפני 40 שנה, המרכז הירושלמי לסיוע משפטי וזכויות אדם פיתח נישת מומחיות ייחודית; מתן סיוע משפטי לקהילות הפגיעות במאבק על הפרות זכויות אדם

מימון

פעילות

  • המרכז הירושלמי לסיוע משפטי וזכויות אדם "נוסד ב-1974 על ידי (American Friends Service Committee" (AFSC", ארגון שיושב בארה"ב ומוביל קמפיין BDS אנטי ישראלי בקמפוסים ובכנסיות בארה"ב. ב-1997 הוא הפך ל"ארגון פלסטיני עצמאי."
  • הארגון פעיל ביותר בקידום קמפייני BDS כנגד מדינת ישראל, לובי בגופים בינלאומיים ושימוש ברטוריקה מסיתה.
  • מתאר את עצמו כ"שחקן מפתח משמעותי בהתערבויות מסוימות; לוקח על עצמו ללא תשלום תיקים משפטיים הקשורים להריסת בתים, עקירה בכפייה, הפקעת קרקעות, ולאחרונה אלימות של מתנחלים … לאחרונה, JLAC הגישה את הסיוע המשפטי שלה ליחידים בתיקים העוסקים ב: אינטרסים ציבוריים, רפורמות משפטיות, מודעות קהילתית, וסנגור בין יתר ההתערבויות האחרות "

 דמוניזציה של ישראל

  • הרטוריקה של JLAC כוללת האשמות ב"עונש קולקטיבי", "טיהור אתני", ו"אפרטהייד" כמו גם תמיכה ב"זכות השיבה" הפלסטינית.
  • משתתף בקמפיינים מפלים כגון "אהבה בתקופת האפרטהייד: המאבק הפלסטיני על ביטול החוק הגזעני של ישראל, שלילת איחוד משפחות".
  • פרסם ספר בשם: "יש לנו שמות, יש לנו מולדת" הטוען כי "הברוטאליות והסדיזם הן פניה האמיתיות של הציונות ומדינת הכיבוש", ומאשים את ישראל בפרקטיקות "אכזריות ","מתועבות ופשיסטיות". הספר ממשיך לשאול: "האם ההיסטוריה של האנושות ידעה אי פעם אכזריות שכזאת, כפי שנהוגה בידי ישראל …?"
  • בדצמבר 2017, בעקבות הכרת הנשיא טראמפ על ירושלים כבירת ישראל, פרסם מנהל JLAC, רמי סאלח, מאמר בו נכתב כי האיחוד האירופי "צריך לשמש דוגמה לשאר הקהילה הבינלאומית בכך שיבטיח שכל שיתוף פעולה בין ישראל לאיחוד האירופי לא יתרום להתנחלויות בלתי חוקיות והפרות זכויות אדם. יש לדחות את כל ישיבות המועצה האירופית וישראל עד שישראל תתחייב לעמוד בהתחייבויותיה המשפטיות. יתר על כן, על האיחוד האירופי להימנע מהעמקת שיתוף הפעולה המדיני והכלכלי עם ישראל עד שישראל תוכיח את מחויבותה לסיום הכיבוש. צעדים אלה ישלחו מסר ברור כי האיחוד האירופי לא יהיה שותף לפשעיה המתמשכים של ישראל ".
  • ב-17 באפריל 2017 JLAC, כחבר במועצת ארגוני זכויות האדם הפלסטיני (PHROC), הוציא הצהרה לרגל יום האסיר הפלסטיני בה נכתב: "השנה מציינים 50 שנה של עינויים של אסירים פוליטיים פלסטינים באמצעות מערכת צבאית. מבחינה היסטורית שנים אלו היו מהותיות, וכללו צורות שונות של עינויים והתעללות פיזית ופסיכולוגית ", וקרא לבית הדין הפלילי הבינלאומי "לפתוח בחקירה בעניין האסירים והעצירים הפלסטינים, ולהביא לדין את אלה שעינו, הוציאו להורג ללא משפט, שהעבירו בכפייה, וביצעו מעצרים שרירותיים של פלסטינים ".
  • בהודעה לעיתונות שפורסמה ב -22 במרץ 2017, שיבח JLAC את הדו"ח של ועדת הכלכלה והרווחה של האו"ם למערב אסיה (UNESCWA) בנושא "שאלת האפרטהייד", אשר האשים את ישראל בכך שהיא "אשמה במדיניות ובפרקטיקות המהוות את פשע האפרטהייד". ו"קרא לתובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי לפתוח בחקירה על ביצוע פשע האפרטהייד של ישראל נגד העם הפלסטיני ולהעמיד לדין את האחראים לדין ".
  • בינואר 2017, JLAC יחד עם אל-חק, סנט-איב, אל-שבאקה, ובדיל פרסם אינפוגרפיקה שמטרתה "העלאת המודעות למדיניות האפרטהייד הישראלית בעיר, להשפעותיה על האוכלוסייה הפלסטינית, ולהפרות החמורות של המשפט ההומניטארי הבינלאומי ושל דיני זכויות האדם הבינלאומיים". האינפורגרפיקה טוענת כי "מאז 1967, אפרטהייד שורר" וכי ישראל "חוקקה מדיניות מפלה" בירושלים.
  • בנובמבר 2016 JLAC כתב בקשה בנושא "מגיני זכויות אדם" לשליח האו"ם המיוחד בנושא זכויות האדם בשטחים מייקל לינק. בבקשה נכתב "… תודגש הסביבה המדכאת שבה פועלים מגני זכויות אדם בשטחים הפלסטיניים הכבושים ". הבקשה התייחסה למנאל תמימי, עובדת שטח של מרכז הנשים לסיוע משפטי וייעוץ (WCLAC), כ"מגינת זכויות אדם."
    • באוגוסט 2015 תמימי צייצה "אני שונאת את ישראל, אני מקווה שאינתיפאדה שלישית תבוא בקרוב ואנשים יתקוממו ויהרגו את כל המתנחלים הציוניים בכל מקום."
  • כחבר ב-PHROC, הארגון הגיש ב-16 ביולי 2014 "מכתב פתוח למזכיר הכללי של האו"ם בנושא הלחימה ברצועת עזה" המאשים את ישראל ב"עונש קולקטיבי", " מתקפה מתמשכת ללא הבחנה וחסרת פרופורציה נגד אזרחים פלסטיניים ומטרות אזרחיות ברצועת עזה" וב"פגיעה מכוונת באזרחים ובבתים פלסטיניים."
  • בספטמבר 2014, JLAC חתם על קריאה " לעצור את את העברה בכפיה של הבדואים הפלסטיניים האתנים" שכן זהו "טיהור אתני וסיפוח בלתי חוקי של קרקעות."
  • JLAC חתם ב14 ביולי 2014 על מכתב פתוח הקורא לאיחוד האירופי ולמדינות החברות בו:"להוקיע באופן מיידי וחד משמעי את ההתקפות הבלתי פורפוציונליות של ישראל על אזרחים פלסטינים ועל אובייקטים אזרחיים ללא הבחנה". "נמנע מלמחול לישראל על שימוש לרעה ברעיון ההגנה העצמית"; "קבלו את העמדה, כי שורש הסיבה למעשים המתמשכים היא תפיסת הכיבוש הלוחמנית של ישראל, המלווה בהפרות של המשפט הבינלאומי"; ו"לתמוך חד משמעית בהצטרפות פלשתין לחוקת רומא של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC)."
  • כחבר במועצת ארגוני זכויות האדם הפלסטיני (PHROC), התייחס JLAC להתפטרותו של וויליאם שאבאס כראש מחלקת החקירה של האו"ם בצוק איתן, כ"הצגה ישראלית", "ו"גינה במובן החריף ביותר את צעד זה של ישראל, ולצערנו, זהו ניסיון מדי נפוץ, לחסום את עבודתם של מנגנוני זכויות האדם והצדק הבינלאומיים בבדיקת ההפרות הישראליות של המשפט הבינלאומי נגד האוכלוסייה הפלסטינית". למעשה, ההתפטרות באה בעקבות הגילוי ששאבאס עשה בעבר עבודה עבור אש"ף – ניגוד אינטרסים ברור שיפסול אותו מלכתחילה, אם יפורסם. יתרה מזאת, תיעוד ההאשמות האנטי-ישראליות של שאבאס כולל קריאות חוזרות ונשנות להעמיד לדין בכירים ישראלים בגין "פשעי מלחמה" לכאורה בבית הדין הפלילי הבינלאומי.
  • בשנת 2011, JLAC חתם על מכתב לנשיא אובמה, המאשים את ישראל ב"יישום מטריקס של מדיניות מפלה נגד פלסטינים" והדורש לסיים את כל פעולות ההתיישבות "המאפשרות ליישם מערכת של אפרטהייד בשטחים הפלסטינים הכבושים ופוגעות פגיעה נוספת בסיכוי לשלום".
  • ב-30 באוגוסט, 2009, מנכ"ל JLAC עיסאם אבו-חג'ר כתב מכתב פתוח, בעקבות פרסום מאמר בעיתון השבדי אפטונבלדט שהאשים חיילים ישראלים בחטיפה והרג פלסטינים כדי לקצור את איבריהם. המאמר זכה לגינוי נרחב כעלילת דם מודרנית. אבו-חג'ר התייחס בביטול לטענות על אנטישמיות באמירה כי הם "שקר" והם נסיון "להטיל צנזורה חוצת יבשות על העיתונות." מכתבו ממשיך להצהיר כי "המופע של ממשלת ישראל בעיכוב הגופות של קורבנות ערבים ופלסטינים והסירוב לאפשר כל גישה אליהם, מחזק את ההשערות שלנו שישראל גונבת את איברי המתים לשימושים כאלה; ניסויים רפואיים וחינוכיים, השתלות איברים, ושימוש מתועבים אחרים" וממשיך בקריאה "להמשיך לתמוך במטרה זו ולהמשיך במאמצים האמיצים שלכם. אל לה לישראל להתקיים כמדינה שאסור לבקר אותה, מוגנת בעזרת האשמות של אנטישמיות מצד מבקריה."(ההדגשה אינה במקור).

פעילות BDS

 

  • פעיל בקידום קמפיין ה- BDS (חרמות, משיכת השקעות וסנקציות) כנגד ישראל.
  • בנובמבר 2017, JLAC חתם על הצהרה התומכת במסד הנתונים של האו"ם על עסקים בהתנחלויות, והצהיר כי"מסד הנתונים הוא יוזמה נחוצה, אשר יכולה לסייע ברגולציה לעסקים של מדינות הפועלות בשטחים הפלסטינים הכבושים בשטחים הפלסטיניים הכבושים, בהם מאות עסקים ישראלים וזרים משתתפים, תורמים או או מרויחים מהפרות זכויות האדם של הפלסטינים."
  • בפברואר 2017, כחבר במועצה הפלסטינית לזכויות האדם(PHROC) פרסם הארגון הצהרה הקוראת ל"קהילה הבינלאומית לקיים את התחייבויותיה הבינלאומיות" ו"לפעול מיידית על ידי הטלת סנקציות על ישראל " כתוצאה מחקיקת "חוק ההסדרה", שהוא "כלי חצוף נוסף של ישראל, המשמש להחרמת רכוש פרטי ורכוש פלסטיני רשום, לצורך מפעל ההתנחלות הבלתי חוקי שלה"
  • באוגוסט 2016, הוגשה תלונה משותפת לשליח המיוחד של האו"ם, בנוגע לבדיקת מעמד התושבות של עומר ברגותי, תומך BDS בולט. ההצהרה מתארת באופן כוזב את ה- BDS כתנועה "העוסקת בשלווה בסדר היום של זכויות האדם, והמבוססת על מסגרת המשפט הבינלאומי"; למעשה, BDS הוא טקטיקה של לוחמה פוליטית, המבוססת על ניצול הסטנדרטים הכפולים של זכויות האדם, עם השוואות לאפרטהייד בדרום אפריקה, והאשמות שווא ב"פשעי מלחמה".
  • בחודש פברואר 2016 פורסם בהצהרה משותפת כי "במשך עשרות שנים ישראל כשלה במלוי חובותיה ככוח כובש, ובמקום זאת העמיקה את הכיבוש ואת המשטר של הקולוניאליזם והאפרטהייד".ו-"אנו מצהירים על זכותם של כל הפרטים להשתתף ולתמוך בפעולות BDS, ואנו קוראים למדינות ולעסקים לקיים את האחריות המשפטית הקשורה להם". וקבעו, כי תנועת התיוג של האיחוד האירופי בנובמבר 2015 נגד מוצרי ההתנחלות בישראל "אינה מספיקה", והם קוראים לחרם מוחלט (ההדגשה אינה במקור).
  • בספטמבר 2015 JLAC כתב מכתב משותף למזכ"ל האו"ם באן קי מון, הדוחק באו"ם לסיים את ההתקשרות שלו עם חברת האבטחה הבינלאומית  G4S כי " G4S שותף להפרות זכויות האדם של ישראל."
  •  JLAC הצטרף באפריל 2012, לקמפיין נגד חברות העושות עסקים בישראל, וקרא "להגביר את הקמפיין העולמי לחרם, משיכת השקעות וסנקציות (BDS) במטרה למקד תאגידים המרוויחים ישירות ממערכת בתי הסוהר בישראל. בפרט, אנו קוראים לפעולה שתנקט נגד G4S, חברת האבטחה הבינ"ל הגדולה בעולם, המסייעת לשמור על מערכת בתי הכלא בישראל עבור שותפתה בהפרותיה של ישראל את המשפט הבינלאומי."

שותפים

  • חבר ברשת הארגונים הלא ממשלתיים הפלסטינים (PNGO), אשר סירבה לחתום על סעיף נגד טרור, שהוא תנאי למימון של ממשלת ארה"ב, וקבעה כי "חבריה לא יחתמו על הסכמי מימון שכללו את ה- ATC אישור נגד טרור: אי החתימה היא כעת תנאי לחברות תחת חוקי ה-PNGO"(הדגש לא במקור).
  • באפריל 2017 PNGO קראה לקהילה הבינלאומית לא "להשתמש בסיוע כדי לערער את ההתנגדות הפלסטינית הלגיטימית". לדברי PNGO, "אנו דוחים כל דה לגיטימציה או הפיכתה לפלילית של התנגדות פלסטינית חוקית, בין אם בצורה של האשמות של טרור, אנטישמיות או בכל דרך אחרת … אנו קוראים לכל הממשלות ולספקי הסיוע לכבד את זכותנו להתנגדות חוקית, לתמוך במגני זכויות האדם הפלסטינים, ולהבטיח לכולם גישה שווה, שקופה וחסרת פניות למימון".
  • במרץ 2016, כחבר בוועדה הלאומית הפלסטינית של ה-BNC) BDS), הצהירה  PNGO כי "ממשלת ישראל הנוכחית, הגזענית ביותר אי פעם, איבדה את מצג השווא של ה'נאורות' וה'דמוקרטיה' שלה. זה סייע לחשוף את משטר האפרטהייד והכיבוש הישראלי, הקולוניאליסטי והמתנחל, לדעת הקהל העולמית, כפי שלא היה מעולם".
  • חבר במועצה הפלסטינית לזכויות אדם (PHROC).
  • ב-16 בנובמבר 2017 פרסם PHROC הצהרה "סולידארית" עם הוועדה הטכנית לענייני נשים (WATC) בעקבות החלטת "מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי" למשוך כספים מ – WATC בעקבות קריאת שמו של מרכז נוער על שם דלאל מוגרבי, מחבלת אשר רצחה ב- 1978 37 אזרחים, ביניהם 12 ילדים.
  • חבר גם בקואליצייה למען ירושלים, הקואליציה הפלסטינית נגד עינויים, הקואליציה הפלסטינית נגד עונש מוות, המועצה המתאמת של הפעולה האזרחית, הקואליציה האזרחית למדיה ולזכויות האדם לשם הבטחת ביצוע החלטות בית המשפט, הצוות האזרחי לתמיכה בשקיפות התקציב הציבורי וקואליציית ההתנהלות של ארגונים לא ממשלתיים.

כל המאמרים בנושא המרכז הירושלמי לסיוע משפטי וזכויות אדם (JLAC)