דנמרק

מבוא

  • ממשלת דנמרק מממנת באופן ישיר מספר ארגונים ישראלים ופלסטינים באמצעות משרד החוץ הדני, שגרירות דנמרק בתל אביב, הנציגות הדנית ברמאללה, והמרכז לפיתוח ארגונים לא-ממשלתיים ברמאללה, מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי )מימון משותף של דנמרק, שווייץ והולנד), ובאופן עקיף באמצעות ארגוני סיוע דנים דוגמת  DanChurchAid.
  • ארגונים הזוכים למימון דני מובילים קמפיינים ופעילויות פוליטיות שאינם עולים בקנה אחד עם מדיניות ממשלת דנמרק לקידום שלום ופתרון של שתי מדינות לשני העמים. ארגונים רבים מובילים קמפיינים של BDS (חרם, משיכת השקעות וסנקציות) ולוחמה משפטית שמטרתם הכפשתה ובידודה של ישראל, וכן גם חתירה תחת הלגיטימיות שלה.
  • מרבית המימון הדני לארגונים לא ממשלתיים ישראליים ופלסטיניים מגיע דרך מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי. המוענקים כוללים את המרכז הפלסטיני לזכויות אדם (PCHR), מיפתאח, במקום, והוועד הציבורי נגד עינויים בישראל. (ראו להלן)

מידע כללי

מדינהדנמרק

פעילות

מימון ישיר:

  • מימון דני ישיר מועבר ישירות ממשרד החוץ באמצעות סוכנות הפיתוח הדנית הבינלאומית (Danida). אתר הסוכנות מספק מאגר מידע של תכניות ופרויקטים המפרט את תמיכתה בארגונים לא ממשלתיים.
  • ב-2013 ו-2014 ממשלת דנמרק העבירה לעזה ולגדה המערבית 3,168,395 דולרים ו-15,141,994 דולרים באמצעות פרויקטים של ארגונים לא ממשלתיים.
  • שגרירות דנמרק בתל אביב מספקת תמיכה כלכלית לפרויקטים של ארגון במקום ומרכז פרס לשלום.
    • במקום קיבל מימון עבור פרויקט שמטרתו "קידום תכניות מתאר לשכונות פלסטיניות בירושלים המזרחית".
    • מרכז פרס לשלום מריצה את פרויקט "הכשרת רופאים פלסטינים בישראל, שנועדה לסייע בהכשרתם של רופאים פלסטינים ומומחים אחרים בשירות הרפואה בבתי חולים בישראל. שיתוף פעולה זה מחזק את מערכת היחסים בין האוכלוסיות בישראל ובשטחים הפלסטינים. לפחות 20 רופאים פלסטינים ומומחי בריאות מקבלים הכשרה זו מדי שנה".
  • למרות שמאגר המידע של Danida אינו מציין את המרכז הפלסטיני לזכויות אדם כמוענק, הארגון ציין בדו"ח השנתי שלו לשנת 2012 כי הנציגות הדנית מימנה אותו.
  • הנציבות הפלסטינית העצמאית לזכויות האזרח (ICHR) קיבלה 903,862 דולר בשנת 2014. ICHR הוא ארגון פלסטיני מעין-ממשלתי שהוקם בשנת 1993 עם  המנדט  "לעקוב ולוודא שחוקים פלסטיניים שונים יעמדו בדרישות בהגנה על זכויות אדם. זאת באמצעות חוקים ותקנות, ועם עבודתם של מגוון מחלקות, סוכנויות ומוסדות של מדינת פלסטין והארגון לשחרור פלסטין (אש"ף)". הנציבות מתייחסת לפיצוצים במחנות האימונים הצבאיים של חמאס ולמקרי המוות במנהרות בין עזה למצרים כהפרות על זכויות אדם נגד פלסטינים.

מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי

  • יחד עם שבדיה, שווייץ והולנד, דנמרק מממנת ארגונים לא ממשלתיים ישראלים ופלסטינים דרך מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי ("הסקרטריאט"). מנגנון מימון זה תקצב פרויקטים בלמעלה מ- 17.6 מיליון דולר בארבע השנים האחרונות, מתוכם 13 מיליון דולר עבור ארגונים לא ממשלתיים. דנמרק העבירה 2.6 מיליון דולר למנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי בשנת 2013 ו-2014.
  • המענקים מנוהלים על ידי המכון המשפטי באוניברסיטת ביר-זית (IoL-BZU) וחברה אירופית לייעוץ רב-תחומי (NIRAS).
    • בפברואר 2014, המכון המשפטי באוניברסיטת ביר-זית פרסם דו"ח בשם "קידום זכויות הפלסטינים בהתאם למשפט הבינלאומי: קווים מנחים" (אנגלית וערבית). מסמך זה מהווה מדריך אסטרטגי לניצול מושגים משפטיים על מנת להכפיש ולבודד את ישראל בזירה הבינלאומית (לוחמה משפטית), ולהדגיש שבלי קשר לגבולותיה, ישראל היא בין ה"משטרים הגזעניים אשר קיומם אסור לחלוטין ללא יוצא מהכלל". דו"ח זה פורסם בהבלטה בדף הפייסבוק של מנהלת זכויות האדם.
    • דרך מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי, המענקים מדנמרק מיועדים למספר ארגונים לא ממשלתיים כדוגמת בדיל אשר הוקם במטרה לקדם את "זכות השיבה" הפלסטינית ונמנה בין מובילי קמפיין ה-BDS. הארגון חתום על מסמך הדוחה באופן מוחלט את מפת הדרכים ויוזמת השלום הערבית, דבר הסותר את המדיניות של המדינות המממנות את הארגון. הארגון עורך "תחרות זכות שיבה" שנתית בה פורסמו קריקטורות אנטישמיות, תמונות המתארות מדינה אחת ושלילת הזכות של ישראל להתקיים. לאחר ש-NGO Monitor חשף את הקריקטורות האנטישמיות, שווייץ הקפיאה את המימון לארגון. אין תיעוד לכך שבוצעה חקירה בנושא הדימויים האנטישמיים או האם קיימים מנגנונים שימנעו מקרים דומים בעתיד. רוב התמונות הפוגעניות עדיין זמינות באתר הארגון.
    • באוגוסט 2014, מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי הכריזה על "מימון חירום" עבור תשעה ארגונים לא ממשלתיים ישראלים ופלסטינים על מנת "שיתעדו את כל ההפרות של זכויות אדם והמשפט הבינלאומי באשר הן העולות ממבצע צוק איתן בעזה". שווייץ תרמה למענק זה 100,000 פרנק שווייצרי. כל הארגונים הלא ממשלתיים אלה (אל-דאמירבצלםבדילשוברים שתיקההאגודה הבינלאומית לזכויות הילד – סניף פלסטין (אב"י פלסטין/DCI-PS)אל-מיזאןהמרכז הפלסטיני לזכויות אדם, אגודת הנשים העובדות הפלסטיניות לפיתוח, הוועדה הטכנית לענייני נשים) האשימו את ישראל באופן בלתי מבוסס ב"פשעי מלחמה", בלי להתייחס להפרות זכויות אדם ברורות של חמאס. בנוסף, חלק מארגונים אלו מילאו תפקיד מרכזי במתן הצהרות מפוקפקות ולא מדויקות לדו"ח גולדסטון (2009) שתוכנו הוטל בספק.
    • בספטמבר 2014, מנהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי אישרה תקציב עבור פרויקט המתחיל בספטמבר 2014 הנמשך עד אוגוסט 2015. יותר מ-1.2 מיליון דולר אושרו ל-20 ארגונים לא ממשלתיים אשר רובם משתמשים ברטוריקה פוגענית ומשפילה, המאשימה את ישראל ב"דה-פלסטיניזציה", "אפרטהייד", "קולוניאליזציה", "עונש קולקטיבי", "עקירה בכפייה", "הפרת זכויות תרבותיות ודתיות", "דיכוי", "הגבלת תנועה", "גנבת מים", ו"פרויקט גטואיזציה".
    • רבים מהארגונים הממומנים במסגרת זו פעילים בקמפיינים של חרם, משיכת השקעות וסנקציות (BDS)נגד ישראל, כך שמטרתם היא פירוקה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי; קמפיינים של לוחמה משפטית, מנצלים את המשפט הבינלאומי ופורומים משפטיים בינלאומיים כדי להגיש תביעות פוליטיות נגד בכירים בממשלת ישראל ובצה"ל; כמו גם בצורות אחרות פועלים לדמוניזציה של ישראל, ולעתים כוללות שימוש בדוגמאות אנטישמיות מובהקות. יתרה מכך, המימון יועד גם לקמפיין "עצרו את החומה".

DanWatch

  • על פי משרד החוץ הדני, DanWatch, "מרכז למחקר ותקשורת עצמאית" דני, קיבל בשנת 2013 מענק בסך 5 מיליון קרונות (€671,000) עבור פרויקט בשם "להדק את הפיקוח (Watchdog) על מפיץ הידע והיוצר עימות מאוזן".
  • DanWatch קיבל מענק נוסף בסך 70,000 קרונות (€9,000) מכספי הלוטו של משרד התרבות הדני.
  • בעוד DanWatch מתאר את עצמו כ"כלב שמירה" ("Watchdog"), על פי הדו"ח הכספי שלו, רמת השקיפות שלו מוגבלת ואין הוא מפרסם מידע מפורט עבור מקורות המימון שלו.
  • באמצעות כספי משלמי המסים, DanWatch שם לו למטרה לפגוע בתאגידים ישראלים ואירופאים כגון; אהבה, G4S ,ISS, יבול ישראלי, סוכנויות נסיעות.
  • DanWatch מבסס את המחקר שלו על על מקורות לא אמינים, מוטים ועל ארגונים לא ממשלתיים קיצוניים (ראה מידע מפורט של NGO Monitor), לרבות; מי מרוויחהוועד הישראלי נגד הריסת בתים, ואל-חק.

מימון עקיף באמצעות (DanChurchAid DCA):

  • DCA הוא ארגון הזוכה למימון בהיקף נרחב מממשלת דנמרק. בשנת 2013, DCA קיבל 213.2 מיליון קרונות דניות מממשלת דנמרק אשר בין היתר תורמת לא מעט כסף לארגונים ישראלים ופלסטינים לא ממשלתיים פוליטיים מאוד.
  • הארגון טוען כי הוא פועל למען "שלום ופיוס" יחד עם "כוחות פרוגרסיביים בתוך החברות הישראליות והפלסטיניות, כדי לחזק את הדמוקרטיה והכבוד לזכויות האדם, וכדי לתמוך במאמצים להשגת צדק ושלום בר קיימא."
  • שותפי הארגון כוללים ארגונים פוליטיים קיצוניים כגון בדיל, והמרכז הפלסטיני לזכויות אדם.
    • ב-2012 ו-2013, DanChurchAid חבר לבדיל, לבצלם, ול-YMCA מזרח ירושלים, בעקבות פרויקט שמומן על ידי האיחוד האירופי שמטרתו התמודדות עם תברואת המים בשטח C. על פי DanChurchAid, הפרויקט כלל "קמפיין פוליטי וכנס על אוכלוסיה מגורשת בכוח".
    • ב-2007, DCA הצטרף לבדיל ב"קריאה לפעולה" שכוללת קמפיינים של חרם אנטי ישראלי; ניסיונות "לגייס עיתונאים כדי לארגן קמפיין ממוקד שמטרתו חשיפת השקרים של אייפא"ק והליגה נגד השמצה, וחשיפת המוסר הכפול של קהילת היהודים והציונים כלפי הנכבה והכיבוש"; גיוס ארגונים אנטי-ישראליים "יהודיים" כדי "להעלות את המודעות… לזכות השיבה בקרב הציבור היהודי בישראל״.
  • כחלק מקמפיין "מענק החירום לעזה", DanChurchAid תיאר את מבצע צוק איתן (2014) כאל "מבצע צוק איתן של צה"ל", כך שהוא רואה את ישראל האשמה היחידה לפרוץ המבצע בעוד הוא מתעלם מהעובדה כי המבצע בא בעקבות התגובה לירי הרקטות של חמאס על אזרחי ישראל.
  • DCA לוקה בהיעדר שקיפות במימון המועבר לארגונים פלסטיניים: הארגון מונה את רשימת הארגונים עמם הוא שותף, אך הוא אינו מספק פרטים נוספים על מקורות המימון.

נתוני מימון מתוך אתר DanChurchAid ומרשם העמותות

ארגוןמענק
בצלם87,854 ש"ח (2013)
366,508 ש"ח (2013)
891,859 ש"ח (2013)
6,132 ש"ח (2013)
294,340 ש"ח (2013)
בדילחסוי
ARIJחסוי
המרכז הפלסטיני לזכויות אדם (PCHR)חסוי
סולידריות שייח ג'ראחחסוי
Grassroots Jeruslaemחסוי
Women's Affairs Centerחסוי
APRODEVחסוי

כל המאמרים בנושא דנמרק