עדאלה

מידע כללי

מדינהישראל
אתר אינטרנטwww.adalah.org
נוסד1996
סטטוס משפטיעמותה רשומה
במילות הארגוןארגון זכויות אדם בלתי תלוי העוסק בהגנה על זכויות האדם של הפלסטינים הערבים אזרחי ישראל ועל זכויותיהם של הפלסטינים בשטחים הכבושים

מימון

פעילות

  • הארגון מפרסם “בסיס נתונים מקוון בנושא חוקים מפלים”שמטרתו לאסוף "טקסטים, ניתוחים ופעולות משפטיות של חוקים והצעות חוק  מפלים בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית הכבושים (OPT)". רשימה מטעה זאת אינה מבחינה בין חוקים והצעות חוק ומתייחסת לציונות באופן שלילי. זאת ועוד, החוקים הנוגעים לקשר היהודי ההיסטורי לישראל מתויגים כמפלים, כולל השימוש בסמלים ובלוח השנה העברי.
  • עדאלה היה מעורב בניסוח מסמך שפורסם  על ידי "התנועה למען חיי השחורים" בארה"ב, ארגון גג הקשור ל-Black Lives Matter אשר תמך ב-BDS וכינה את ישראל "מדינת אפרטהייד" ומאשים אותה בביצוע "רצח עם" בפלסטינים. במסמך המקורי, נרשמה נדיה בן יוסף, נציגת ארגון עדאלה בארה"ב כאחת ממחבריו, אך לאחר מכן, MBL הסירה את שמה של נדיה בן יוסף ובמקום זאת רשמה את עדאלה "כארגון העוסק בתחום המדיניות".
  • בחודש יולי 2021, לאחר שבית המשפט העליון הותיר על כנו את חוק יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי, פרסם עדאלה הודעה לעיתונות שכותרתה "המשטר הישראלי, קולוניאלי ובעל מאפיינים ברורים של אפרטהייד” (ההדגשה הוספה)
  • בחודש דצמבר 2020, עדאלה, ביחד עם מספר ארגונים ישראליים, פלסטינים ובינלאומיים, מסר הצהרה שכותרתה "על ישראל לספק את החיסונים הנחוצים למערכות הבריאות הפלסטיניות.” הארגון טוען כי לישראל יש "אחריות משפטית" "להבטיח שיסופקו חיסונים איכותיים לפלסטינים המתגוררים תחת הכיבוש והשליטה הישראליים", זאת תוך התעלמות מהעובדה שפלסטינים המתגוררים בירושלים שייכים למערכת הבריאות הישראלית; שמתוקף הסכמי אוסלו, הרשות הפלסטינית אחראית לבריאותם של הפלסטינים בגדה המערבית ובעזה; שהרשות הפלסטינית אימצה מדיניות חיסונים משלה עבור האוכלוסייה שלה.
  • באוקטובר 2020, פרסם מגזין 972+ מאמר מאת סוהאד בשארה, מנהלת המחלקת לזכויות תכנון וקרקע בעדאלה, שכותרתו "המורשת הקולוניאליסטית של משטרת ישראל". במאמר נטען כי "בדומה לדרום אפריקה ולארצות הברית, משטרת ישראל נבנתה במיוחד כדי לאכוף עליונות גזעית תוך שימוש באלימות והיא נהנית מהגנה מלאה מפני החוק".
  • בחודש אוגוסט 2019, עבד אלראזק פראג' הוזמן על ידי עדאלה להשתתף  "במחנה הקיץ שלו" ולפגוש נוער ערבי-יהודי. האירוע נערך בשיתוף פעולה עם אדאמיר, אשר ישראל קבעה שהוא ארגון טרור בחודש אוקטובר 2021, בשל קשריו עם החזית הלאומית לשחרור פלסטין (PFLP).
  • ב-21 ביולי 2018 פורסם באתר האינטרנט Arab48 ראיון עם מנכ"ל עדאלה חסן ג'בארין בבנושא 'חוק הלאום ופתרון שתי המדינות' (תרגום חלקי של הראיון מערבית לאנגלית פורסם בבלוג Palestine Square ובאתר Mondoweiss). בראיון אמר ג'בארין כי " החוק מראה בבירור שהמשטר הישראלי הוא מערכת קולוניאלית של אפרטהייד, ופועל בניגוד לאמנת האפרטהייד הבינלאומית המגדירה אפרטהייד כפשע נגד האנושות". (הדגש אינו במקור)בנוסף אמר  כי "חובה עלינו לדווח בכנות בניירות העמדה שלנו למוסדות הבינלאומיים שהמשטר הישראלי בתוך ומחוץ לקו הירוק הוא מערכת קולוניאלית שפועלת בניגוד מוחלט למשפט הבינלאומי והרבה סימני שאלה תלויים מעל הלגיטימיות שלה. משטר דמוקרטי לקוי הוא עדיין משטר לגיטימי בעוד שמשטר קולוניאלי – על פי המשפט הבינלאומי – הוא אינו לגיטימי". (הדגש אינו במקור)
  • בחודש אפריל 2015, סאוסן זהר, עו"ד בכירה בעדאלה, התכוונה לדבר בכנס שאמור היה להתקיים באוניברסיטת סאות' המפטון שבבריטניה על "המשפט הבינלאומי ומדינת ישראל: לגיטימציה, אחריות וייחודיות", כאשר הפורום היה אמור "לעסוק בלגיטימציה של המדינה היהודית ישראל במסגרת המשפט הבינלאומי"  ולהטיל ספק בחוקיות "הקמתה ווההגנה על מדינה שכזו". "עם זאת, אוניברסיטת סאות' המפטון חזרה בה מהחלטתה לאשר את הכנס בשטחה, מחשש ש"לא תוכל להבטיח את ביטחונם של הצוות, הסטודנטים והאורחים".
  • באפריל 2002 לאחר מבצע "חומת מגן"  עדאלה הגיש עתירה לבג"ץ בה נטען באופן כוזב כי צה"ל "אוסף גופות בפאתי מחנה הפליטים ג'נין, ככל הנראה במטרה לקבור אותן בקבר אחים אנונימי, או בקברים ממוספרים". בעוד הטענות נמצאו משוללות יסוד, ההאשמות המשיכו להיות מנוצלים על ידי ארגונים אנטי-ישראלים במאמציהם להכפיש את ישראל.

עדאלה ובית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC)

האשמות בדבר "פשעי מלחמה"

  • במאי 2021, בירך עדאלה "על החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם להקים ועדת חקירה עם מנדט מתמשך (COI) שתחקור לעומק את הפרות זכויות האדם מצד מדינת ישראל נגד הפלסטינים משני צידי הקו הירוק ואת ההרג ההמוני של אוכלוסייה אזרחית בעזה" (דגש אינו במקור). עוד הוסיף עדאלה כי "לאזרחיה הפלסטינים של ישראל אין ברירה אלא לפנות לאומות העולם ולבקש שיחייבו את ישראל לספק להם הגנה ולעצור ולחקור את פשעי המלחמה שמבצעת ישראל בעזה."
  • באוגוסט 2017, יצר עדאלה, בשיתוף אל-מיזאן ו-Visualizing Palestine, סדרת תמונות המתיימרות לייצג את "פשעי המלחמה הבולטים שביצעה ישראל במהלך התקיפה על עזה ב-2014 ואת התחמקותה של ישראל מדין עבור הפרות אלו של החוק הבינלאומי." התמונות משקפות את הטענה, לכאורה, כי ישראל ניהלה "קמפיין הפצצות ללא הבחנה" ו"פלישה קרקעית אכזרית."
  • ב -29 ביולי 2015, נציגת עדאלה ארה"ב, נדיה בן יוסף, דיברה בתדרוך של הקונגרס ואמרה כי יש "לחקור את השימוש לרעה שישראל עושה בנשק ארה"ב בעזה ויש לקרוא למחוקקים להטיל על ישראל אחריות בגין  ההפרות שלה על חוקי ארצות הברית והחוק הבינלאומי". בן יוסף האשימה את ישראל ב"פשעי מלחמה ללא הבחנה", ובקיומו של "פטור מעונש מערכתי" עבור חיילים ישראליים במערכת המשפט הישראלית.
  • עדאלה היה אחד הארגונים שהיוו את התשתית לדו"ח מועצת זכויות האדם של האו"ם בנושא מבצע צוק איתן. וועדת החקירה של מועצת זכויות האדם של האו"ם חזרה על הטענות הבלתי ניתנות לאימות של הארגונים, בין השאר על טענות בדבר “פשעי מלחמה” של ישראל.
    • במהלך מבצע צוק איתן בעזה (2014), עדאלה יחד עם ארגונים לא ממשלתיים נוספים, הגיש ב-22 ביולי הצהרה למועצת זכויות האדם של האו"ם בה "גינו בחריפות את ההתקפות הבלתי-חוקיות נגד אזרחים ומוסדות אזרחים. עוולות אלה היוו הפרות חמורות של המשפט ההומניטרי הבינלאומי והמשפט הבינלאומי הפלילי, ואף עלולים להיחשב לפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות". בסיכום פנייתם, קוראים ארגוני החברה הערבית-פלסטינית בישראל למועצת זכויות האדם של האו"ם לנקוט, בין היתר, בפעולות הבאות: "גינוי המדיניות של ישראל לפגוע במטרות אזרחיות, לרבות בתים, מוסדות רפואיים, מסגדים, תשתיות מים" ועוד. כמו כן, הציעו על "הקמת וועדת בדיקה בינלאומית עצמאית, בעלת סמכויות לחקור ולזהות את כל הפרות זכויות האדם אשר בוצעו בהקשר של מבצע צוק איתן", וטענו כי "הוועדה צריכה לקבוע עובדות ספציפיות ונסיבות של ההפרות, והמלצות קונקרטיות, וזאת על מנת להצביע על האחראים להפרות אלה, ולוודא כי לקורבנות יסופקו צעדים אפקטיביים".
  • פעילי עדאלה, בתיאום עם הארגון הפלסטיני הקיצוני אל-חק, כתבו וערכו חלקים נרחבים של מחקר פסאודו-אקדמי ממאי 2009, המתייחס ל"מיזם קולוניאלי שמיישם מערכת של אפרטהייד". הדו"ח שולל את הלגיטימציה של אמצעי ההגנה-העצמית הישראלים כ"מעשים לא-אנושיים של אפרטהייד…שהתבצעו בהקשר של משטר ממוסד של דיכוי שיטתי ושליטה של קבוצה גזעית אחת על פני האחרת".

פעילויות משפטיות נגד ישראל

  • מנהל עדאלה, חסן ג'בארין וכמה מעמיתיו שיחקו תפקיד מרכזי בפורום הארגונים הלא-ממשלתיים בוועידת האו"ם נגד גזענות בדרבן דרום אפריקה (2001), אשר מטרתו הייתה לחתור תחת הלגיטימציה של ישראל ולהכפישה, ושימש כתשתית לתנועה הקוראת לחרמות, משיכת השקעות וסנקציות כנגד ישראל (BDS).
  • במאי 2016, נערכה ישיבה בוועדת האו"ם נגד עינויים כחלק מסקירה תקופתית של עמידה של מדינות באמנה נגד העינויים הבינלאומיים. ישראל נהפכה למוקד של ישיבה זאת כשארגונים לא ממשלתיים, ביניהם עדאלה, מביאים סטנדרטים חדשים של עינויים על מנת לקדם את מטרתם הפוליטית להכפיש את ישראל. כך, ביקורים משפחתיים לעציר פעם בחודש רק ל-30 דקות, הובאה על ידם כדוגמה לעינויים.
  • על פי הודעה לעיתונות שפרסם עדאלה, הצהרת הפרלמנט האירופי מיולי 2012 "הקוראת לישראל לסגת ממתווה פראוור" היא "תוצאה של פעילות אינטנסיבית במשך חודשים של עדאלה ושל רשת זכויות האדם האירו-ים תיכונית בבריסל, כולל תדרוך של היועץ המשפטי של עדאלה סוהאד בשארה בפני קבוצת העבודה של הפרלמנט האירופי למזרח התיכון ביוני 2012 בשטרסבורג."
  • הארגון השתתף ב"פגישת עירייה" בחודש מאי 2009 בג'נבה אשר סייעה לעצב את מהלך ועדת החקירה של האו"ם בראשות גולדסטון. כתוצאה מכך, עדאלה צוטט 38 פעמים בדו"ח גולדסטון.
  • במהלך קמפיין של הארגון לקידום דו"ח גולדסטון ומסקנותיו, עדאלה פרסם הודעה לעיתונות בה דחק בממשלות "להעריך מחדש את יחסיהן עם ישראל".
  • עדאלה הגיש חוות דעת משפטית לבית משפט ספרדי כתמיכה בתביעת ה'לוחמה המשפטית' של המרכז הפלסטיני לזכויות האדם נגד בכירים ישראלים.
  • בשנת 2007, חיבר הארגון את "החוקה הדמוקרטית", הקוראת להחליף את היסודות היהודיים במדינה במסגרת "דמוקרטית, דו-לשונית ורב-תרבותית". הגירה יהודית תאושר מ"טעמים הומניטריים".

בדואים

  • ארגון עדאלה הוא אחד הארגונים הפעילים ביותר נגד מדיניות ישראל בנושא הבדואים בנגב.
  • עדאלה היה הארגון שהוביל את המאבק של תושבי אם אל-חיראן, כפר בדואי שהיה במרכזו של תקרית אלימה במהלך ניסיון למנוע הריסת בתים שאושרה על ידי בית המשפט הגבוה לצדק.
    • ב-2016 ביקש הארגון מענק על סך 30 אלף דולר לפרויקט בשם "פרויקט חירום של עדאלה להצלת אם אל-חיראן" בבקשת המענק, עדאלה ביקשו מענק לחודש אחד כדי להגיש "עתירות, [להוציא לפועל] קמפיינים תקשורתיים, סיורים בנגב, קמפיינים ברשת, שלטים ופוסטרים, ולובי באו"ם, באיחוד האירופי ובארה"ב".
    • במסמך, הארגון מתייחס לבדואים בנגב כ"פלסטינים", מזהיר מפני "נכבה" נוספת וקורא למדינת ישראל "גזענית".
      בבקשת המענק מציין הארגון כי "למרות שאורך הקמפיין הוא חודש אחד, מאמצינו בבית המשפט ובשטח ימשכו עד אשר נבטיח שכל הבתים באם אל-חיראן יישארו עומדים, ושכל התושבים יישארו באדמתם! (הדגשה במקור).
  • ב-30 במאי 2013, עדאלה והפורום לדו-קיום בנגב פרסמו נייר עמדה חד-צדדי ולא מדוייק (במימון האיחוד האירופי) הבוחן את "הצעת החוק למתווה פראוור  ואת העקירה הכפויה של בדואים מבתיהם" ומאשים את ישראל "בעקירת אוכלוסיה בכפיה", "נישול", ובנסיון "לנתק באופן מוחלט וסופי את הקשר ההיסטורי של הבדואים לאדמתם."

פרויקט הצדק של עדאלה (Adalah Justice Project)

  • בשנת 2014, הקים עדאלה את “פרויקט הצדק של עדאלה"  (AJP)בבוסטון, במטרה לשנות את התפישה, המדיניות והנוהגים בפלסטין/ישראל, לגישה התומכת בזכויות האדם והמבטיחה צדק היסטורי ושוויון לכול."
  • AJP ממומנת על ידי מרכז טיידס. בחודש יוני 2018, העניקה קרן האחים רוקפלר   מענק בסך של  $160,000 ל-AJP באמצעות מרכז טיידס.
  • נדיה בן יוסף, מייסדת שותפה ומנהלת הפרויקט עד שנת 2019,  מעורבת גם בתוכנית אנטי ישראלית של אוניברסיטת קולומביה "תיקי הנכבה", אחד הפרויקטים הראשונים של עדאלה בארה"ב: משנת 2013, עדאלה והמרכז ללימודי פלסטין באוניברסיטת קולומביה, מפעילים ביחד פלטפורמה מקוונת המתייחסת להקמת ישראל כ"אסון", מבקרת את מדיניות ישראל כלפי אוכלוסיית הבדואים בנגב, "וחוקרת  ובוחנת את הנכבה כאירוע, מבנה ותהליך." באופן דומה, היא מתארת את ישראל כ"קולוניאליסטית" ומקדמת את "זכות השיבה של הפלסטינים."
  • בחודש נובמבר 2017, נדיה בן יוסף נאמה בכנס שכותרתו “המורשת של בלפור: התמודדות עם התוצאות" ובו דנה על "המורשת של ההצהרה הקולוניאלית.” במעמד האירוע, הסבירה בן יוסף שלפני 3 שנים, ארגון עדאלה אמר "לכו לארה"ב, מפו את התנועה, ותראו היכן עלינו לפעול. איך זה נראה כשבונים תנועת המונים למען זכויות הפלסטינים, ולהטות את השיח האמריקני ולבסוף, גם את המדיניות" (דגש אינו במקור).
  • בחודש נובמבר 2017, בכנס באוניברסיטת קיימברידג', בן יוסף ניסחה את הגישה  של עדאלה בנושא קמפיין ה-BDS וטענה כי "עדאלה כארגון פלסטיני שבסיסו בישראל – בגלל החוק הזה יש איסור לגבי הקריאה ל-BDS.  החוק אומר שאם אתה קורא לחרם …אתה יכול להיתבע בבית המשפט….אז עדאלה שינתה את הטיעון שלה לגבי ה-BDS, על הזכות לחרם … עדאלה תומכת בזכות לחרם…אנו מאמינים ביסודות של תנועת ה- BDS" (דגשים הוספו)
  • בחודש יוני 2020, בהקשר למחאות "חיי שחורים חשובים" (Black Lives Matter), פרויקט הצדק של עדאלה קישר את "העליונות הלבנה" עם "הציונות" והאשים אותם “בחתירה כנגד השחורים.” לדברי פרויקט הצדק של עדאלה, "אנו מכירים בקשרים בין המאבק הפלסטיני והמאבק של השחורים…כל הידע, הביקורת וההתנגדות לאלימות של מדינת ישראל יכולים לסייע לנו להצביע על שורשי הגזענות המבנית בארצות הברית ולעקור אותם לצמיתות.
    • בחודש יוני 2020, פרויקט הצדק של עדאלה חתם גם על מכתב לקונגרס הקורא "למשוך השקעות ממיליטריזם ושיטור, מארה"ב לפלסטין".” עוד נכתב במכתב "כפי שאנו דורשים שהכסף של משלמי המיסים שלנו לא יושקע באלימות משטרית אכזרית ובתגובה צבאית דכאנית כנגד המפגינים התומכים ב-#BlackLivesMatter, אנו קוראים גם לשים קץ לאלימות הממומנת על ידי ארצות הברית בחו"ל.
  • בחודש דצמבר 2019, פרויקט הצדק של עדאלה והקמפיין האמריקאי לזכויות הפלסטינים  (USCPR) הקימו את "מצע החזון ל-2020" ושם קראו לארצות הברית "להפסיק לאלתר את כל המימון הצבאי לישראל וכן את כל התמיכה הצבאית, הכלכלית והדיפלומטית לישראל עד שזו תקיים את זכויות העם הפלסטיני ואת חזון השלום שלנו."
    • לפי אתר האינטרנט של הפרויקט: "הדיכוי של העם הפלסטיני על ידי ישראל מונע על ידי הציונות, האידאולוגיה הפוליטית הקוראת להקמת מדינה יהודית בפלסטין. כדי להקים מדינה, קבוצות ציוניות מזוינות הקימו את פרויקט ההתנחלות הקולוניאלי שלהם במולדת שלנו והרסו מאות ערים וכפרים פלסטינים, ביצעו טבח בעמנו וגירשו אותנו ממולדתנו."
  • ב-15 למאי 2018 עדאלה וארגונים פלסטינים ואמריקאים  נוספים פנו במכתב למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בדרישה לחקור את ישראל על שימוש ב"נשק קטלני" נגד מפגיני עזה. במכתב נטען כי נשק אמריקני הופעל נגד מפגינים פלסטינים וכי הארגונים דורשים " לעצור כל סיוע נוסף לכל היחידות הצבאיות הישראליות המעורבות בירי הזה בהתאם לחוק האמריקני, כולל חוק סיוע החוץ וחוקי הגבלת ייצוא הנשק"
  • נדיה בן יוסף פעילת ארגון עדאלה דיברה בשימוע שנערך בקונגרס האמריקאי ב-8 ביוני 2017 במסגרת קמפיין "American Friends Service Committee בנושא "כיצד הפרת זכויות אדם באופן עקבי, מתן פטור מעונש לאחראים באופן שיטתי, אפליה, וסביבה היפר-מיליטריסטית משפיעים על חיי הילדים הפלסטינים הגדלים תחת כיבוש צבאי שסיומו לא נראה באופק." בנוסף דיבר בשימוע עומר שקיר, מנהל תחום ישראל ופלסטין ב-HRW. הארגונים DCI-P ו-American Friends Service Committee ידועים בתמיכתם בתנועת ה-BDS נגד מדינת ישראל.
  • ב-21 באוקטובר 2017, בן יוסף נאמה באירוע נגד ישראל באוניברסיטת מינסוטה, שכותרתו הייתה “מאבקי שחרור מקבילים: שיעורים בהתנגדות.” מטרת האירוע הייתה "לציין 100 שנים להתנגדות הפלסטינית לתוכנית ההתיישבות הקולוניאלית של ישראל ולבדוק את קווי הדמיון באלימות המופעלת נגד הפלסטינים, האפרו-אמריקאים והאמריקאים הילידים ואת דרכי ההתנגדות שלהם."

תרומות מישויות מדיניות זרות

 (הנתונים לשנים 2019-2018 לפי דו"חות שנתיים זמינים. הנתונים לשנת 2021-2020  מבוססים על דו"חות רבעוניים המצויים בידי רשם העמותות):

תורם2021202020192018
משרד החוץ השווייצרי678,373702,560730,880
Bread for the World-EED (גרמניה)*341,473575,652476,927
Medico International (גרמניה)80,80685,562
Broederlijk Delen (בלגיה)74,15382,586139,625146,223
או"ם4,15835,814
האיחוד האירופי 414,115295,728123,037
כריסטיאן אייד (בריטניה)196,338277,157321,305
סיגריד ראוסינג458,978463,504
מכון החברה הפתוחה713,600697,000
קרן פורד139,955
דיאקוניה175,984144,329

 *ב-30 אוגוסט 2012,   Brot für die Welt התמזג עם השירותים לפיתוח הכנסיה (Evangelischer Entwicklungsdienst-EED) וייסדו את  “Brot für die Welt – Evangelischer Entwicklungsdienst” (Bread for the World – Evangelical Church Development Service), כחלק מהסוכנות האוונגליסטית החדשה לדיאקוניה ולפיתוח  (Evangelisches Werk für Diakonie und Entwicklung).

כל המאמרים בנושא עדאלה