רקע

ֿח'ירבת סוסיא היא כפר ערבי קטן בדרום הר חברון, בשטח C, ואתר ארכיאולוגי עתיק בעל חשיבות היסטורית לעם היהודי. קיימים מספר נרטיבים מנוגדים לגבי הכפר וההיסטוריה שלו. לפי הרשויות בישראל, מבני הכפר נבנו באופן לא חוקי על מנת להרחיב את הנוכחות הפלסטינית באזור. ממשלת ישראל הוציאה צווי הריסה ובשנים האחרונות קיים מאבק משפטי מתמשך בנוגע לחוקיות הריסת המבנים בכפר. מספר ארגונים לא-ממשלתיים פוליטיים, כולל רבים הקשורים לקרן החדשה לישראל, משחקים תפקיד מכריע בקמפיין למניעת הריסת המבנים ולהפעלת לחץ בינלאומי על ממשלת ישראל ובית המשפט לשנות את ההחלטה.

  • בשנת 2015, בית המשפט העליון הסיר את המגבלות שנוגעות להריסת המבנים, על בסיס עדויות שהם אכן נבנו בצורה לא חוקית, ללא אישורים או תוכנית מתאר מסודרת. (לפי הסכמי אוסלו בין ישראל לרשות הפלסטינית, זהו שטח בשליטת ישראל).
  • מאז יולי 2016, מתקיים דיון בין בית המשפט לבין ממשלת ישראל על מנת להחליט על הריסת המבנים או להגיע לפשרה בנושא.
  • כמו במקרים רגישים רבים בסכסוך הערבי-ישראלי, ארגונים לא-ממשלתיים פעילים בקידום הנרטיב הפלסטיני, אשר ממוחזר בתורו על ידי בכירים אירופים ואמריקאים. ארגונים אלו בעצמם ממומנים באופן נרחב על ידי ממשלות אירופה וקרנות אמריקאיות.
  • בעקבות קמפיין מתמשך של ארגונים לא-ממשלתיים פוליטיים, עיתון הארץ דיווח (10 באוגוסט, 2016) כי האיחוד האירופי וממשלת ארצות הברית לוחצים על ישראל להכשיר את הבניה, ומציינים כי ״הריסת המבנים הפלסטינים בסוסיא תגרור תגובה חריפה״.ביוני 2015, משלחת של כל ראשי המשלחות של האיחוד האירופי לרשות הפלסטינית ביקרה בסוסיא, בליווי ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, רמי חמדאללה.
  • לפי אתר האינטרנט "The Times of Israel" (אלחנן מילר, Awaiting bulldozers, South Hebron residents appeal for Western help ,19/07/2015):

"ללא תהיות מיהרו האירופאים לעזרת סוסיא. במיוחד שכל הפרויקט ממומן על ידי מימון של האיחוד האירופי. הלוחות הסולרים המפיקים חשמל לכפר נתרמו על ידי משרד החוץ הגרמני; המרפאה ומתקני טיהור המים נתרמו על ידי איטליה, ותוכנית המתאר, בא ידון בית המשפט הישראלי ב-3 לאוגוסט, מומנה על ידי ממשלת בריטניה. 22 מתוך 37 המבנים המיועדים להריסה נבנו במימון האיחוד האירופי"

ג׳יי-סטריט והקמפיין למען סוסיא בארה״ב

  • בשבועות האחרונים, ארגון ג׳יי-סטריט הפך לפעיל בנושא, וביקש מתומכיו ״לדרוש ממזכיר המדינה ג׳ון קרי להתערב עם הממשלה הישראלית בשמם של תושבי הכפר הפלסטיני סוסיא בגדה המערבית.
  • באוגוסט 2016, הארגון ציין כי ״הקמפיין שלנו עובד״ והפיץ עצומה ״להגיד לג׳ון קרי להמשיך את הלחץ עד אשר ההריסות יבוטלו״ ו״להשתמש במלוא כוח ההשפעה של ארצות הברית״.

ארגונים המעורבים בקמפיין סוסיא וממומנים על ידי ממשלות זרות

שומרי משפט – רבנים לזכויות אדם

בצלם

שוברים שתיקה

עדאלה

לוחמים לשלום

  • ארגן ב-24 ביולי 2015 הפגנה יחד עם ״תושבי הכפר סוסיא על מנת להתנגד להריסות״.
  • מימון: תקציב הארגון לשנת 2014 הוא מיליון ש״ח (האחרון הזמין, נכון לאוגוסט 2016). מממנים כוללים את קרן רוזה לוקמסבורג (גרמניה), Sivmo, והקרן לשלום במזרח התיכון (ארה״ב).

הקרן החדשה לישראל

  • הקרן החדשה לישראל היא אחת מהגופים המרכזיים המתאם ומממן ארגונים לא-ממשלתיים פוליטיים, כולל אלו המובילים את קמפיין סוסיא.
  • במכתב פומבי שנשלח על ידי מנכ״ל הקרן בארה״ב, דניאל סוקטש (12 לאוגוסט 2016) לשר הביטחון אביגדור ליברמן, נטען כי ״זהו איום ישיר לסיכויים של פתרון צודק ובטוח לסכסוך. וזה בעיקר אכזרי״.
  • ״הקרן החדשה והמוענקים שלנו עובדים ללא הרף על מנת למנוע את ההרס של סוסיא וכל ההריסות בשטח C שהן תוצאה של מדיניות צה״ל שלא ליצור תוכניות מתאר: בצלם, יש דין, האגודה לזכויות האזרח, שוברים שתיקה, רבנים למען זכויות אדם, במקום, וארגונים אחרים מאתגרים את חוקים אלו ומקדמים את הזכויות של הקהילות הפלסטיניות לבנות בתים, בסוסיא ובכל מקום אחר בשטח C״.
  • בשנת 2015 (האחרון הזמין), הקרן החדשה לישראל אישרה 101,170 דולר לארגון עדאלה, 252ֿֿ,208 דולר לcצלם, 104,304 לשוברים שתיקה, 296,420 דולר לרבנים לזכויות אדם ו-20,243 דולר ללוחמים לשלום.

All That's Left – קולקטיב נגד הכיבוש

  • תנועה "המתנגדת באופן נחרץ לכיבוש ומחויבת לבניית הזווית להתנגדות אצל יהודי התפוצות". כותבים בבלוג מזוהים עם הארגון האמריקאי "קול יהודי לשלום", ולפחות שניים מהכותבים היו עמיתי שתיל בקרן החדשה לישראל.
  • ב-8 לאוגוסט 2016, All That's Left יחד עם ״המרכז היהודי לאי-אלימות״ וארגון תרועה (שהחל לאחרונה בשיתוף פעולה עם ארגון שוברים שתיקה), פרסמו קריאה ״לארח קבלת שבת הפגנתית לסולידריות כחלק משבת גלובלית נגד הריסות״ מכיוון ש״נישול בכוח, הוקעה והריסות לא משקפות את הערכים שלנו. הריסות שלו משקפות מדיניות שיטתית של אפליה״.
  • ״בקישור הבא תוכלו למצוא את הנציגות הישראלית המקומית שלכם, אך בבקשה תטווחו איזה מוסד שנראה לכם רלוונטי לקהילה שלכם. אחרי השבת הזו, אנו נקרא לכם להשתתף בקמפיינים ספציפים בחודשים הקרובים בשם כל אחת מהקהילות בסיכון״.
  • באמצע יוני 2015, התנועה ארגנה אירוע סולידריות בסוסיא: "יותר מ-700 יהודי התפוצות, ישראלים ובני ברית מצטרפים לתושבים הפלסטינים בדרום הר חברון על מנת להשתתף בבניית פרויקטים ופעולות סולידאריות עם קהילות פלסטיניות מקומיות החיות תחת כיבוש.
  • האירוע "אורגן בשיתוף פעולה עם תעאיוש, שוברים שתיקה, המרכז לאי-אלימות יהודית, ואחרים"
  • אבנר גבריהו משוברים שתיקה הוא חבר בתנועה.

תוכנית הליווי האקומנית בפלסטין וישראל (EAPPI)

  • תוכנית הליווי האקומנית בפלסטין וישראל (EAPPI), היא פרויקט שנוסד בשנת 2002 על ידי ה-WCC (ועד הכנסיות העולמי, הממוקם בג’נבה) ונחשב לפרויקט הדגל שלו בכל הקשור לסכסוך הערבי-ישראלי.
  • חלק מפעילי התוכנית הם ״חלק מקבוצת פעילים בינלאומיים המספקים ליווי אקומני ונוכחות הגנתית לכפר״. אחד הפעילים טען כי ״הצוות שלי ואני פה כדי לשפוך אור על הפרות זכויות האדם המתמשכות על ידי עמידה בסולידריות עם המארח הפלסטיני שלנו ונתינת קול לניסיון שלהם של דיכוי וניצול. אור התקווה ממשיך לזרוח על עדות ציבורית זו והנוכחות על הקרקע״.
  • רבים מאותם הפעילים חוזרים לארצותיהם ומקדמים בהן קמפיינים אנטי ישראלים כולל את קמפיין החרם, משיכת ההשקעות והסנקציות (BDS).
  • פעילי התוכנית השוהים פה בארץ משתפים פעולה עם ארגונים לא-ממשלתיים פוליטיים נוספים הנמצאים בגדה המערבית. לדוגמא, אחד הפעיליםטען כי במסגרת שהותו במחסומים “גם עבדנו עם ארגוני שלום ישראליים כמו שוברים שתיקה ופרופיל חדש”.
  • באחד מהבלוגים של הפעילים על הכפר סוסיא (14 ביולי 2015), חוזר הנרטיב הפלסטיני של דמוניזציה: ״המאבק המתמשך כולל אלימות חוזרת והריסה על ידי מנתחלים הכוללים הקיסת הבתים, מבנים חקלאיים, הרעלת בארות, כריתת עצי זית ואלימות פיזית נגד תושבים כולל ידויי אבנים וירי״.
  • מימון: התוכנית ממומנת על ידי וועד הכנסיות העולמי (WCC) ונתונים כספיים מלאים ושקופים אינם זמינים. לפי מחקר של NGO Monitor, ב-2015, WCC העבירה מענק בסכום של 1.5 מיליון דולר ל- EAPPI. מתוך זה מיליון דולר ניתן ל”מלווים האקומניים” מאוסטריה, אוסטרליה, גרמניה, שוויץ, דנמרק בריטניה, אירלנד, נורבגיה, שבדיה, פינלנד, ארה”ב וניו-זילנד.

ארגונים המעורבים בבניית תשתיות בסוסיא

קומט-מי

Norwegian People's Aid