מימון זר נגד "העוולות"

השבוע סערו הרוחות כאשר התברר שארגון "שוברים שתיקה" מציג תערוכה בשווייץ ובה עדויות של חיילים על "עוולות הכיבוש". סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי, הנחתה את שגרירות ישראל בשווייץ לבחון דרכי פעולה נגד התערוכה. חוטובלי אמרה: "לא נעבור לסדר היום כשארגון שכל תכליתו הוא להכתים את חיילי צה"ל פועל בזירה הבינלאומית על מנת להסב נזק תדמיתי כבד למדינת ישראל. משרד החוץ ימשיך את פעילותו הענפה נגד אותם גורמים שפועלים נגד ישראל מבית ומחוץ".

השבוע התברר כי הפעילות של עמותות וארגונים ישראליים שמכוונים את הזרקור לעבר פעילות ישראל ביהודה ושומרון, היא ענפה, אך היא גם מוזנת בכספי האירופאים. פעילות הארגונים משמשת פעמים רבות את הקרקע הפורייה לפעילות של פרו־פלשתינים בעידוד חרמות נגד ישראל. כך, למשל, זכה ארגון "שוברים שתיקה" בסכום של 2,264,269 שקלים בכסף אירופי.

מדו"ח של מכון המחקר NGO Monitor, שאסף את המידע שנמצא באופן גלוי באתר האינטרנט הממשלתי של רשם העמותות, עולה כי יש 24 עמותות וארגונים ישראליים שעוסקים דרך קבע בסכסוך הישראלי־ערבי, אשר זכו במימון זר מארגונים וממשלות שונות בשנים 2014-2012 בסכום של יותר מ־100 מיליון שקלים.

התקצוב הוא של סכומים משתנים והוא מגיע לפרויקטים מוגדרים. כך, למשל, "פרויקט הווידאו" של תנועת "בצלם" זוכה לסכומים של עשרות אלפי שקלים. סכומים דומים מוזרמים לפרויקט של "המוקד" על "חופש התנועה בגדה המערבית". סכום של 50 אלף שקלים הגיע מבריטניה לקידום שיח ציבורי בנושא זכות השיבה, וקואליציית נשים לשלום קיבלה על "פעילות בינלאומית" סכום של 38 אלף שקלים. הנתונים שזמינים במסגרת החוק חושפים מימון נרחב ביותר מהאיחוד האירופי וכן משורה של מדינות במרכז אירופה. עכשיו צריך להמתין ולראות אם חוטובלי הפעלתנית תייצר תכנית עבודה גם בנושא הזה.

לקריאת המאמר המלא