ועדת השירות של החברים (הקוויקרים) האמריקאים (AFSC)
מידע כללי
מדינה | ארצות הברית |
---|---|
אתר אינטרנט | http://afsc.org/ |
נוסד | "נוסד במלחמת העולם הראשונה על ידי הקווייקרים אשר מטרתם לשרת הן את האנושות והן את המדינה, תוך נאמנות למחויבותם לאי-אלימות" |
במילות הארגון | טוען לקדם "שלום בר-קיימא וצדק" ולטפח את זרעי השינוי והכבוד לחיים אנושיים המשנים יחסים ומערכות חברתיות |
מימון
- ב-2018 סך הכנסות הארגון עמד על 31.8 מליון דולר; סך ההוצאות עמד על 34.2 מליון דולר.
- בין התורמים בשנת 2018: שוויץ, ארה"ב, גרמניה (באמצעות Misereor ו- Bread for the World), קרן האחים רוקפלר והאו"ם.
- בין התורמים בעבר: הולנד, HEKS (שוויץ), קרנות החברה הפתוחה, Tides Foundation, כריסטיאן אייד (Christian Aid) בריטניה.
- ב-2018, AFSC קיבל מענק בסך 50,000 דולר מקרן האחים רוקפלר לטובת "תוכנית ישראל".
פעילות
- הארגון מקדם באופן פעיל את קמפיין החרמות, משיכת השקעות וסנקציות (BDS) נגד מדינת ישראל; מאשים את ישראל ב"אפרטהייד נגד הפלסטינים"; ומקדם את "זכות השיבה" שמשמעותה סופה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי.
- הארגון מאשים את ישראל ב"אלימות ברורה בעזה"…טיהור אתני איטי ושיטתי בגדה המערבית ובמזרח ירושלים דרך עקירה מתמשכת מהתנחלויות בלתי חוקיות, השתלטות על אדמות, גדר ההפרדה…הגבלות נוקשות על תנועת פלסטינים, ומערכת של חוקים גזעניים."
- AFSC מעודד צעירים ישראלים להשתמטות מהצבא "מתוך הבנה שקבלת המיליטריזם משמרת את חוסר השוויון, הכיבוש והסכסוך", מקדם "אנטי-נורמליזציה", ודוחה דיאלוג בין ישראלים ופלסטינים.
- בשנת 2015 "מנהל התוכנית פלסטין-ישראל" מארק מרימן-לוטז הסביר את "העמדה התומכת של AFSC בעקרונות אנטי-נורמליזציה" הדוחים כל פרוייקט, יוזמה או פעילות בפלסטין או ברמה הבינלאומית שבכוונתה (באופן מרומז או מפורש) לאחד בין פלסטינים וישראלים (אנשים או מוסדות) מבלי להציב את התנגדותה לכיבוש הישראלי ולחוסר השוויון המבני."
- AFSC מפעיל את פרוייקט "חמושים" בשיתוף עם קואליציית נשים לשלום (CWP) במטרה לחשוף את ״המחיר האנושי האמיתי של תעשיית הצבא הישראלי והסחר בנשק, כמו גם להובלת פעולת נגד." פעילי הארגון מאשימים את ישראל במכירת נשק לדיקטטורות ומדינות שמדכאות זכויות אדם בתמורה לקולותיהן בהצבעות במנגנוני האו"ם.
- ב-13 בנובמבר 2017, חמושים ארגנו אירוע שכותרתו "אימפריית הנשק הישראלית" שדן בשאלה כיצד "ב-50 השנים האחרונות, נשק ישראלי הועבר לכמעט כל מי שמבצעים פשעים נגד האנושות, מלחמות אזרחים ורצח עם" כמו גם בשאלה "מה הקשר הישראלי לדיכוי מחאות Black Lives Matter בפרגסון, ארה"ב?"
- ב-18 במאי 2018, "ביום השנה ה-70 לנכבה…ובציון 50 שנה לכיבוש הישראלי", AFSC האשים את ישראל בכך ששמה את הפלסטינים "תחת משטר צבאי אכזרי ששולל מהם באופן שיטתי את זכויותיהם הבסיסיות ביותר" שבנוסף "משמר חוסר שוויון ועוולות ממוסדות."
- באוקטובר 2017 ג'ניפר בינג, מנהלת תוכנית פלסטין-ישראל של AFSC בשיקגו, נשאה דברים בכנס שכותרתו "מאבקי שחרור מקבילים: שיעורים בהתנגדות" לציון "100 שנות התנגדות פלסטינית לפרויקט הקולוניאלי-מתנחלי של ישראל וחקר קווי הדמיון באלימות המופעלת נגד פלסטינים, אפרו-אמריקנים וילידים אמריקניים ושיטות ההתנגדות שלהם."
- לצדה דיברו בכנס נדיה בן יוסף (נציגת עדאלה בארה״ב ומנהלת 'פרוייקט הצדק של עדאלה') ואריקה לוי (קול יהודי לשלום- JVP).
- ב-4-6 ביוני 2017, ראאיד ז'רר, אז מנהל קשרי הממשל של AFSC, נשא דברים באירוע של כנסיות למען שלום במזרח התיכון שכותרתו "50 שנה יותר מידי" שנועד ללמד את משתתפים כיצד "להביא לסוף הכיבוש הישראלי בגדה המערבית, מזרח ירושלים ועזה וליישם את הנלמד בפגישות עם נציגי הממשל שמקדמים פתרון שמבטיח ביטחון והגדרה עצמית לישראלים ולפלסטינים."
- במרץ 2017 AFSC השיק אתר שכותרתו "עזה נעולה" (“Gaza Unlocked”) שמעלה את סיפוריהם של פלסטינים החיים תחת "מצור צבאי אכזרי שהטילה ישראל" וכיצד הסגר משפיע על חיי היום-יום שלהם."
- ב-30 ביוני 2016, AFSC, יחד עם אנשי כמורה משיקגו שלחו עצומה לסנטור האמריקני דיק דרבין, בדרישה לשים סוף לסגר על עזה, משום ש"לנו יש את היתרון בלראות את המציאות בעזה ללא מטען של אינדוקטרינציה בלתי אנושית ולכן אנו יכולים לנקוט עמדה לטובת אנושיותו של העם הפלסטיני בעזה."
- ב-21 במאי-3 ביוני 2016, AFSC בשיתוף עם ארגון Interfaith Peace-Builders לקחו חסות על סיור בהדרכת אדית' גארטווד, "מומחה לענייני ישראל ופלסטין מטעם אמנסטי ארה"ב", בעל עבר ארוך של הטיה ועוינות כלפי ישראל, ואלישיה קוטוסוליריס, "מתאמת בנושאים של ישראל ופלסטין" עבור אמנסטי ארה"ב. הסיור התמקד ב"השפעות המעצרים והמאסרים בחברה הפלסטינית…המשלחת כללה פגישות עם סרבני פקודה בצבא הישראלי, שנכלאו בגלל התנגדותם לכיבוש הצבאי." הם נפגשו בנוסף עם חברים בקול יהודי לשלום (JVP), גראסרוטס ירושלים, בדיל, ועומר ברגותי, מייסד שותף בקמפיין הפלסטיני לחרם אקדמי ותרבותי נגד ישראל.
- באפריל 2016, הארגון ערך סיור מודרך לצד קול יהודי לשלום במטרה "להעלות את התמיכה בסרבני מצפון בישראל." הסיור אירח שני דוברים שהם סרבני גיוס בצבא הישראלי.
- במרץ 2016 AFSC לקח חסות על כנס של זוכרות שכותרתו "הכנס הבינלאומי השלישי בנושא שיבת הפליטים הפלסטינים." הסיור אירח את חברי בדיל, הטלוויזיה החברתית, ו- סאדקה-רעות.
- בשנת 2014, AFSC ארגן אירוע שמטרתו לדון בשאלה כיצד "הפצצות של ישראל טובחות באזרחים שמוחזקים כשבויים ברצועת עזרה הנצורה. האלימות הנוראית הזו נובעת מעשורים של קולוניאליזם, נישול, ואפרטהייד מצד מדינת ישראל שמשרתת את האינטרסים של השליטה האמריקאית במזרח התיכון העשיר בנפט."
- ב-2013 הארגון פרסם נייר שכותרתו "עקירה בכוח בפלסטין ובישראל" בטענה כי "עקירה ונישול של פלסטינים מאדמותיהם ובתיהם הם לב הסכסוך בין פלסטינים וישראלים" וכי עם הקמתה של מדינת ישראל פותחו "תכניות לטיהור אתני של האוכלוסייה הפלסטינית".
פעילויות BDS
- AFSC מוביל את קמפיין ה-BDS בקמפוסים ובכנסיות בארה"ב, ופועל להגברת השותפות הפלסטינית בקמפיינים של BDS.
- בפברואר 2018, AFSC הכריז על תמיכתו בקמפיין החרם ומשיכת השקעות המכוון כלפי חברות שמשתפות פעולה עם הכיבוש. לפי AFSC, "ה-BDS הוכח ביעילותו כאמצעי לא-אלים להבנת השינוי החברתי והפוליטי…AFSC נענה לקריאה למשיכת השקעות מהאפרטהייד בדרום אפריקה. הארגון תומך בקריאה ל-BDS מצד הפלסטינים ששואפים לחירות, שוויון וצדק.
- הארגון השיק אתר למעקב אחר השקעות באינטרנט במטרה "לסייע לאנשים ומוסדות לזהות חברות בתיקי ההשקעות שלהם שמשתפות פעולה באופן ישיר עם הפרות חמורות ומתמשכות של זכויות אדם והמשפט הבינלאומי."
- מבין שלל קמפייני ה-BDS ש-AFSC קידם, חלקם התמקדו ב-HP (היולט פקרד) וסודה סטרים.
- לארגון תפקיד מרכזי בקידום החלטות BDS בכנסיה הפרסבטריאנית בארה"ב.
- ב-28 באוקטובר 2017, AFSC ערך את "חגיגת המאה" שכללה סדנא שכותרתה "אקטיביזם כלכלי: כוח אדם לעומת כוח תאגידי." הסדנא דנה בשאלה "מה הופך חרם לאפקטיבי? מהי משיכת השקעות וכיצד זה עובד? הסדנא לקטה לקחים מקמפיינים מוצלחים של סטודנטים וכנסיות, קהילות ילידיות ומשקיעים, שהתמקדו ברווחי חברות מקשת של נושאים החל מהכיבוש הישראלי (BDS) ועד למאסרים המוניים, מעצר מהגרים, פיקוח וגדרות."
- במרץ 2013, הארגון הכנסייתי Mennonite Central Committee אימץ את האמצעי למעקב אחר השקעות של AFSC שמנטר חברות שפועלות בגדה המערבית – לשם משיכת השקעות.
- הארגון לקח חסות על ועידה בת יומיים בפילדלפיה שכותרתה "תפקיד ארה"ב בישראל-פלסטין: המציאות הנוכחית ותגובות יצירתיות." בנוסף לקחו חסות על הוועידה 'ידידי סביל בצפון אמריקה' (FOSNA), השואפים "לגייס תמיכה לצדק בישראל-פלסטין" באמצעות סדנאות שמקדמות את קמפיין החרם, משיכת השקעות וסנקציות, מסמכי קיירוס-פלסטין, סוף לסיוע הצבאי האמריקאי לישראל, ו-"הגדרה מחדש של הסכסוך הישראלי-פלסטיני במאבק זכויות אזרחי, שיש לו מקבילים בדרום אפריקה ודרום אמריקה." בוועידה הוצג פוסט של AFSC עם הכיתוב: חרם!! אמנות האקטיביזם הכלכלי" (boycott! The Art of Economic Activism).
- ב-2011 הארגון פרסם רשימה "ישראל-פלסטין: מה לא לקנות" (Israel-Palestine No-buy List) בשיתוף פעולה עם הארגון מי מרוויח (בזמנו פרויקט של הארגון קואליציית נשים לשלום) המהווה מאגר נתונים אינטרנטי שמזהה מטרות עבור צעדים אנטי-ישראלים למשיכת השקעות וחרם.
מעורבות בקמפיין להאשמת ישראל בהתעללות בילדים
- בשנת 2015 AFSC והאגודה הבינלאומית לזכויות הילד – פלסטין (DCI-P) יזמו קמפיין בשם "זו לא הדרך להתייחס לילד" שמטרתו "לאתגר את הכיבוש הצבאי הישראלי הממושך על פלסטין, על ידי חשיפת התעללות נרחבת ושיטתית בילדים פלסטינים במערכת הכליאה של הצבא הישראלי". הקבוצות קוראות לממשלת ארה"ב ללחוץ על ישראל לסיים את "ההתעללות בילדים פלסטינים" ולעודד את תומכיהם לכתוב לחברי קונגרס. הקמפיין טוען שמכתב ביוזמת חברת הקונגרס בטי מקולום (בתמיכתם של 20 חברי קונגרס נוספים) שמוען לנשיא אובמה ושקרא ליצור תפקיד של שליח מיוחד בנושא הילדים הפלסטינים, היה תגובה ישירה לדרישות תומכיו.
- שותפי הקמפיין בארה"ב כוללים את: מוסלמים אמריקאים למען פלסטין, אמנסטי אינטרנשיונל – ארה"ב,(Christian Peacemaker Teams (CPT, ידידי סביל צפון אמריקה, קול יהודי לשלום (JVP), הועדה המנוניטית המרכזית – ארה"ב והקמפיין האמריקאי לסיום הכיבוש הישראלי.
- הקמפיין נותן חסות לאירועים ברחבי ארה"ב, בשיתוף עם ארגונים הכוללים את Kairos Puget Sound Coalition וקול יהודי לשלום (JVP)
- בנובמבר 2017, AFSC הביע תמיכה בהצעת חוק שהגישה חברת הקונגרס האמריקני בטי מקולם שנועדה למנוע מכספי משלם המסים האמריקני להגיע לתמיכה במעצרים המתמשכים ובהתעללות שמבצע הצבא הישראלי בילדים הפלסטינים." הצעת החוק כולה מסתמכת על "טיעונים שגויים עובדתית שמגיעים מעמותות אנטי-ישראליות, בתוכם ציטוטים ישירים מדו"ח DCI-P "לא זו הדרך לטפל בילד" מ-2016 ומאתר האינטרנט שלו.
- במסגרת הקמפיין DCI-P ו-AFSC ערכו שימוע בקונגרס ב-8 ביוני 2017 בנושא "כיצד הפרת זכויות אדם באופן עקבי, מתן פטור מעונש לאחראים באופן שיטתי, אפליה, וסביבה היפר-מיליטריסטית משפיעים על חיי הילדים הפלסטינים הגדלים תחת כיבוש צבאי שסיומו לא נראה באופק." בין הדוברים בשימוע היו עומר שאקיר , נציג Human Rights Watch בישראל ונדיה בן יוסף פעילת ארגון עדאלה.
יוזמות בקמפוס
- ב-14-10באוגוסט 2014, AFSC בשיתוף עם קול יהודי לשלום ערך "מחנה קיץ ל-BDS " שנמשך חמישה ימים בקליפורניה והכשיר סטודנטים כיצד לערוך אירועים אנטי-ישראלים בקמפוסים. זאת במסגרת אסטרטגיית הלוחמה הפוליטית נגד ישראל כפי שאומצה בוועידת דרבן ב-2001.
- קול יהודי לשלום רואה בעצמו "האגף היהודי בתנועת הסולידריות הפלסטינית" ושואף לתקוע טריז בקהילה היהודית אמריקנית בקשר לסיוע לישראל, בעוד שפועל למען ביטול הסיוע הכלכלי, הצבאי והפוליטי מצד ארה"ב.
- הארגון פרסם ב-2013 חוברת בנושא "שבעה דרכים לתמוך בשלום בישראל/פלסטין בקמפוס במהלך הסמסטר", אשר קראה לסטודנטים לקדם BDS, לארגן "פלש מוב", לפגוע בחברות ישראליות, להתחיל בקמפיניים למשיכת השקעות, ולפתוח סניפים נוספים של קבוצת הסטודנטים לצדק בפלסטין.
צוות
דלית באום
- דלית באום, מנהלת האקטיביזם הכלכלי של AFSC, היא מייסדת שותפה של קואליציית נשים לשלום, 'מי מרוויח' – פרוייקט הדגל של ה-BDS (כיום ארגון עצמאי) וכיהנה בעבר כמנהלת הפרוייקט של הקמפיין.
- באום הייתה "פעילה במגוון קבוצות בתנועה הישראלית נגד הכיבוש והדמוקרטיה, כמו כביסה שחורה, חרם מבפנים, זוכרות, אנרכיסטים נגד הגדר, ונשים בשחור."
- ב-30 ביוני 2017, באום דיברה בפני "הפורום לציון 50 שנה לכיבוש" של תת ועדת האו"ם למימוש הזכויות הבלתי מעורערות של העם הפלסטיני, ואמרה כי "הכיבוש ממשיך משום שהוא נהנה מהתמיכה העצומה ומהחסינות המתמשכת הזו שהוא מקבל מכל מדינה אחרת בעולם, כולל יחידים בעולם שמנרמלים את הסיטואציה ומתייחסים אליה בביטול…אנשים בעולם מחויבים לעצור את התמיכה הזו. לעצור את שיתוף הפעולה, ובמילים אחרות BDS." (הדגש לא במקור)
ג'ויסי אג'לוני
- אג'לוני, המזכירה הכללית של AFSC, כיהנה בעבר כראש תחום ישראל והשטחים והפלסטינים באוקספם בריטניה וכמנהלת ידידי בית הספר ברמאללה (Friends School ).
- ב-6 בנובמבר 2017, אג'לוני חתמה על מכתב עבור חברי קונגרס שהתנגדו לחקיקה אנטי-BDS ו"תומכים באמצעים לא-אלימים לסיום 50 שנות כיבוש." לפי המכתב, "הצעות החוק הללו בנוסף ממזגות בין ישראל וההתנחלויות, ומוחקות את ההבחנה החשובה בישראל וההתנחלויות הבלתי-חוקיות בשטחים הפלסטינים הכבושים. הצעות החוק גם מרמזות שהתנגדות למדיניות ישראל בשטחים משמעותה להיות אנטי-ישראלי. אנו מוטרדים מהצעות חוק שבכוונותיהן להעניש או להפליל את השימוש באמצעים כלכליים כאמצעים לגיטימיים להתנגדות למדיניות שמדכאת זכויות אדם."
- ביוני 2015 בראיון לקרן ירושלים, אג'ילוני הסביר כי "כבית ספר קוויקרי, זה תפקידנו להדריך סטודנטים לדרך לא-אלימה. תנועת ה-BDS היא מאוד גדולה בקמפוסים שלנו. הסטודנטים שלנו תמיד מאתגרים אותנו כצוות המנהלי, כדי לראות אם אנו ממשיכים לתמוך ב-BDS.״
- בראיון שפורסם ב-2015, ג'ויסי אג'ילוני האשימה את ישראל ב"טיהור אתני".
ראאיד ז'רר
- ראאיד ז'רר, מנהל תחום מזרח תיכון וצפון אפריקה באמנסטי-ארה"ב, כיהן כמתאם קשרי ממשל של (AFSC (2014-2017.
- ביולי 2015, ז'רר השתתף בכנס של AFSC שכותרתו “Acting in Faith with AFSC” ודיבר על תמיכה בחרם ומשיכת השקעות.
- ב-29 ביולי 2015, ז'רר דיבר בתדרוך בקונגרס "כעבור שנה בעזה: החיפוש אחר אחריות", במטרה "לבחון את השימוש הלא-ראוי של ישראל בנשק האמריקני בעזה ולקרוא למחוקקים להביא את ישראל לנשיאה באחריות כלפי הפרות המשפט הבינלאומי והאמריקאי." בתדרוך דברו נציגים מ"הקמפיין האמריקני לזכויות הפלסטינים" (או בשמו המקורי הקמפיין האמריקני לסיום הכיבוש הישראלי), עדאלה והאגודה הבינלאומית לשלום הילד – פלסטין (DCI-P).
- ביולי 2014, ג'ראר קידם עצומה הקוראת "לגבות מחיר מבנימין נתניהו וממדינת האפרטהייד של ישראל על ביצוע פשעי מלחמה נגד האנושות", המתייחסת למלחמת 2014 בעזה "כרצח עם שבצעה ישראל".
סהר ורדי
- סהר ורדי, מתאמת תוכנית ישראל עבור AFSC, בעבר עבדה בוועד הישראלי נגד הריסת בתים ובתנועת הסולידריות שיח' ג'ראח, וכן חברה במועצת המנהלים של הקרן למגיני זכויות האדם (HRDF)
- ורדי תיארה את מטרות ה-BDS: ״במונחים של רווח, ההפסדים האמתיים לא יגיעו מהחרמת מוצרים, אלא ממשיכת השקעות. שם נמצא הכסף הגדול. הדבר האחרון שאגיד על תנועת ה-BDS זה שזה כיף. הם התחילו לעשות פלאש מוב וכל מיני פעילויות מגניבות אחרות. ככה הם מגיעים לאנשים שבדרך כלל לא היה אכפת להם מזה. יש חברות ענקיות שמושפעות מכך, והפעילים בינתיים נהנים."
- במאי 2015, ורדי הייתה חתומה על הצהרה שכותרתה "מאזרחים ישראלים לפיפ"א: הראו לישראל את הכרטיס האדום עכשיו"! שאמרה כי "אנו אזרחים ישראלים, פעילים נגד המדיניות הגזענית של ממשלתנו, הכיבוש והאפרטהייד. בזמן שהקונגרס של פיפ"א יוצא לדרך, אנו רוצים להגיד באופן ברור: לאפרטהייד הישראלי, בדיוק כמו האפרטהייד בדרום אפריקה בזמנו אין שום מקום בכדורגל הבינלאומי!"
כל המאמרים בנושא ועדת השירות של החברים (הקוויקרים) האמריקאים (AFSC)