מרכז אל-מיזאן לזכויות האדם

מידע כללי

מדינההרשות הפלסטיניתעזה
אתר אינטרנט www.mezan.org
סטטוס משפטיעמותה פלסטינית רשומה
במילות הארגוןקידום כבוד והגנה על כלל זכויות האדם; ובעיקר זכויות כלכליות, חברתיות, ותרבותיות ברצועת עזה, כחלק מהשטחים הפלסטינים הכבושים (OPT), באמצעות מחקר, התערבות משפטית ומודעות

מימון

פעילות

  • על פי אתר האינטרנט של הארגון , אל-מיזאן "שואף לחברה פלסטינית חופשית וריבונית שבה כל הנשים, הגברים והילדים נהנים באופן שווה  מצדק חברתי, זכויות אדם, שלטון החוק וממשל תקין".
  • מתייחס לצה"ל באופן עקבי ושיטתי “כצבא הכיבוש הישראלי”, עושה דה-לגיטימציה להגנה העצמית הישראלית, ומתעלם מהטרור הפלסטיני, מהשימוש של חמאס באוכלוסייה אזרחית כבמגן אנושי, ומירי הרקטות על אזרחי ישראל.
  • הארגון מתאר באופן שגרתי את המדיניות הישראלית כ"אפרטהייד" ומאשים את ישראל ב"טיהור אתני" וב-"פשעי מלחמה", מקדם את נרטיב "כענישה קולקטיבית."
  • ב-17 באפריל 2017 אל מיזאן, כחבר במועצת ארגוני זכויות האדם הפלסטיני (PHROC), הוציא הצהרה לרגל יום האסיר הפלסטיני בה נכתב: "השנה מציינים 50 שנה של עינויים של אסירים פוליטיים פלסטינים באמצעות מערכת צבאית. מבחינה היסטורית שנים אלו היו מהותיות, וכללו צורות שונות של עינויים והתעללות פיזית ופסיכולוגית ", וקרא לבית הדין הפלילי הבינלאומי "לפתוח בחקירה בעניין האסירים והעצירים הפלסטינים, ולהביא לדין את אלה שעינו, הוציאו להורג ללא משפט, שהעבירו בכפייה, וביצעו מעצרים שרירותיים של פלסטינים ".
  • במרס 2017 קיים ארגון אל-מיזאן וארגון סיוע רפואי לפלסטינים (MAP) אירוע צדדי במועצה לזכויות האדם, תחת הכותרת "בריאות תחת כיבוש", והטיל על ישראל את האחריות לבעיות הבריאות הפלסטיניות, והתעלם לחלוטין מלקיחת הסיוע רפואי על ידי חמאס ומהשפעות הלחימה הפנים – פלסטינית על ענף הבריאות בעזה.
  • בנובמבר 2016 אל מיזאן כתב בקשה בנושא "מגיני זכויות אדם" לשליח האו"ם המיוחד בנושא זכויות האדם בשטחים מייקל לינק. בבקשה נכתב "… תודגש הסביבה המדכאת שבה פועלים מגני זכויות אדם בשטחים הפלסטיניים הכבושים ". הבקשה התייחסה למנאל תמימי, עובדת שטח של מרכז הנשים לסיוע משפטי וייעוץ (WCLAC), כ"מגינת זכויות אדם."
  • כחבר במועצת ארגוני זכויות האדם הפלסטיני (PHROC), התייחס אל-מיזאן להתפטרותו של וויליאם שאבאס כראש מחלקת החקירה של האו"ם בצוק איתן, כ"הצגה ישראלית", "ו"גינה במובן החריף ביותר את צעד זה של ישראל, ולצערנו, זה ניסיון מדי נפוץ, לחסום את עבודתם של מנגנוני זכויות האדם והצדק הבינלאומיים בבדיקת ההפרות הישראליות של המשפט הבינלאומי נגד האוכלוסייה הפלסטינית". למעשה, ההתפטרות באה בעקבות הגילוי ששבאס עשה בעבר עבודה עבור אש"ף – ניגוד אינטרסים ברור שיפסול אותו מלכתחילה, אם יפורסם. יתרה מזאת, תיעוד ההאשמות האנטי-ישראליות של שאבאס כולל קריאות חוזרות ונשנות להעמיד לדין בכירים ישראלים בגין "פשעי מלחמה" לכאורה בבית הדין הפלילי הבינלאומי.

לוחמה משפטית

  • אל-מיזאן פעיל מאוד בקמפיינים של לוחמה משפטית נגד ישראל. מנצל בתי משפט וגופים משפטיים בינלאומיים לניסיונות להוציא צווי מעצר נגד בכירים בממשלת ישראל, מגיש תביעות נגד תאגידים וממשלות העושות עסקים עם מדינת ישראל, ומפעיל לובי לפתיחת חקירות נגד ישראלים בבית הדין הפלילי הבינלאומי  (ICC).
  • הארגון עורך קורסים של "הכשרה משפטית" המדגישים את "התפקיד החשוב של עורכי הדין בהשגת הצדק והצורך של עורכי הדין להיות בעלי ידע במשפט ההומניטארי הבינלאומי ובמשפט זכויות האדם על מנת שיוכלו להתמודד עם ההפרות הבוטות שבוצעו בהקשר של הכיבוש הישראלי".
  • בוועידת CERIPP, שהתקיימה ביוני 2017, "פורום האומות המאוחדות לציון חמישים שנות כיבוש", אמרה נוריה אוסוולד, הרכזת למשפט בינלאומי של אל-מיזאן: "אל-מיזאן משתפת פעולה עם לשכת התובע בבית הדין הפלילי הבינלאומי, ואנחנו גם מתואמים ועובדים עם האו"ם. יש לנו תיקים בשלוש מדינות באירופה ואנו ממצים את כל הדרכים המשפטיות העומדות בפנינו כדי להשיג אחריותיות וצדק לפלסטינים ".
  • אל-מיזאן הגיש מסמכים שונים לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC).
  • בחודש דצמבר 2017 הגישו אל-מיזאן, המרכז הפלסטיני לזכויות אדם(PCHR) , אל-חאק ואדאמיר, מסמך לתובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי. המסמך בוחן את "חוסר היכולת של ישראל וחוסר נכונותה לנהל חקירות יעילות" וקורא ל-"חקירת הפשעים הבינלאומיים הרציניים, שבוצעו במהלך המתקפה הצבאית הישראלית בחודשים יולי-אוגוסט 2014 ".
    • ב -20 בספטמבר 2017 הגישו ארגונים לא ממשלתיים אלה תלונה לתובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי, הטוענת כי "בכירים ישראלים וגורמים צבאיים ישראליים ביצעו פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בגדה המערבית הכבושה ובכלל זה במזרח ירושלים".
    • ב 22- בנובמבר 2016, העבירו ארבעת ארגונים אלו למשרד התובע הכללי של בית המשפט הפלילי הבינלאומי "בקשה לחקירה ותביעה על הסגר הבלתי חוקי של רצועת עזה".
    • בפברואר 2016 טענו ארגונים אלו כי "סיפקו ראיות לביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות" והגיעו למסקנה כי "בכירים וגורמי צבא ישראלים ביצעו פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות במהלך "צוק איתן".
    • ב- 23 בנובמבר 2015 הגישו ארבעת ארגונים אלו מסמך ובו טענות על עדויות וראיות של "פשעי מלחמה" לכאורה שבוצעו במהלך צוק איתן.
  • ב-2015 מרכז אל-מיזאן יחד עם ארגוני זכויות אדם פלסטינים אחרים, שלחו מסמך לפאטו בנסודה, התובעת בבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC), המציג ראיות ועדויות ל"פשעי מלחמה" ישראלים לכאורה שבוצעו במהלך מבצע צוק איתן בקיץ 2014.
  • במהלך מבצע צוק איתן, מרכז אל-מיזאן מונה על ידי הארגון תיאום עניינים הומניטאריים של האו"ם (UN-OCHA) לספק  נתונים סטטיסטיים על מספרי הקורבנות. בפועל, נתונים אלו לקוחים ממשרד הבריאות של חמאס, כך שרבים המזוהים על ידי אל מיזאן כאזרחים שנהרגו במהלך המלחמה, הם למעשה לוחמים וחברים בארגוני טרור.
  • ב-2009 הארגון חבר לאל-חק  בניסיון לגרום להוצאת צו מעצר בבריטניה  נגד שר הביטחון דאז אהוד ברק בגין "פשעי מלחמה"  שהתרחשו לכאורה במהלך במבצע עופרת יצוקה (2009).

האשמות בדבר 'פשעי מלחמה'

  • במהלך מבצע צוק איתן בעזה (2014), אל-מיזאן, וארגונים אחרים החברים במועצה הפלסטינית של ארגוני זכויות אדם (PHROC), שלחו מכתב לאיחוד האירופי בו הם מאשימים את ישראל ב"הפרות בוטות של המשפט הבינלאומי", "הרג אזרחים פלסטיניים ללא הבחנה וללא פרופורציה"," ו"ראיות לפשעי מלחמה ולפשעים נגד האנושות." המכתב קורא לאיחוד האירופי "לנקוט בכל האמצעים האופרטיביים העומדים לרשותו במטרה להביא לסיום ההפרות של המשפט הבינלאומי מצדה של ישראל."
  • כחבר ב-PHROC, הארגון הגיש ב-16 ביולי 2014 "מכתב פתוח למזכיר הכללי של האו"ם בנושא הלחימה ברצועת עזה" המאשים את ישראל ב"עונש קולקטיבי", " מתקפה מתמשכת ללא הבחנה וחסרת פרופורציה נגד אזרחים פלסטיניים ומטרות אזרחיות ברצועת עזה" וב"פגיעה מכוונת באזרחים ובבתים פלסטיניים."
  • ב-28 בנובמבר 2013 הארגון פרסם הודעה לעיתונות, יחד עם הארגונים הפלסטיניים אל-דמיר, רשת הארגונים הפלסטינים (Palestinian NGO Network, PNGO) והמרכז הפלסטיני לזכויות אדם בו נטען כי ישראל אשמה בהפעלת "מדיניות שיטתית נגד האוכלוסיה האזרחית" וב-"הפרת זכויות אדם מצד צבא הכיבוש הישראלי…כביטוי לעונש קולקטיבי."

היעדר מקורות הניתנים לאימות

  • יחד עם ארגון סיוע רפואי לפלסטינים (MAP) וארגון עורכי דין למען זכויות האדם של הפלסטינים (LPHR), אל-מיזאן פרסם דו"ח ביוני 2015, " לא עוד חסינות: מגזר הבריאות בעזה תחת מתקפה", בו נטען כי התרחשו "חורבן ופגיעה בתשתיות רפואיות ואובדן חיים ופגיעה באזרחים ואנשי צוות רפואיים במהלך מבצע צוק איתן בעזה 2014". הדו"ח אינו מציין מעורבות בטרור של שלושה "חובשים" ו-"מתנדבים רפואיים" שנהרגו ככל הנראה בתקיפה ישראלית, ובכך מאשים את ישראל באופן מטעה בהתקפת אמבולנסים, תוך התעלמות מפשעי מלחמה של הפלסטיניים. בנוסף הדו"ח מאופיין בחוסר הקשר, מגמתיות, חד צדדיות, והיעדר מוחלט של מקורות אותם ניתן לאמת.
  • הסטטיסטיקות חסרות האמינות של הארגון בדבר מספר האזרחים ההרוגים והריסות בתים צוטטו באופן נרחב בדו"ח גולדסטון, כמו גם בדו"ח וועדת החקירה של האו"ם על אירועי צוק איתן. מנהל אל-מיזאן גם "קרא למדינות "להעריך מחדש את יחסיהן עם ישראל", מכיוון שלא ניתן "לנהל איתה יחסים נורמאליים".
  • בינואר 2015, רופאים לזכויות אדם – ישראל פרסם את הדו"ח "עזה, 2014: ממצאי המשלחת הרפואית העצמאית", המציג לכאורה הפרת זכויות אדם ונורמות מהמשפט הבינלאומי מצד ישראל במהלך מבצע צוק איתן ב-2014. בסופו של הדוח אל-מיזאן נמנה עם אלו שסיפקו "עבודת שטח ושיתוף פעולה מחקרי" בשביל הדו"ח.
  • הדו"ח לא מספק הוכחה או ראיה כלשהי לאישומים החמורים המובאים בו. הדוח מכיל כשלים מתודולוגיים יסודיים, מתעלם מהתקפות הטרור של חמאס, ומסתמך על "מומחים" הידועים בהטייתם נגד ישראל.

פעילות BDS

  • בפברואר 2017, כחבר במועצה הפלסטינית לזכויות האדם (PHROC), פרסם הארגון הצהרה הקוראת ל"קהילה הבינלאומית לקיים את התחייבויותיה הבינלאומיות" ו"לפעול מיידית על ידי הטלת סנקציות על ישראל " כתוצאה מחקיקת "חוק ההסדרה", שהוא "כלי חצוף נוסף של ישראל, המשמש להחרמת רכוש פרטי ורכוש פלסטיני רשום, לצורך מפעל ההתנחלות הבלתי חוקי שלה".
  • באוקטובר 2016, הארגון אירח פאנל בפרלמנט האירופי בנושא "הבטחת האחריותיות על ההפרות של המשפט הבינלאומי בשטחים הפלסטיניים הכבושים ובמסד הנתונים של האו"ם של עסקים הפועלים בהתנחלויות הישראליות". לדברי אל-מיזאן, "הפאנל התקיים בהקשר של קרוב ל-50 שנה לכיבוש הישראלי של פלסטין, מצב של סכסוך מזוין בינלאומי, בו ההפרות של המשפט ההומניטארי הבינלאומי ושל המשפט הבינלאומי לזכויות האדם, נתקלות ללא עונש לישראל, הכוח הכובש".
  • באוגוסט 2016, הוגשה תלונה משותפת לשליח המיוחד של האו"ם, בנוגע לבדיקת מעמד התושבות של עומר ברגותי, תומך BDS בולט. ההצהרה מתארת באופן כוזב את ה- BDS כתנועה "העוסקת בשלווה בסדר היום של זכויות האדם, והמבוססת על מסגרת המשפט הבינלאומי"; למעשה, BDS הוא טקטיקה של לוחמה פוליטית, המבוססת על ניצול הסטנדרטים הכפולים של זכויות האדם, עם השוואות לאפרטהייד בדרום אפריקה, והאשמות שווא ב"פשעי מלחמה".
  • בחודש פברואר 2016 פורסם בהצהרה משותפת כי "במשך עשרות שנים ישראל כשלה במלוי חובותיה ככוח כובש, ובמקום זאת העמיקה את הכיבוש ואת המשטר של הקולוניאליזם והאפרטהייד". ו-"אנו מצהירים על זכותם של כל הפרטים להשתתף ולתמוך בפעולות BDS, ואנו קוראים למדינות ולעסקים לקיים את האחריות המשפטית הקשורה להם". וקבעו, כי תנועת התיוג של האיחוד האירופי בנובמבר 2015 נגד מוצרי ההתנחלות בישראל "אינה מספיקה", והם קוראים לחרם מוחלט (הדגשה אינה במקור).
  • מרכז אל-מיזאן חתם (בשיתוף עם הארגונים אדאמיר, בדיל, המרכז הפלסטיני לדמוקרטיה ויישוב סכסוכים, וועדת העבודה החקלאית-UAWC) על קריאה משותפת לפעולה: יולי 2014 – חודש נגד חומת האפרטהייד לפיה: "הגיע הזמן ל'אינתיפאדה משפטית', מאבק עממי מועצם ויותר חרמות, משיכת השקעות וסנקציות…אנו קוראים לכם להרחיב ולהעמיק את תנועת ה-BDS העולמית למען הצדק…"
  • הארגון חתום על מסמך מ-2005 "החברה האזרחית הפלסטינית קוראת ל-BDS", מסמך הקורא לפעול לסיום "הכיבוש והוקלוניאליזם הישראלי באדמות הערבית" ולקידום זכותם של הפליטים הפלסטינים לשוב לבתיהם ולנכסיהם." יעדים אלו מערערים את זכותו הבסיסית של העם היהודי להגדרה-עצמית שכן עיקרם לחסל באופן מעשי את קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית.

תורמים

תורםסכוםשנים
האיחוד האירופי449,997 אירו2017-2020
הולנד202,055 אירו2018
מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי641,000 דולר2014-2017
-הצילו את הילדים נורבגיה1,165,269 קרונות2018
1,333,455 קרונות2017
1,233,900 קרונות2016
מדיקו אינטרנשיונל N/A2017
דיאקוניה N/A2015-2017
American Friends Service Committee (AFSC) -ארה"ב N/A2016

שותפים

כל המאמרים בנושא מרכז אל-מיזאן לזכויות האדם