דוח חדש של מכון המחקר NGO Monitor שממצאיו מתפרסמים הבוקר (שישי) ב'ישראל היום' חושף תמונה מדאיגה של ניצול מערכת המשפט הישראלית למטרות פוליטיות ולשינוי מדיניות הממשלה. כל זאת במסווה של פעילות הומניטארית ובניגוד לנורמות המקובלות בין מדינות דמוקרטיות.

משנת 2009 ממשלות אירופאיות, בהובלת בריטניה ובשיתוף פעולה עם הרשות הפלסטינית, מנהלות אלפי תיקים בבתי המשפט בישראל. בדוח נחשפים מסמכים רשמיים המראים העברות של עשרות מיליוני דולרים לארגון "מועצת הפליטים הנורבגית" (Norwegian Refugee Council, להלן: NRC) למטרת "ליטיגציה של מקרים בעלי עניין ציבורי" על מנת "לאתגר את המדיניות הישראלית והמעשים הלא הוגנים והמפלים שלה, דרך בתי המשפט בישראל ומנגנונים בינלאומיים". לפי מסמך של מחלקת הפיתוח הבינלאומי של בריטניה (DFID), יחד עם משרד החוץ הבריטי הם "עבדו בשיתוף פעולה הדוק…על מנת לקשר בין תמיכתנו עבור סיוע משפטי לבין המסרים הפוליטיים ופעולותינו הדיפלומטיות". במסמך מ-2013, מצוין כי התוכנית נועדה להפעיל בין היתר "לחץ בינלאומי" אך לפעול ב"פרופיל נמוך".

כש-NGO Monitor הגיש לממשלה הבריטית סדרת בקשות לחופש מידע בנוגע להיקף השותפות עם NRC, הן נדחו בטענת "בטחון לאומי" ו-"אינטרסים מסחריים".

בעזרת  ויזת סיוע הומניטארי מממשלת ישראל, NRC אחראי על תיאום והגשה של 800-600 תיקים בשנה לבתי המשפט, באמצעות ארגונים ישראליים ופלסטיניים ועורכי דין פרטיים. לפי מסמכים שהגיעו לידי NGO Monitor, יעדי NRC בגדה המערבית לשנת 2018 הם "5,399 תיקים חדשים ומתמשכים (1,162 תיקים חדשים ו-4,237 מתמשכים)". בין השנים 2014-2009 הארגון סיפק "ייצוג משפטי בבית משפט ל-4,069 תיקים".

בשנים 2018-2017 הועברו 11 מיליון דולר מממשלת בריטניה והאיחוד האירופי לתוכנית המשפטית של הארגון בשטח C ומזרח ירושלים. לפי ממשלת בריטניה, בין השנים 2016-2013 הועברו 6.5 מיליון ליש"ט, מתוכם 1.4 מיליון ליש"ט "ישירות לתיקים משפטיים שאתגרו הריסת בתים או פינוי, 2,541 פינויים או הריסות הושהו כתוצאה מכך". בעבר, בית המשפט הישראלי קבע בעצמו כי מספר תיקים שמומנו תחת הקטגוריה של "שינוי מדיניות" היוו ניסיונות לערער את ההסכמים ההדדיים בין ישראל לפלסטינים.

הדוח מראה כי NRC עובד בשיתוף פעולה הדוק עם הרשות הפלסטינית על מנת לתאם קמפיינים משפטיים ופוליטיים נגד מדינת ישראל, כולל "תיאום כוח המשימה המשפטי", "תמיכה באמצעים שינקטו על ידי האו"ם ומדינות צד שלישי" ו-"עידוד הרשות לנקוט צעדים".

"הדוח מעלה שאלות קשות בנוגע להתנהלותה של ממשלת ישראל מול ממשלות אירופאיות וארגוני סיוע שמנצלים את מערכת המשפט הישראלית לקידום אג'נדה פוליטית, כל זאת בשיתוף פעולה עם הרשות הפלסטינית"  מציין איתי ראובני, ראש דסק ישראל ב-NGO Monitor. "על ממשלת ישראל לקיים דיון דחוף על מעמדו של NRC בישראל ועל היקף מעורבותן של הממשלות הזרות בתהליכים הדמוקרטיים של מדינת ישראל".