לקריאת הדו"ח בגירסת PDF לחץ כאן

תקציר

  • פרויקט הדגל של מועצת הכנסיות העולמית (WCC) נקרא "תוכנית הליווי האקומנית בפלסטין וישראל" (EAPPI). זהו אינו ארגון רשום (לא בארץ ולא בחו"ל), אלא פרויקט שמביא מתנדבים בינלאומיים לגדה המערבית על תקן תיירים.
  • מאז שנת 2002, תוכנית EAPPI הביאה לישראל מעל ל-1800 פעילים פוליטיים לתקופה של שלושה חודשים, לאחר שאלו עברו הכשרה בארץ מוצאם אצל ארגונים מקומיים הנקראים "מתאמים לאומיים" (בדרך כלל ארגוני סיוע כנסייתיים המזוהים עם מועצת הכנסיות). ההכשרה כוללת הסברים אודות אופי התוכנית, דרכי התמודדות עם צה"ל והמשטרה ודרכי הכניסה למדינת ישראל.
  • בתום שלושת החודשים, רבים מאותם הפעילים חוזרים לארצותיהם ומקדמים בהן קמפיינים אנטי-ישראלים כולל את קמפיין החרם, משיכת השקעות וסנקציות (BDS), וכן מאשמים את ישראל ב"אפרטהייד", משווים בינה לבין גרמניה הנאצית ואף משתמשים בתיאולוגיה אנטישמית.
  • הארגונים המוגדרים כ"מתאמים לאומיים" פעילים גם הם בקמפיינים שונים של דה-לגיטימציה נגד ישראל ואף עובדים בשיתוף עם פעילי EAPPI בעת חזרתם.
  • התוכנית זוכה למימון ממספר מקורות, כולל מועצת הכנסיות העולמית והמתאמים הלאומיים עצמם. מימון מממשלות שונות שמיועד לפרויקט עובר דרך המתאמים הלאומיים, ודרך סוכנויות או"ם כגון UNICEF.
  • EAPPI היא חלק מ"קבוצת עבודה" של האו"ם, החברים בה מספר סוכנויות או"ם וארגונים לא-ממשלתיים. קבוצת עבודה זו, בין השאר, מתאמת ומתכננת קמפיינים אנטי-ישראלים הקשורים לנושאים בגדה המערבית. לטענת מתאם תוכנית EAPPI, "אנו עושים עבודה מנהלתית רבה המזינה את מערכות האו"ם".
  • פעילי EAPPI חוברים דרך קבע לארגונים לא-ממשלתיים קיצוניים ישראלים ופלסטינים, כולל קבוצות המקדמות BDS, מעורבות בהפגנות אלימות ופועלות להאשים את ישראל בפשעי מלחמה בפורומים בינלאומיים.
  • מבנה התוכנית, המימון, הפעילות והאתגרים שהיא מציבה צריכים להיבחן לאור התבטאויות אנטישמיות בוטות1 של בכירים בארגון שאחראי על התוכנית – מועצת הכנסיות העולמית.
  • זאת תוכנית המתנדבים הגדולה ביותר שמפעילה מועצת הכנסיות העולמית באזורי סכסוך. תוכנית דומה נוסתה בקולומביה אך הופסקה. לא נמצאו עדויות או נתונים לתוכניות דומות באזורי סכסוך אחרים.

המלצות:

  • לממשלות המממנות – על הממשלות לפעול באופן מידי ומקיף להערכה מחודשת של המימון לתוכנית זו, על מנת להבטיח שהוא אינו מנוצל לקידום חרמות, לוחמה משפטית, אנטישמיות וליבוי הסכסוך. יש לגבש מדיניות ברורה וקווים מנחים למנגנוני המימון השונים תוך שקיפות מלאה, מתן גישה ציבורית להליכי קבלת ההחלטות ומסמכים.
  • לממשלת ישראל ונבחרי הציבור – מאחר וממשלת ישראל הגדירה את המאבק בדה-לגיטימציה כיעד אסטרטגי, מן הראוי שתגבש מדיניות סדורה המבוססת על עובדות ונתונים. יש לקיים דיאלוג ביקורתי אל מול נציגי הממשלות המממנות כמו גם נציגי הכנסיות המעורבות בתוכנית.
  • למועצת הכנסיות העולמית – מועצת הכנסיות העולמית אינה יכולה לצפות לשיפור תדמיתה בארץ ובקרב קהילות יהודיות ברחבי העולם כל עוד היא שוללת את זכות קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, ומגדירה את תומכיה הנוצרים ככופרים. רק התנערות מוחלטת מהתיאולוגיה האנטי-ישראלית והערכה מחדש של מבנה תוכנית EAPPI, יוכלו להפוך את מועצת הכנסיות לשחקן הוגן ורלוונטי.

רקע ומרכזיות הפעילות הפוליטית

תוכנית הליווי האקומנית בפלסטין וישראל (להלן: EAPPI), נוסדה ב-2002 כפרויקט הדגל בהקשר הסכסוך הערבי-ישראלי של מועצת הכנסיות העולמית (להלן: מועצת הכנסיות), שמקום מושבה בג'נבה, המייסד והמנכ"ל לשעבר של הארגון הישראלי "הוועד הישראלי נגד הריסת בתים", טוען שהוא אחד ממקימי התוכנית EAPPI בג'נבה. בשנת 2015, הוועד הישראלי נגד הריסת בתים נסגר בהוראת בית המשפט, זאת לאחר שרשם העמותות הגיש בקשת פירוק לאור העובדה שהארגון לא דיווח על תרומות מישות מדינית זרה, לא הגיש דוחות שנתיים, לא הגיב לבקשת הרשם, לא דיווח נכונה על חברי הוועד והשתמש שלא כחוק בשם העמותה'>2מטרתה הרשמית של התוכנית היא "לראות את החיים תחת כיבוש, להיפגש עם פלסטינים מקומיים וישראלים הרודפים שלום צודק, לשנות את מעורבות הקהילה הבינלאומית בסכסוך ולקרוא לה לפעול נגד חוסר הצדק באזור". התוכנית מביאה פעילים בינלאומיים ("מלווים אקומוניים") לגדה המערבית, הנכנסים באמצעות ויזת תייר. ב-15 השנים האחרונות, התוכנית הביאה יותר מ-1,800 מתנדבים לאזור.

ליבת הפעילות היא "נוכחות מתמשכת של 30-25 פעילים בשטח, לתקופה של שלושה חודשים המציעים ליווי, נוכחות מגנה ומתן עדות… ניטור ודיווח של הפרות זכויות אדם… עמידה לצד קבוצות מקומיות של שלום וזכויות אדם… וקידום מדיניות"3. לפי המתאם הראשי של התוכנית, ד"ר אווי בוארסמה, מרכיבי הניטור כוללים גם "עבודה מנהלתית רבה המזינה את מערכות האו"ם".

פעיל EAPPI גרמני
תמונה מאתר האינטרנט של EAPPI בגרמניה
http://www.eappi-netzwerk.de/bewerben-sie-sich-jetzt/

כאשר הפעילים מגיעים לישראל, ניתנת להם "הכשרה של עשרה ימים בירושלים לפני הציוות שלהם לאזורים שונים". התוכנית כוללת "הכשרה לקידום מדיניות בעת החזרה למדינת המוצא". לאחר מכן, הפעילים נשלחים ל"מזרח ירושלים, קלקיליה/טול-כרם, יריחו, דרום הר חברון, חברון, בית-לחם וינון". הפעילים נוכחים גם בנקודות בידוק של צה"ל, נקודות חיכוך בין אזרחים ישראליים ופלסטינים ובין כוחות הביטחון והפלסטינים – כולל בעיר העתיקה בירושלים וברחבת הכותל.

בסוף שלושת חודשי ההתנדבות, הפעילים משתתפים בתדרוך בן יומיים, הכולל בין היתר "מתן עצות לדיבור מול קהל וקידום מדיניות".

לדברי EAPPI, במסגרת "קידום המדיניות הנרחב" של התוכנית, פעיליה "פוקחים את עיניהם של קהילות, כנסיות וממשלות למציאות הכיבוש". לפי EAPPI, פעילות זו כוללת עבודה בישראל ו"בחזרה במדינות המוצא שלנו… קידום מדיניות הוא כלי להגביר פעילות בינלאומית למען שינוי. אנו חולקים עדויות ממקור ראשון עם מנהיגים דתיים, מקבלי החלטות, תקשורת, חברה אזרחית, אנשי עסקים, כדי שהם יוכלו לשנות את המדיניות הציבורית… מודעות בינלאומית גבוהה תגביר את הלחץ על אלו המבצעים הפרות זכויות אדם ותסייע להגן על אזרחים מהפרות אלו". בהתאם לכך, פעילים רבים של התוכנית משתתפים ומובילים קמפיינים של חרם, משיכת השקעות וסנקציות נגד ישראל (קמפיין ה-BDS) בעת חזרתם לארצות המוצא.

מבנה ארגוני

מועצת הכנסיות העולמית

  • תוכנית EAPPI מוגדרת כפרויקט של מועצת הכנסיות העולמית ומשקפת את האידאולוגיה והתיאולוגיה של הארגון. אלו כוללים תמיכה "בחרם בינלאומי של סחורות ושירותים מההתנחלויות הישראליות הלא-חוקיות בשטחים הפלסטינים הכבושים", עידוד "כנסיות חברות להימנע מהשקעות או קשרים כלכליים אחרים לפעילות הלא-חוקית בשטח כבוש", קידום מסמך החרם "קיירוס פלסטין"". אחד ממחברי המסמך הוא רפעאת עודה קסיס, לשעבר המתאם הבינלאומי של EAPPI וראש הפרויקט בין השנים 2005-2007.'>4 משנת 2009 ומלחמה ב"ציונות נוצרית".5
  • יתרה מכך, בכירים במועצת הכנסיות העולמית שוללים דרך קבע את הקשר בין מדינת ישראל המודרנית להיסטוריה היהודית בארץ ישראל ומשווים את ישראל לדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד ולגרמניה הנאצית. ב-20 ליוני, 2017, באירוע תחת הכותרת "התייעצות בית לחם לחמישים שנה לכיבוש", מזכ"ל מועצת הכנסיות, ד"ר אולב פיקס טבייט, הצהיר "שמעתי על הכיבוש של מדינתי במהלך חמש שנים במלחמת העולם השנייה כסיפור מהורי. עכשיו אני רואה ושומע את הסיפורים מחמישים שנות כיבוש…". לפי הגדרת האנטישמיות שאומצה על ידי האיחוד האירופי ב-1 ליוני 2017, השוואת ישראל למשטר הנאצי נחשבת כהתבטאות אנטישמית.
  • באוגוסט 2015, בכנס "ישראל: מבט פלסטיני נוצרי", שנערך בחסות קמפיין ה-BDS, הכומר רוברט סמית' מתאם ל-PIEF מטעם מועצת הכנסיות העולמית הצהיר "תיאולוגיה נוצרית שתומכת בציונות היא כפירה… זאת למידת שקר שחייבים להתמודד עמה… זה חיוני שכולנו נבין שישראל התנכ"ית והישראלים העתיקים אינם קשורים באף מהות או חומר למדינת ישראל המודרנית…" בנוסף אמר כי, "החברה הישראלית מלאה בגזענות ופריבילגיות לבהירי העור…".
  • בנוסף, ב-15 לספטמבר 2016, טבייט וג'ים ווינקלר (הקונסול הלאומי של כנסיות ישו בארה"ב), פרסמו הצהרה וטענו כי "אנו רואים הקבלה בין המשבר בישראל ופלסטין לבין המאבק לצדק גזעי בארצות הברית והמאבק נגד האפרטהייד בדרום אפריקה… אף אחד לא יכול להחזיק עם שלם תחת לחץ ואלימות כל כך הרבה שנים ולא לצפות לתגובה אלימה. אנו לא תומכים באלימות, אך אנו יודעים שאנשים מאבדים תקווה ואמונה ביעילות של אמצעים בלתי אלימים". (ההדגשה אינה במקור)

רוברט סמית', מנהל משותף של PIEF ב-WCC מדבר בכנס BDS בדרום אפריקה.
צילום מסך מסרטון וידאו ביוטויוב של BDS דרום אפריקה, 27.09.2015:
https://www.youtube.com/watch?v=etTBIHHYq6M

  • התיאום של התוכנית מתבצע על ידי צוות היושב במשרדי מועצת הכנסיות בג'נבה, תחת השם "מחלקת בניית שלום של העדים הציבוריים ושל השירותים לאחר", בראשות הכומר ד"ר אווי בוארסמה 6. הגיוס, ההכשרה והתיאום לפעילות פוליטית נעשים על ידי ארגונים כנסייתיים ב-22 מדינות שונות, המוגדרים כ"מתאמים לאומיים". לדוגמא, בבריטניה ובאירלנד, EAPPI מנוהלת על ידי הכנסייה הקוויקרית בבריטניה בשמם של עוד 16 ארגונים שותפים, כולל Christian Aid, Pax Christi, CAFOD ו-Trocaire. בדנמרק, התוכנית מנוהלת על ידי הארגון Dan Church Aid. בנורבגיה על ידי Norwegian Church Aid. בשוויץ על ידי HEKS-EPER ו-Peace Watch ואילו בהולנד על ידי הארגון Kerk in Actie.
  • כל הארגונים המצוינים לעיל מעורבים בעצמם בקמפיינים אנטי-ישראלים ואף מממנים דרך קבע ארגונים פוליטיים ישראלים ופלסטינים (ראו להלן).
  • EAPPI אינו רשום באופן רשמי בישראל, למרות שפעיליו מזדהים כנציגי ארגון רשמי וליבת פעילותו נמצאת בישראל. לפי WCC, ל-EAPPI "אין רישום משפטי רשמי במדינת הפעילות", אלא "קיים ארגון מקומי אשר מתפקד כאפוטרופוס" עבור התוכנית. בישראל, EAPPI פועל בחסותו של "המרכז הירושלמי הבין-כנסייתי" (JIC). לפי אתר האינטרנט של EAPPI, JIC, בראשותו של יוסוף דהר (ראו להלן), מספק גם "הדרכה ותיאום לסניפים המקומיים".
  • מספר ארגונים ישראלים ופלסטינים מקומיים מתפקדים בשם "
  • ד"ר זועבי זועבי, מייסד ומנהל הארגון הלא-ממשלתי W'iam, משמש מזכיר ומתאם התוכנית המקומית של EAPPI.

המתאמים הלאומיים

  • פעילי התוכנית מגויסים ממדינות המוצא שלהם, במקומות בהן התוכנית ייסדה "משרד תיאום לאומי".7 בין היתר, למתאמים הלאומיים אחריות על גיוס "מתנדבים" (שהופכים לפעילים בהמשך), כיסוי הוצאות של התוכנית באופן מלא או חלקי (תלוי במדינה), ועריכת הדרכות והכשרות לפני הנסיעה לישראל. לדוגמא, לפני הנסיעה של הפעילים מנורבגיה, הם למדו בנורבגיה על "ההיסטוריה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני ועל המצב הנוכחי, הממד הדתי, החוק ההומניטארי הבינלאומי, על התוכנית, מקומות, אבטחה, עבודת צוות ועבודה עם התקשורת…". בדנמרק, לפי דוח של Dan Church Aid משנת 2015, סופקו לפעילים "חומרי לימוד, כולל סרטוני וידאו שיכשירו אותם להתנדבות ולשיטות דיווח על הפרות זכויות אדם".
  • המתאמים הלאומיים אחראים גם על המשך הפעילות הפוליטית של הפעילים, עת חזרתם למדינות המוצא. הם מגדירים זאת כ"פעילות פוליטית ועבודה לבניית מודעות". EAPPI מסבירים כי זהו "חלק מרכזי בתוכנית" ושלמתאמים הלאומיים "ציפיות שונות למספר המאמרים הנכתבים בעת שהותם של הפעילים [בישראל] כמו גם הרצאות ואירועים לאחר חזרתם. מתנדבים עם כישורים ספציפיים כמו צילום וידאו או צילום סטילס ירצו אולי לערוך תערוכות או סרטים תיעודיים בשיתוף עם המתאם הלאומי".
  • בנורבגיה לדוגמא, הארגון הכנסייתי Norwegian Church Aid (להלן: NCA), "מתאם את התרומה הנורבגית ואחראי לגיוס, הכשרה, הצבה והמשך הפעילות לאחר החזרה עם המלווים האקומניים [הפעילים] באופן שנתי". בכיר לשעבר שעסק בפעילות הפוליטית של EAPPI, נאדר חאנה, הסביר כי "NCA מעורבים בגיוס, שזהו הדבר החשוב ביותר. הם עורכים את הפרסום – מקיימים את הראיונות, הם מקבלים את טפסי המועמדות, בודקים את המבחנים, והם בוחנים אותם [הפעילים] לפני הגעתם. כשהם חוזרים לביתם, NCA גם אחראים לתאם את הפעילות הפוליטית שלהם… NCA גם מממנים ומאפשרים למועמדים להשתתף בתוכנית זו".

מימון

נורבגיה:

שבדיה:

  • Swedish Mission Council, המקבלת מימון ממשלת שבדיה, ציינה כי היא תקצה ל-EAPPI 6 מיליון כתר שבדי (כ-700,000 דולר) כל שנה מ-2019-2017 (סה"כ 18 מיליון כתר שבדי, כ-2.1 מיליון דולר)
  • בשנים 2015-2013, הממשלה השבדית (באמצעות הסוכנות השבדית לשיתוף פעולה ולפיתוח בינלאומי – SIDA) העבירה 2.5 מיליון דולר למועצת הכנסיות השבדית, לטובת תוכנית EAPPI (711,803$ ב-2015; 874,648$ ב-2014; 921,206$ ב-2013).

גרמניה:

  • "הארגון Bread for the World תומך ב- EAPPI  באמצעות קרנות כנסייתיות, תוך תרומה לעלויות המשותפות של המשרד בג'נבה, ועלות ההכשרה וההצבה של 15-10 מתנדבים מגרמניה". הארגון Bread for the World מקבל מימון נרחב מהממשלה הגרמנית.

פינלנד:

  • ב-2015, הארגון הכנסייתי Fin Church Aid ציין כי משרד החוץ הפיני הוא מקור המימון המרכזי לפרויקט התיאום הגלובלי של EAPPI, והעניק 122,000 אירו ל-EAPPI לטובת "קמפיין לאחריות משותפת". על פי הדו"ח השנתי של Fin Church Aid לשנת 2015, הארגון שלח עשרה מלווים אקומניים בתוכנית בעזרת סיוע של משרד החוץ הפיני, ושלושה מלווים במימון יוניצ"ף ל-EAPPI עבור פרויקט "נגישות לחינוך".
  • ב-2013, פינלנד העניקה 222,673 דולר "לתכנית הליווי האקומנית השבדית בפלסטין ובישראל" (באמצעות FEAPPI/Finn Church Aid).

UNICEF (סוכנות האו"ם לילדים):

קידום מדיניות, לובי, פעילות פוליטית ומשפטית

המחקר של NGO Monitor זיהה מספר רב של פעילויות והצהרות מצד פעילי EAPPI המוכיחות את מעורבותם ותפקידם המרכזי בקמפיין הדה-לגיטימציה נגד מדינת ישראל.

פעילי EAPPI שחוזרים לארצות מוצאם ידועים בקרב קהילות יהודיות ברחבי העולם בפעילות שלעיתים גובלת בהסתה ואנטישמיות. ביולי 2012, ויויאן ווינמן, מי שהיה בזמנו נשיא מועצת הנציגות היהודית בבריטניה, תיאר את EAPPI כ"תכנית מסיתה ומפלגת…שבוגריה חוזרים לארצותיהם עם השקפות עולם פשטניות ורדיקליות. חברי הקהילה היהודית ברחבי המדינה סבלו מהטרדה והתעללות במהלך מפגשי ה-EAPPI".

לפי מועצת הנציגות היהודית בבריטניה, EAPPI "סייע לייצר אקלים של עוינות כלפי ישראל במסגרת הכנסייה של אנגליה." מעבר לכך, "הנרטיב של ה-EAPPI מבוסס על חווייתם של מתנדבים שבילו חודשים ארוכים בקרבת הפלסטינים בשטחים, ורק חצי יום בישראל ואז חוזרים להרצות בפני קהלים שיודעים מעט מאוד או לא כלום על חיי היום יום של החיים משני צדי הסכסוך".

הפרסום המרכזי של EAPPI, "אמונה תחת כיבוש"(Faith Under Occupation) , פורסם ב-2012 בשיתוף עם מועצת הכנסיות והמרכז הירושלמי הבין-כנסייתי (JIC), ורואה בישראל האשמה הבלעדית לקשיים איתם מתמודדים הנוצרים "בארץ הקודש". המסמך מכיל רשימה של המלצות כגון, "מחאה נגד האפרטהייד והקולוניאליזם", "סנקציות והשעיית סיוע אמריקני לישראל", "אתגור ישראל בבתי משפט מקומיים ובינלאומיים", ו-"חרם כלכלי".

פעילי התוכנית (מלווים אקומניים – Ecumenical Accompaniers)

פעילי EAPPI (המלווים האקומניים), עושים שימוש נרחב בהצהרות לא מדויקות ומתבטאים בצורה מסיתה, בבלוגים שהם כותבים, בהרצאות ומצגות שהם מעבירים, בקמפיינים ציבוריים ובמדיה חברתית.

  • במהלך אירוע פומבי שנערך בספטמבר 2017, שבו דיבר פעיל EAPPI הכומר גורדון טימברס מהכנסייה הפרסביטריאנית של קנדה, משתתפת מהקהל ביקשה להעיר הערה: "אני לא יודעת כמה אנשים פה ראו את המודל של תאי הגזים… כמה מהדברים האלה [תיאור הכומר את מחנות הפליטים הפלסטינים] ממש הזכירו לי את המודל שם ואני לעיתים תוהה האם יש יהודים שרואים את המודל וחושבים על מה שנעשה כאן…." בתשובתו טימברס לא מחה על ההשוואה המופרכת אלא ענה שהוא "מעריך את השאלה … תודה על זה, כי יש קווי דמיון. כל הניירות האלה והגבלת התנועה והמחסומים וכל הדברים האלה, כן, זה גורם לאנשים לחשוב." (ההדגשות לא במקור)9
  • פעיל נוסף מקנדה "וחבר ותיק באמנסטי אינטרנשיונל" אמר בהרצאה שהעביר כי "ישנם שלטים בכל רחבי הגדה המערבית בכל פעם שכביש מוביל לאזור A היכן שלרשות הפלסטינית יש שליטה מלאה, שאומרים שזה לא חוקי עבור ישראלים לנסוע בדרך זאת ולהיכנס לאזור זה. אוסרים עליהם על פי חוק וזה לכאורה מסוכן לחייהם. כמובן שאני מעולם לא חשתי כלל בסכנה, חשדתי שהסיבה האמיתית לשלטים היה למנוע מהישראלים לראות מה קורה שם…. (ההדגשות לא במקור, 0:15-1:01)
  • ב-17 באפריל 2018, כומר (minister) בכנסיית סנט פול קנדה שהתנדב ב- EAPPI בבית לחם, כתב כי "מצעד השיבה" מתמקד בזכויותיהם, המובטחות תחת אמנת ג'נבה לחזור לאדמה שאבות אבותיהם התגוררו בה עוד לפני ההיסטוריה המתועדת … שורשי "מסע השיבה" חוזרים עד לשנת 1948, בהתמודדותם עם התקפות טרוריסטים בידי הכוחות הישראליים 750,000 פלסטינים ברחו מכ – 600 כפרים ועיירות". (ההדגשות לא במקור)
  • פעילה בתוכנית שגם תרמה לכתיבת דו"ח מרכזי של EAPPI בשנת 2013 "חינוך תחת כיבוש", שיתפה את הזו התמונה האנטישמית הזו בדף הפייסבוק שלה:

פעילEAPPI מדבר בשבוע האפרטהייד הישראלי בדרום אפריקה.
צילום מסך מסרטו וידאו ביוטויב של BDS דרום אפריקה, 14.04.2016:
https://www.youtube.com/watch?v=cH3qJNAc6iU

  • ב-6 בפברואר 2014, ארבעה פעילים השתתפו בדיון בוועידה לשיתוף פעולה וליחסים בינלאומיים בפרלמנט של דרום אפריקה. משם יצאו בהצהרה: "אנו דורשים סנקציות צבאיות, דיפלומטיות ופיננסיות מקיפות נגד מדינת ישראל עד שתציית לכל החלטות האו"ם והחוק הבינלאומי ותסיים את הכיבוש". (ההדגשה אינה במקור)
  • פעיל EAPPI  מארה"ב אמר במהלך הרצאתו כי הוא "השתתף במסע לאורך הויה-דלרוזה הפלסטינית [דרך היסורים של ישו]… בכל תחנה התיחסנו לסבל המתמשך של העם הפלסטיני וקישרנו אותו עם ארועי יום שישי הטוב המקוריים במהלך כיבוש אחר לפני 2000 שנה" (38:15-38:46 הדגש לא במקור) בנוסף, הפעיל קידם קמפיין BDS נגד ישראל, וטען כי "סודה סטרים מאוד פופלרית בארה"ב… אם אתם רוצים לתמוך בחרם נגד סודה-סטרים… יש לי כרטיסים כאן שאשמח אם תקחו… והיום אחה"צ אני הולך להצטרף לקול יהודי לשלום (Jewish Voice for Peace) להפגנה החודשית שלהם לחרם"…(36:00-37:00 הדגש לא במקור).
  • ב18 ביוני 2017, פעיל EAPPI מבריטניה (אשר השתתף בתוכנית מאפריל עד יולי 2016) העביר הרצאה בשם :"עדי ראייה-סיפורים מהגדה המערבית וישראל" בכנסיית ליברפול. הפעיל טען כי "הממשל הישראלי מנסה לכפות תוכנית העברה על כל הקהילות של הבדואים ולהעבירם לעיירות… מצלצל מוכר? דרום אפריקה? מזכיר לי את מה שהבריטים עשו לאבורג'ינים לפני 200 שנה, ומה עם מה שקרה עם האינדיאינים הילידים בארה"ב? ". הוא הוסיף כי "הממשלה הישראלית אינה מתירה יחס גדול יותר של פלסטינים של ערביים ישראליים ממה שקיים, יש כיום כ-39% מכלל האוכלוסיה, אבל ישראל רוצה להוריד את המספר הזה שיהיה 30 אז זה אחד הסיבות להרס בתים… ולעיתים קרובות כאשר הערבים הישראלים נענשים, איך הם נענשים? הם יכולים להישלח לגדה המערבית, להוציא אותם מישראל, או גרוע יותר לעיתים נשלחים לעזה, וזאת עובדה!" (06:40, 09:00, 1:05:30).
  • ב-3 במרץ 2018, פעילי  EAPPI קיימו מפגש עם מנכ"ל ארגון "מרכז מען לפיתוח" סאמי חאדר, עם פעיל מען חמזה זבידאת ועם אנשי שגרירות נורבגיה. פעיל מען חמזה זבידאת משויך לארגון הטרור "החזית העממית לשחרור פלסטין" המוכר כארגון טרור על ידי ארה"ב, קנדה, האיחוד האירופי וישראל. זבידאת, עובד בארגון כמתאם באזור בקעת הירדן. חמזה זבידאת הוא הפעיל השני במען המוכר כמשויך לארגון החזית העממית. הפעיל הראשון, אחמד אל עדיני, המתאם של מען בעזה, היה מפקד החז"ע בדיר אל בלח. יצוין, כי בעקבות חשיפתם של השניים כשייכים לחזית העממית בכתבת תחקיר של עיתון "הדיילי טלגרף", הפסיקה ממשלת אוסטרליה מימון לארגון בסך של 21 מיליון דולר לשנה.
  • פעילי EAPPI נפגשו לסיורי למידה על מזרח ירושלים עם מחמוד ועלי ג'ידה בני דודים שנכלאו על ידי ישראל למשך 17 שנים בגין ביצוע "התקפות רימוני יד" נגד אזרחים ישראליים בירושלים ב-1968 כחברי החזית העממית לשחרור פלסטין.
  • פעילי EAPPI בפינלנד פעלו לקידום נושא סימון המוצרים מההתנחלויות שהוביל האיחוד האירופי, "ופנו אף לחברי פרלמנט אירופאים במהלך הביקור השנתי של ה-EAPPI בבריסל שאורגן על ידי ה-WCC".
  • בינואר 2017, שלושה פעילי EAPPI הופיעו בפני הוועדה לאיחוד האירופי בפרלמנט האירי בנושא "העליה הדרמטית בהרס והפקעת מבנים פלסטינים ע"י הצבא הישראלי בגדה המערבית ומזרח ירושלים ב-2016" תוך התמקדות ב"הרס של סיוע הומניטרי שמומן על ידי האיחוד האירופי"  והמליצו בין השאר שהוועדה תקרא לשר החוץ והסחר "להעלות את סוגיית הגידול הדרמטי בהרס של סיוע הומניטארי במימון האיחוד האירופי, במועצה הבאה של מועצת החוץ של האיחוד האירופי, וכי וועדה זאת, תבקש גם להתעדכן על בסיס קבוע במאמצים שנעשים על ידי אירלנד לדחוף להפסקה של הפרות כאלו של המשפט הבינלאומי בגדה המערבית ובמזרח ירושלים."
  • במאי 2016, פעילת EAPPI בלונדון סיפרה על חוויותיה בחברון. במהלך המצגת, היא האשימה את "הלובי היהודי" ואת השפעתו בארה"ב כהסבר מדוע "הנוצרים האוונגליסטים אינם רגישים למצוקה הפלסטינית". בנוסף, היא הביעה תמיכה "בזכות השיבה" של הפלסטינים, קראה לחרם מקיף על מוצרים ושירותים מישראל, והאשימה את ישראל בהרג פלסטינים בחברון "שטוענים שהיו להם סכינים, אבל למעשה יש סרטונים שמראים שהסכינים נשתלו בידיהם לאחר הירצחם". (ההדגשה אינה במקור)
  • הפעילה האוסטרלית איירן בניטז מצוטטת במאמר המופיע באתר האינטרנט של הארגון הכנסייתי האוסטרי Diakonie. במאמר העוסק בתכנית EAPPI, היא מאשימה את הצבא הישראלי ואת המתנחלים בהתקפות "שגרתיות" נגד "האוכלוסייה הפלסטינית". המאמר מסכם כי "בניטז, כמו הקולגות שלה בעבר, תתרום להתפקחות באוסטריה ביחס למצב המתוח בפלסטין. היא מתכננת הרצאות בפני קהלים שונים ובתי ספר, והיא זמינה לראיונות, שאנו שמחים לתת".
  • בנובמבר 2014, תשעה פעילים נפגשו עם בכירים באיחוד האירופי בבריסל, שם "לחצו על האיחוד האירופי לנקוט באמצעים יותר אפקטיביים נגד ההתנחלויות הלא-חוקיות, הריסת בתים ועקירת אוכלוסייה בכפיה בשטחים הכבושים הנשלטים בידי הרשויות הישראליות".
  • מכון המחקר NGO Monitor מצא מצגות רבות שנוצרו ע"י פעילי EAPPI, המתאמים הלאומיים, ה-WCC ועוד שותפים מקומיים אחרים.10 נראה כי חלק ממצגות אלו נועדו לגייס פעילים לתוכנית, בעוד שאחרות מתמקדות יותר במתן מידע כללי. מספר מצגות מתייחסות להקמתה של מדינת ישראל כנכבה ("אסון"), לקידום זכות השיבה הפלסטינית, ולהכחשת ההיסטוריה היהודית וקשריה עם ישראל. לדוגמה, מצגת שנוצרה על ידי אשת הכמורה ג'ואן פישר, הפעילה ב- EAPPI, קןראת לאנשים לתמוך ב-BDS, מציגה תיאור היסטורי לא מדויק של הסכסוך ומציגה ציטוט מאיש דת פלסטיני "אנחנו מבינים את הסבל של אחינו ואחיותינו היהודים בשואה, אך אתה לא מתמודד עם עוול אחד על ידי יצירת עוול אחר."

מתאמים לאומיים

חלק גדול מהמתאמים הלאומיים שותפים בעצמם  לקמפיין הדה-לגיטימציה נגד ישראל, ובנוסף מממנים מספר ארגונים המעורבים בקמפיין הלוחמה המשפטית וה-BDS נגד מדינת ישראל:

  • המרכזת הארצית של EAPPI בדרום אפריקה, Dudu Mahlangu-Masango, חתומה על מכתב מנובמבר 2012 שנשלח לנשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומא שאומר, "ישנם עזתים המעורבים בירי טילים – מתוצרת ביתית – על ישראל, ובעוד שאנו מתנגדים לכך, מדובר בצעד של עם מדוכא המתמודד עם אלימות חמורה יותר מצד ישראל וגם בתגובה לאלימות השיטתית והמתמשכת של ישראל כלפי העם הפלסטיני…הממשלה שלנו צריכה לשים לישראל אולטימטום: אם אזרח נוסף ייהרג, השגריר הישראלי ישלח בחזרה לישראל והשגריר שלנו שם יוחזר…בנוסף, אנו קוראים לממשלה שלנו ולארגוני החברה האזרחית לקדם חרמות משיכת השקעות וסנקציות רחבות יותר נגד מדינת ישראל." (ההדגשה אינה במקור) ב-15 למאי, 2018, במהלך ראיון טלוויזיוני, כשנשאלה לגבי עצירת היחסים הדיפלומטים של דרום אפריקה עם ישראל, היא ענתה ״באתי מהמערכת האפרטהייד של דרום אפריקה…כשמה שהם היו עושים היה פסול וראוי לסנקציות, אז אני מסכימה, סנקציות מוחלטות בין דרום אפריקה לישראל היא הדרך החוצה".
  • בבריטניה ובאירלנד, תוכנית EAPPI מנוהלת על ידי Quakers in Britain בשם 16 כנסיות וארגונים שותפים, לרבות Christian Aid, CAFOD, ו-Trocaire. לפי EAPPI-בריטניה, "בעוד שהסניף של אירלנד ב- EAPPI בריטניה אינו חבר בתנועת ה-BDS ואינו מסנגר על ה-BDS, אנו תומכים בזכות הארגונים והאזרחים להיות מעורבים באמצעים דמוקרטים ולגיטימיים אלו למחאות לא אלימות. אנו בהחלט תומכים ופועלים לסיום הסחר עם ההתנחלויות והשטחים הפלסטינים הכבושים". (ההדגשה אינה במקור ). הקווקרים הצהירו בנובמבר 2018 כי לא ישקיעו בחברות המרוויחות מהכיבוש של פלסטין
  • ב-1 ליוני 2018, מספר ארגונים בריטיים חתמו על מכתב המביע את ״דאגתם״ מהחלטתה של בריטניה לא לתמוך בוועדת חקירה של האו״ם על אירועי עזה. בין החתומים היו סניף EAPPI בבריטניה, הסניף באירלנד, סיוע רפואי לפלסטינים (MAP), וור און וונט, הקווקרים בבריטניה, הסוכנות הקתולית לפיתוח בינלאומי וכריסטיאן איד (שלושת האחרונים הם המתאמים של EAPPI בבריטניה) וארגונים נוספים. שיתופי פעולה אלו אינם חדשים. בשנת 2014, יצא לאור ספר המתאר את כנס קיירוס פלסטין ״מקיירוס בריטניה – הצלחות ואתגרים״, שם מוסבר כי ״השנה היו לנו מספר הצלחות ל[קידום האג׳נדה] בבריטניה. עבדנו כקואליציה עם ארגונים פלסטינים מובילים כמו קמפיין הסולידריות הפלסטיני, EAPPI, CAABU, המשלחת הפלסטינית ועוד״
  • הארגון הכנסייתי הנורבגי NCA (ראו לעיל), המנהל ומתאם את תוכנית EAPPI בנורבגיה, הוביל את הקמפיין "סגרו את פרצת הנשק!" הקורא לרשויות הנורבגיות לעצור את "מכירת הנשק לישראל". הארגון חתום יחד עם CCFD-Terre Solidaire (ארגון כנסייתי צרפתי המממן בין היתר ארגונים פוליטיים ישראלים ותומך בקמפיין ה-BDS) על מכתב מיוני 2016, הקורא לאיחוד האירופי לקיים את חובותיו המשפטיות ולדרוש "שישראל תישא באחריות להפרות של המשפט הבינלאומי שהיא מבצעת ולהגן על זכותם של יחידים וארגונים לקחת חלק בתנועת ה-BDS המונהגת על ידי הפלסטינים למען הצדק והשוויון". יחד עם המועצה האקומנית, מחה ה-NCA נגד "חברות בינלאומיות הנהנות מפיתוח וייצור בשטחים הכבושים בניגוד לחוק הבינלאומי: אין להשקיע בחברות הפעילות בסיוע או בשימור הכיבוש, כולל התנחלויות וגדר ההפרדה בגדה המערבית ומזרח ירושלים".
  • הכנסייה המאוחדת של קנדה (UCC) היא הארגון המשלח את הפעילים מקנדה לישראל. UCC תומכת בקמפיין החרם של מוצרים ישראלים המיוצרים בגדה המערבית ומזרח ירושלים. בספטמבר 2017, פעילה בשם ג'ן מקינטרי, דיברה בפני הוועידה השנתית של הרשת המאוחדת למשפט ושלום בפלסטין ובישראל (החברות ב-UNJPPI מחייבת "נאמנות לכנסיה המאוחדת של קנדה"). בפוסט שכתבה בבלוג שלה באוקטובר 2015, כי "48 שנות הכיבוש הישראלי (שהוא אינו חוקי על פי המשפט ההומניטרי הבינלאומי) בפלסטין, המלוות בהפרות חמורות של זכויות אדם ובפרט במהלך החודשים האחרונים, הוביל מספר צעירים פלסטינים להגיב באלימות. מיואשים ומתוסכלים ומשוללים כל יכולת לשאת נשק, הם פנו לשימוש בסכינים כאמצעי לדקור חיילים ואזרחים ישראלים". (ההדגשה אינה במקור)
  • בשנת 2014, EAPPI ו-Finn Church Aid ערכו סיור הרצאות בקמפוסים באוניברסיטאות מרכזיות וטענו כי ישראל מפלה את האוכלוסייה הפלסטינית ו"רודפת" ילדים פלסטינים. הוועד הציבורי נגד הריסת בתים – פינלנד (ICHAD-Finland), ארגון מרכזי בפעילות האנטי-ישראלית בהלסינקי, קידם אף הוא את הסיור.
  • בגרמניה, תוכנית EAPPI מנוהלת על ידי מספר ארגונים, הכוללים את איגוד הכנסיות הפרוטסטנטיות והמיסיון בגרמניה (The (Association of Protestant Churches and Missions in Germany – EMW, Bread for the World ושלושת הארגונים המשלחים: Pax Christi, Berlin Mission ו Evangelical Mission in Solidarity. רשת בוגרי EAPPI, EAPPI Netzwerk, האחראית על לובי ופעילות תמיכה בארגון, חתומה על קריאה ב-2014 "להשעיית הסכם ההתאגדות של האיחוד האירופי-ישראל" וגינו בחריפות את "הטבח האחרון של ישראל בפלסטינים ברצועת עזה הנצורה".

תמונה מתוך The Tundra Tabloids, פברואר 2014:
,http://tundratabloids.com/2014/02/eappi-in-finland-demonizing-jews-of-judea-samaria-and-hebron/

  • בשבדיה, תוכנית EAPPI מאורגנת בין השאר על ידי מועצת הכנסיות השבדית יחד עם וועדת היגוי. וועדת ההיגוי כוללת "נציגים מדיאקוניה (Diakonia) וסביל סקנדינביה". סביל תומך ב"פתרון של מדינה אחת" שמשמעותה חיסול ישראל כמדינה יהודית ודוגל ב"תיאולוגית שחרור" הטוענת שהפלסטינים הם ייצוג מודרני של סבלו של ישו. זה כולל דימויים של "רצח אל" ותאולוגיית ההחלפה"- האומרת כי ברית האמונה בין העם היהודי לבין אלוהים בוטלה ו"הוחלפה" בברית בין אלוהים לבין הנצרות- המשמשים להכפשת ישראל והיהדות.
  • בארה״ב, פעילי EAAPI נבחרים להשתתף בתוכנית באמצעות סניף EAPPI ארה״ב. בשיתוף פעולה עם שירות הכנסיה העולמי, סניף EAPPI ארה״ב נתמך על ידי כנסיות לאומיות כגון הכנסיה הנוצרית (מאמיני ישו), הכנסיה האפיסקופלית, הכנסייה האוונגליסטית-לותרנית באמריקה, הכנסיה הפרסביטריאנית, הכנסייה המאוחדת של ישו והכנסייה המתודיסטית המאוחדת. בנוסף, הארגון הנוצרי Global Ministries מתפקד כאחד מהמתאמים הלאומיים של EAPPI בארה״ב ותרומות לסניף מועברות דרכו.
  • ב-18 למאי, 2018, המנהל השותף של Global Ministries, הכומר ג׳יימס מוס פרסם מכתב תחת הכותרת ״הנכבה המתמשכת״ בו הוא מצהיר כי ״15 במאי מוכר אצל הפלסטינים כיום הנכבה. זה מגיע יום לאחר שהישראלים חוגגים את יום העצמאות שלהם. השנה יצוינו 70 שנה לכך שמדינת ישראל נוצרה ו750 אלף פלסטינים גורשו והופקעו מרכושם, דבר שהוביל ליצירת הפזורה הפלסטינית ולאוכלוסיית פליטים שמונה כיום 5 מיליון״.
  • ב-12 לאפריל, 2018, Global Ministries, פרסמו מכתב תחת הכותרת ״זכות הפליטים, הזכות להפגין באופן שקט, הזכות לכבוד״ עליו חתומות כל הכנסיות התומכות בסניף EAPPI ארה״ב ושני ארגוני BDS – Pax Christi ו-American Friends Service Committee. במכתב מצוין כי ״יותר מ-1.3 מיליון מ-2 מיליון תושבי עזה הם פליטים. ההפגנות בעזה הן עמידה על זכויות הפלסטינים…לפליטים הפלסטינים יש את זכות השיבה לביתם ופיצוי על אובדן הרכוש, לפי החלטת האו״ם 194… אנו קוראים לארצות הברית… לגנות את הפעולות האלימות והבלתי-מבחינות של ישראל בתגובה להפגנות שלא מסכנות בשום אופן את הביטחון של מדינת ישראל או אזרחיה, ושמטילות את האחריות על ישראל, על מנת להבטיח שלא נעשה שימוש בסיוע אמריקאי בדרכים שעלולות להפגיש את ארה״ב עם החוק הבינלאומי, בהינתן שיותר מ-3 מיליארד דולר סיוע צבאי מועבר לישראל כל שנה.

מסגרות בינלאומיות

  • משנת 2007, נציגים רשמיים של EAPPI משתתפים בקבוצת העבודה של אשכול ההגנה (Protection Cluster Working group – PCWG) ובקבוצת הליבה של אלימות מתנחלים (Settler Violence Core Group – SVCG) – שתי הקבוצות הן חלק מפורום של קבוצות עבודה של האו"ם המורכבות מסוכנויות האו"ם ומארגונים לא-ממשלתיים בינלאומיים ומקומיים. על פי UN-OCHA "זהו הפורום המרכזי בשטחים הכבושים הפלסטינים לשיתוף פעולה ותיאום כולל של פעילויות התומכות בהגנה בפעולות הומניטריות. חברי קבוצת העבודה של אשכול ההגנה נפגשים פעם בחודש ובעת הצורך, על מנת לדון בנושאים שונים".
  • תפקיד EAPPI בקבוצות אלו הוא "הגשת דו"חות על תקריות המדווחות ל- SVCG, לסוכנויות או"ם ולשחקנים רלוונטיים אחרים. השתתפות במפגשים של כוח המשימה סילוואן / כוח המשימה מזרח ירושלים ו-AIDA ואשכול החינוך". כאמור, הפעילים "מנטרים הפרות של זכויות אדם ועושים הרבה עבודה מנהלית המוזנת למערכות האו"ם." (ההדגשה אינה במקור)
  • משנת 2013, EAPPI קיבלה מימון מיוניצ"ף עבור פרויקט בשם: "גישה מוגנת ובטוחה לבתי ספר כתגובת חירום לקהילות פגיעות בשטחים הפלסטינים הכבושים." בבקשת המימון של יוניצ"ף ב-2017, מצוין בין השאר כי: "עליה במספר מקרי ההתנכלות של חיילים ומתנחלים כלפי ילדים ומורים בבתי הספר נרשמו …[בין היתר] על ידי המלווים האקומניים" [פעילי .[EAPPI בנוסף, EAPPI לקחה חלק בשנת 2015 יחד עם ארגונים נוספים בפרויקט במימון של יונצ"ף "לתיעוד של הפרות [זכויות] חמורות נגד ילדים המושפעים מסכסוך מזוין" הפרויקט הינו חלק מקבוצת עבודה שמובילה יוניצ"ף. במסגרת קבוצת העבודה של יוניצ"ף להפרות חמורות נגד ילדים, (ראו מחקר של NGO Monitor "יוניצ"ף וקבוצת העבודה: הקמפיין להכנסת צה"ל לרשימה השחורה של האו"ם") EAPPI מוגדרת כתורמת מידע למסד הנתונים של קבוצת העבודה, על ידי מעקב ודיווח של מקרים לכאורה, של הפרות זכויות הקשורות לחינוך (בתי ספר).עם זאת, כמפורט בדו "ח זה, לפעילי ה – EAPPI אין מיומנויות מחקר הבנה והניסיון הנדרשים כדי שיוכלו לעמוד במשימה זו.
  • "תוכנית תגובת סיכום של אשכול ההגנה" מפרטת את האופן שבו מידע שנאסף על ידי EAPPI מנוצל בכל מנגנוני האו"ם, כולל ברמה הגבוהה של דיווח על ידי המזכיר הכללי. בתוכנית נכתב כי EAPPI יהיה פעיל במתן "הגשת דוחות על תקריות לקבוצת הליבה לאלימות מתנחלים (SVCG), לסוכנויות האו"ם ושחקנים רלוונטיים אחרים .."
  • כמו כן דו"ח של יוניצ"ף משנת 2013 מוסיף כי EAPPI מספק "ניטור ורישום חודשי בנקודות בידוק, לקהילה הבינלאומית וסיפקה דוח תקריות אחד בנושא הגבלות גישה בחברון. בנוסף …. "לפחות משלחת אחת בשבוע, המייצגת משלחות דיפלומטיות ,כנסיות, ארגונים לא ממשלתיים בינלאומיים ולאומיים ביקרה במספר מקומות שבהם ניתנה נוכחות מגינה." בדו"ח אחר של "הכנסייה הלותרנית אוונגלית בירדן וארץ הקודש" נכתב כי ב"2011 EAPPI קיבלה מעל 1800 מבקרים ב 155 משלחות שהגיעו ממעל 30 ארצות שונות, חלק מהמשלחות היו VIP כולל חברי פרלמנט, מנהיגי כנסיות ודיפלומטים." (ההדגשות לא במקור)
  • בנוסף, EAPPI מתאמים את הפעילות שלהם עם "ארגונים אחרים המספקים נוכחות מגנה כמו אונר"א, UN-OCHA, משרד נציב זכויות האדם של האו"ם, UNICEF במקומות בהם הם מוצבים,TIPH (חברון), CPT (חברון, דרום הר חברון) ו- Operation Dove (דרום הר חברון)".

פעילי EAPPI מדווחים לנציגי או"ם.
צילום מסך מסרטון וידאו ביוטיוב של WCC, 09.05.2014:
https://www.youtube.com/watch?v=3b6x3_8lg9E&t=14s

ארגונים מתאמים ברמה המקומית

הפורום האקומני פלסטיני ישראלי (Palestinian Israel Ecumenical Forum – PIEF): הפורום הוא פרויקט של מועצת הכנסיות שהוקם ב-2007 במטרה "להאיץ ולתאם פעולות חדשות וקיימות של הכנסייה לתמיכה בשלום, שמטרתם לסיים את הכיבוש הלא-חוקי (של שטחים פלסטיניים) בהתאם להחלטות או"ם ולהפגין את מחויבותה לפעולה בין-דתית לשלום ולצדק המשרת את כל עמי האזור." לפי EAPPI, פורום זה הוא אחד "מהשותפים המבניים של מועצת הכנסיות (WCC) ושותף מרכזי של EAPPI".

המרכז הבין-כנסייתי בירושלים (The Jerusalem Inter Church Center – JIC):

  • המרכז הבין-כנסייתי בירושלים הוא "פרויקט של מספר כנסיות בירושלים, מועצת הכנסיות העולמית ומועצת הכנסיות של המזרח התיכון". לפי אתר האינטרנט של PIEF, מטרת המרכז היא "נקודת תיאום לפעולות האקונומיות… סיפוק מידע, ניתוח ודוחות לקהילה האקונומית".
  • המרכז מארח את משרד EAPPI בירושלים ומספק "הדרכה ותיאום עם הכנסיות המקומיות". הוא ממוקם במתחם סיינט אן שבעיר העתיקה בירושלים, השייך לממשלה הצרפתית ומוגדר כשטח דיפלומטי. הרשויות הישראליות אינן רשאיות להיכנס למתחם ללא אישור הממשלה הצרפתית.
  • בראש המרכז יושב יוסוף דהר, אחד מהעורכים של "מסמך קיירוס פלסטין. ב-2015 דהר דיבר באירוע BDS תחת הכותרת "ישראל: נקודת מבט פלסטינית נוצרית."
  • ב-2010 דיבר בכנס בשטוקהולם, שם אמר: "אנחנו תומכים ב-BDS אנחנו מאמינים בתוצאות שה-BDS עשוי להביא ולמעשה אנחנו…. אומרים שמערכת מלאה של סנקציות הייתה צריכה להיות מיושמת על ישראל כבר לפני זמן רב…. אנו קוראים לאחינו ואחיותינו ללכת על חרם. תחילה באופן אישי ואז לשכנע את הכנסיות ושהכנסיות ישכנעו את ממשלותיהם…".

שותפים נוספים

  • Wi’am – ארגון לא ממשלתי פלסטיני המקדם קמפיינים של BDS נגד ישראל, משתמש ברטוריקה של "אפרטהייד" ומנסה להכפיש את ישראל באמצעות תיאולוגיה נוצרית. ד"ר זוע'בי זוע'בי, מייסד ומנהל הארגון, הוא נציג בקבוצת ה-LRG ומתאם התוכנית המקומית של EAPPI מיוני 2017. באוגוסט 2014, אמר זוע'בי בכנס, בהתייחסו למבצע צוק איתן, "הם התחילו בגדה המערבית עם הסיפור על שלושת הילדים שנעלמו ועד הבוקר אנחנו לא בטוחים מה קרה איתם" (ההדגשה לא במקור). בניגוד לדבריו, גלעד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח נחטפו ונרצחו ב-12 ביוני 2014, וגופותיהם נמצאו ב-18 ליוני 2014.
  • הקואליציה הארצית של ארגונים נוצריים בפלסטין (National Coalition of Christian Organizations in Palestine-NCCOP) – קואליציה של ארגונים נוצרים וארגונים כנסייתיים בגדה המערבית, עזה ומזרח ירושלים. NCCOP ארגן את טקס השקת "השבוע העולמי לשלום בפלסטין ישראל". הטקס התקיים במתחם של ארגון Wi'am וכלל הצגה של ספר על אסירים פלסטינים שפורסם על ידי מועצת הכנסיות בשיתוף עם אדאמיר, והאגודה הבינלאומית לזכויות הילד – פלסטין (DCI-P), שניהם ארגונים פלסטינים לא-ממשלתיים עם קשרים לכאורה לארגון הטרור חזית העממית.
  • ב-12 ביוני 2017,  NCCOP פרסם מכתב פתוח למועצת הכנסיות בו הוא מבקש מהם "להכיר בישראל כמדינת אפרטהייד; לגנות באופן חד משמעי את הצהרת בלפור כבלתי צודקת ו…לדבר על תמיכה בצעדים כלכליים שיפעילו לחץ על ישראל להפסיק את הכיבוש ואף יותר מכך לתמוך בפעולות נגד ישראל בתחום הספורט התרבות והאקדמיה… קוראים להפסקת הכיבוש, אפרטהייד ואפליה וקבלה של פליטים שיחזרו לאדמותיהם ורכושם. בתגובה למלחמה של ישראל נגד ה-BDS, אנו מבקשים מכם להגביר אמצעים אלו."
  • בתגובה, הנהגת מועצת הכנסיות כתבה כי היא "תביא את המכתב לפגישה הבאה של מועצת המנהלים בנובמבר 2017 בעמאן, ירדן. בנוסף, מועצת הכנסיות מזמין את חברי הכנסיות שלו ושותפיו ברחבי העולם לקרוא ולשתף את המכתב כקול מקומי של הפלסטינים כיום".
  • צוותי משכיני השלום הנוצריים (Christian Peacemaker Teams – CPT) – כמו EAPPI, גם CPT שולחים מתנדבים לאזורי סכסוך, כולל לגדה המערבית. הם אינם מקיימים קשר עם החברה הישראלית, שבים לכנסיות בארצות מוצאם ופועלים לטובת קמפיין ה-BDS. EAPPI ו-CPT נפגשים "מדי כשבועיים בחברון לשתף מידע ולתאם סיורים בעיר ושאר פעילויות". בשנת 2010 CPT-פלסטין "החליט לתמוך באופן רשמי בתנועת החרם, משיכת השקעות וסנקציות (BDS)…". בשנת 2015 CPT ו-EAPPI היו ארגונים שותפים שיישמו פרויקט של UNICEF במימון קנדי "סיוע במצבי חירום – חינוך בחירום והגנה על ילדים."
  • מחסום ווטש – חברות במחסום ווטש נפגשות עם "מתנדבי EAPPI ומשתפות מידע".
  • ימק"א מזרח ירושלים (The East Jerusalem YMCE – JAI) – הארגון מקדם BDS ומשתמש ברטוריקה הכוללת האשמות על "אפרטהייד", "נפגשים עם צוותים של EAPPI בהגיעם לפלסטין, מזמינים צוותים להשתתף ברבות מהפעילויות והתוכניות של JAI, מתאמים קבוצות ביקור ומשלחות לפגישה עם צוותים של EAPPI בנקודות ובמיקומים שונים".
  • האגודה לסוכנויות הפיתוח הבינלאומי (Association of International Development Agencies – AIDA) – הארגון פעיל משנת 1967, ומהווה "פורום מתאם של מעל 80 ארגונים לא ממשלתיים בינלאומיים הפועלים בשטחים הפלסטינים הכבושים". EAPPI  חבר ב-AIDA, יחד עם ארגונים שונים הכוללים את הארגונים הכנסייתיים Dan Church Aid, HEKS EPER ו-NCA.
  • שוברים שתיקה – פעילים בקידום האשמות ב"פשעי מלחמה" נגד ישראל, המבוססות על "עדויות" אנונימיות שאינן ניתנות לאימות. כפי שצוין על ידי EAPPI, "מאחר שהרבה מהעבודה של EAPPI כוללות מעקב ובקרה אחר הטיפול באנשים במחסומים המאוישים על ידי חיילים ישראליים זה טבעי עבור משתתפי התכנית לעבוד עם שוברים שתיקה". (ההדגשה אינה במקור)
  • בצלם – לפי פעילי EAPPI "הם עזרו לבצלם לספק מידע ותצלומים על פעולות כמו עקירת עצי זית של פלסטינים במהלך התפשטות מתנחלים ישראלים".
  • רבנים לזכויות אדם – על פי דו"ח של NCA, "EAPPI ורבנים לזכויות אדם תורמים להגנה על אוכלוסיות פגיעות, רבים מהם בכפרים בדואים… דרך הרשתות שלהם, NCA, EAPPI ורבנים לזכויות אדם פעלו ישירות מול שרים ובכירי ממשלה כמו גם דרך מדיה חברתית, דבר שהוביל ללחץ פוליטי פנימי ובינלאומי על ישראל".

מסקנות

זאת הפעם הראשונה שנעשה מחקר מקיף החושף את המבנה הארגוני של תוכנית EAPPI, מקורות המימון שלה ומטרותיה. הדוגמאות שהובאו לעיל הן רק חלק קטן מסך הפעילויות אשר משתתפי התוכנית מעורבים בהן, הן בארץ והן במדינות המוצא.

מנתונים שבידינו, העמדות וההתבטאויות של בכירי מועצת הכנסיות עומדות בסתירה גמורה עם הרצון המוצהר של הארגון לשיפור היחסים עם מדינת ישראל. יצוין כי במהלך חודשי כתיבת הדו"ח, התכתבו חוקרי NGO Monitor עם בכירים במועצת הכנסיות על מנת לשפוך אור על שאלות שעלו, סתירות בין מטרות מוצהרות לפעילות בשטח ועל חוסר שקיפות בתהליכי המימון. רוב התגובות לא הבהירו את הנקודות הללו.

המחקר מראה כי למועצת הכנסיות העולמית, למתאמים הלאומיים ולתוכנית EAPPI, יש תפקיד מרכזי ביותר בקמפיינים שונים של דה-לגיטימציה נגד מדינת ישראל, כולל תיאום פעילויות אלו בגדה המערבית עם ארגונים נוספים. החל מהתבטאויות אנטישמיות בוטות של בכירים במועצת הכנסיות, דרך הכשרה מאורגנת ועד לפעילות ברחבי העולם, אין מן הנמנע להסיק ש EAPPI-היא תוכנית פוליטית אשר אינה קשורה לקידום או שמירה על זכויות אדם.