עדאלה הוא ארגון ישראלי לא-ממשלתי אשר פעילותו המוצהרת היא הגנה "על זכויות האדם של הפלסטינים הערבים אזרחי ישראל ועל זכויותיהם של הפלסטינים בשטחים הכבושים". בפועל, כאשר בוחנים את פעילותו של הארגון, כפי שתועד במחקרים קודמים של NGO Monitor, ניתן לזהות מעורבות רבה בלוחמה משפטית נגד ישראל בבתי משפט ובפורומים בינלאומיים – תוך הצגת ישראל כמדינה גזענית ולא דמוקרטית ושיתוף פעולה עם ארגונים קיצוניים בקמפיינים של BDS.

לדוגמה, מאז שנת 2013 עדאלה מפעיל מיזם אינטרנטי באנגלית, בשיתוף עם החוג ללימודים פלסטינים באוניברסיטת קולומביה, שנקרא "תיקי הנכבה" (“The Nakba Files”). האתר תוקף את המדיניות הישראלית כלפי הבדואים בנגב ובעיקר על "חדשות הנכבה", תוך תיאור מדיניות ישראל כקולוניאליסטית, הנצחת סוגיית הפליטים וזכות השיבה.

בשנת 2014 החל עדאלה לנהל פרויקט נרחב בארה"ב, בשם "פרויקט הצדק של עדאלה" (Adalah Justice Project) אותו מובילה פעילת הארגון נדיה בן יוסף (שגם כותבת לאתר "תיקי הנכבה"). לטענתה, ״פרויקט הצדק של עדאלה הוא ארגון אחות של עדאלה״. בשנים האחרונות עדאלה הרחיב באמצעות "פרויקט הצדק של עדאלה" את פעילותו בארה״ב והעמיק את מעורבותו בקמפיינים של BDS ולוחמה משפטית.

את האסטרטגיה מאחורי התרחבות עדאלה לארה"ב ככלל ופרויקט הצדק של עדאלה בפרט הסבירה נדיה בן יוסף באירוע שהתכנס באוניברסיטת קיימברידג' (נובמבר 2017) תחת הכותרת: "מורשת בלפור: התמודדות עם ההשלכות":

  • "לפני שלוש שנים עדאלה אמרו לי לכי לארה"ב במטרה למפות את התנועה, היכן אנחנו יכולים להשתלב, היכן ניתן לבנות תנועה נרחבת למען זכויות אדם לפלסטינים, ולבסוף לשנות את השיח האמריקאי ולבסוף את המדיניות". (הדגש אינו במקור)
  • "ב-2013 הרבה מהמיקוד היה בשכנוע המדכא (ממשלת ישראל – א.א), בדרישה מבעלי העוצמה להתייחס בהומניות לאלו שהפשיטו מהם את העוצמה…ושם התרכזה המטרה שלנו כתנועה. עם הזמן…הבנו לפתע…שכוח נמצא…בקבוצות מחאה שחוברות יחד…ואז האסטרטגיה שלנו השתנתה, אנחנו צריכים להפוך את השיח על ישראל/פלסטין בארה"ב ללא יוצא דופן…זה קשה להחזיר לעצמנו את הכוח מאלו שגנבו אותו, אבל זה לא מסובך".

באירועים שונים, ראש פרויקט הצדק של עדאלה מציגה את עצמה כנציגת ארגון עדאלה בישראל. למרות שלא ברור מה תפקידה הרשמי בעדאלה, שני הגופים משתפים פעולה באופן הדוק לטובת "קידום חזון משותף לזכויות אדם לכל החיים בפלסטין ההיסטורית, סיום הכיבוש וצדק היסטורי לכל הפלסטינים."

מימון

במאי 2016 פרויקט הצדק של עדאלה קיבל מענק למשך שנתיים בגובה 118,137 דולר מקרן האחים רוקפלר באמצעות מרכז Tides. הפרויקט כרגע אינו רשום כארגון נפרד בארה״ב, ונהנה מחסותו של מרכז Tides האמריקאי, הידוע בתמיכתו בארגוני BDS כמו Palestine Legal, Watchlist הפועל להכנסת צה"ל לרשימה שחורה של האו"ם בדבר הפרת זכויות ילדים פלסטינים וארגונים כמו Dream Defenders ו- Arab Resource and Organizing Center (AROC).

למרות שהתורמים המרכזיים של עדאלה בישראל מתנגדים באופן רשמי לקמפיין ה-BDS, בין השנים 2018-2012, הארגון קיבל למעלה מ-15.7 מיליון ש"ח מישויות מדיניות זרות כמו האיחוד האירופי, שוויץ, גרמניה ספרד ועוד. בנוסף, בשנים 2008-2016 קיבל למעלה מ-2 מליון דולר מהקרן החדשה לישראל.

ההשתתפות הישירה של עדאלה בקמפיין שקורא ל-BDS  נגד ישראל היא הפרה ברורה של המדיניות של כמה מתורמיו הבולטים, בהם הקרן החדשה לישראל. עמדת הקרן החדשה לישראל בעניין החרם על ישראל היא שלילת מימון ל"פעילויות BDS עולמיות נגד ישראל ושלילת תמיכה בארגונים שיש להם תוכניות BDS עולמיות". גם האיחוד האירופי הצהיר על התנגדותו ל-BDS מספר רב של פעמים.

פעילות BDS בארה"ב

  • באירוע שהוזכר למעלה, הסבירה בן יוסף את גישת הארגון לקמפיין ה-BDS והצהירה כי "בגלל חוק החרם בישראל (2011) עדאלה היה צריך לשנות את הגישה שלו ל-BDS ולדבר על הזכות לחרם… עדאלה תומך בזכות להחרים… אנחנו מאמינים בעקרונות של תנועת ה-BDS". היא טענה כי למדה על ״החרדה של מדינת ישראל״ ועל ״האובססיה של ישראל כלפי תנועת ה-BDS״ וכי זאת ״זכות להגיע כל פעם לישראל ולעבוד עם עדאלה״.
  • ב-15 למאי 2018 עדאלה, פרויקט הצדק של עדאלה וארגונים פלסטינים ואמריקאים פנו במכתב למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בדרישה לחקור את ישראל על שימוש ב"נשק קטלני" נגד מפגיני 'צעדת השיבה' בעזה. במכתב הארגונים קראו להטלת סנקציות נגד ישראל בדרישה "לעצור כל סיוע נוסף לכל היחידות הצבאיות הישראליות המעורבות בירי הזה בהתאם לחוק האמריקני, כולל חוק סיוע החוץ וחוקי הגבלת ייצוא הנשק".
  • עדאלה היה מעורב בניסוח מסמך שפורסם על ידי "התנועה למען חיי השחורים" בארה"ב, ארגון גג הקשור ל-Black Lives Matter (להלן: BLM). המסמך הביע תמיכה ב-BDS וכינה את ישראל "מדינת אפרטהייד" ומאשים אותה בביצוע "רצח עם" בפלסטינים. במסמך המקורי, נרשמה נדיה בן יוסף, כנציגת ארגון עדאלה בארה"ב, כאחת ממחבריו, אך לאחר מכן, BLM הסירה את שמה של נדיה בן יוסף ובמקום זאת רשמה את עדאלה "כארגון העוסק בתחום המדיניות".

לובי בקונגרס האמריקאי ושיתוף פעולה עם ארגוני BDS

  • פעילי פרויקט הצדק של עדאלה מפעילים לובי נרחב מול חברי קונגרס אמריקניים. נדיה בן יוסף דיברה באירוע שנערך בקונגרס האמריקאי ב-8 ביוני 2017  בהשתתפות  American Friends Service Committee  והאגודה לזכויות הילד-פלסטין (DCI-P) בנושא "כיצד הפרת זכויות אדם באופן עקבי, מתן פטור מעונש לאחראים באופן שיטתי, אפליה, וסביבה היפר-מיליטריסטית משפיעים על חיי הילדים הפלסטינים הגדלים תחת כיבוש צבאי שסיומו לא נראה באופק". בשימוע דיבר פעיל ה-BDS ונציג HRW בישראל עומר שקיר. הארגונים DCI-P ו-American Friends Service Committee  ידועים בתמיכתם בתנועת ה-BDS ובקידום חקיקה בארה"ב נגד מדינת ישראל.
    • הארגונים דרשו מהמחוקקים האמריקנים לקרוא תיגר כלפי הקונצנזוס הפרו-ישראלי בארה"ב ולפעול למען 4.68 מליון פלסטינים הנמצאים תחת כיבוש בייחוד ילדים פלסטינים הנתונים להתעללות יומית ודיכוי מצד שלל זרועותיה של ישראל. כחודש לפני התדרוך, DCI-P ו-AFSC ביקשו מתומכיהם לקרוא לנציגיהם בקונגרס להשתתף בתדרוך כדי "שילמדו מה המשמעות של להיות ילד פלסטיני שחי תחת כיבוש צבאי". בשימוע השתתפו נציגים של 36 חברי קונגרס ביניהם נציגי אילינוי, ניו יורק קליפורניה ומישיגן, וחברת הקונגרס בטי מקולם שקידמה יוזמה בקונגרס להטלת סנקציות על ישראל בדבר מעצר ילדים פלסטינים.
    • במהלך השימוע טענה בן יוסף כי מאחר ומערכת המשפט הישראלית מושתתת על עליונות יהודית, חיי הפלסטינים הם חסרי ערך. "כשלחייך אין ערך, אז אפשר לקחת אותם בקלות. כשהחוק לא מגן על זכויותיך ולא מחשיב אותך כשווה, לא ייתכן כל שוויון…הכיבוש הוא סימפטום לבעיה הזו" היא האשימה. "אין שום זכות שוויון בישראל – זה לא מעוגן בחוק מישום שישראל אינה יכולה להגן על עיקרון השוויון ועל היתרון היהודי בו זמנית".
    • בנוסף הצהירה בן יוסף: "נכבה. זכרו את השם הזה, אמרו את השם הזה. פירושו בערבית "קטסטרופה" והוא מתייחס להקמת מדינת ישראל ב-1948".
  • בשימוע דומה בקונגרס ב-29 ביולי 2015, בן יוסףאמרה כי יש לחקור את השימוש לרעה שישראל עושה בנשק ארה"ב בעזה ויש לקרוא למחוקקים להטיל על ישראל אחריות בגין  ההפרות שלה על חוקי ארצות הברית והחוק הבינלאומי. היא האשימה את ישראל ב"פשעי מלחמה ללא הבחנה", ובקיומו של "פטור מעונש מערכתי" עבור חיילים ישראליים במערכת המשפט הישראלית. האירוע מומן על ידי מספר ארגונים המובילים את קמפיין ה-BDS בארה"ב: הקמפיין האמריקאי למען זכויות פלסטינים (בשמו הקודם: הקמפיין האמריקאי לסיום הכיבוש הישראליAmerican Friends Service Committee , American Muslims for Palestine, קול יהודי לשלום  Middle East Children’s Alliance.
  • בן יוסף הייתה בין הדוברים באירוע אנטי-ישראלי באוניברסיטת מינסוטה (21 באוקטובר 2017) שכותרתו "מאבקי שחרור מקבילים: לקחים בהתנגדות" (Parallel Liberation Struggles: Lessons in Resistance). האירוע נועד לציין "100 שנים להתנגדות הפלסטינית לפרויקט הקולוניאלי-מתנחלי של ישראל ולחקור את הדמיון בקווי האלימות כלפי פלסטינים, אפרו-אמריקנים ואמריקנים ילידים ואת שיטות ההתנגדות שלהם." לצד נדיה בן יוסוף דיברו באירוע נציגת הארגון הקיצוני קול יהודי לשלום (Jewish Voice for Peace), ונציגי ארגוני BDS דומים נוספים כמו AFSC.
  • ב-5 במאי 2018, פרויקט הצדק של עדאלה בשיתוף עם הארגונים האנטי-ישראלים Just vision וועד הסולידריות הפלסטינית של סנט לואיס ( Saint Louis Palestine Solidarity Committee) אירח אירוע הקרנה לסרט הזדהות עם האינתיפאדה הראשונה: "ניילה וההתקוממות" סרט דוקומנטרי בהפקת Just Vision שמגולל את סיפורה של אישה ששיחקה תפקיד משמעותי באינתיפאדה הראשונה.