הודעה לעיתונות:
ועדת ביקורת התקציב של האיחוד האירופי: "אין שקיפות במימון לארגוני חברה אזרחית, האיחוד לא יודע מה נעשה עם הכסף"
ועדת ביקורת התקציב של האיחוד האירופי פרסמה היום (שלישי) מסקנות קשות על האופן בו האיחוד מממן ארגונים לא-ממשלתיים ברחבי העולם, זאת במסגרת דוח מיוחד וראשוני מסוגו בנושא. הדוח עוסק במדיניות המימון הכוללת של האיחוד כלפי ארגוני חברה אזרחית ומציין את חוסר השקיפות בהליכי המימון וקבלת ההחלטות.
מכון המחקר NGO Monitor מברך את מסקנות הוועדה ומציין כי זאת תוצאה של מאמצים אדירים מצד גופים רבים לקדם דיון רציני על הקשר בין האיחוד האירופי לחברה האזרחית. המסקנות חשובות במיוחד לאור תפקידו המרכזי של האיחוד האירופי במימון ארגונים המעורבים בקמפיין הדה-לגיטימציה נגד ישראל והטענות של בכירים באיחוד כי לא נפל רבב בהליכי המימון.
לפי מחברי הדוח, "המערכות של הנציבות האירופית לא מתעדות את המידע הכספי שהתקבל על ידי הארגונים" דבר הנובע מ"חוסר שקיפות באופן שבו הארגונים משתמשים בכספי האיחוד". עוד הם מציינים כי היכולת להגדיר מהו ארגון לא-ממשלתי "נתפסת כלא-אמינה", "לאור העובדה שההגדרה מבוססת על הצהרת הארגון בעצמו". חלק מהדוח מוקדש לביקורת על מענקים עקיפים של האיחוד דרך האו"ם וסוכנויות סיוע נוספות: "תהליך הבחירה של הארגונים, בעיקר בקרב סוכנויות האו"ם [המעבירות את הבקשות] אינו שקוף…המידע אינו אחיד, ולנציבות אין מידע מקיף, במיוחד על רשתות של ארגונים בינלאומיים ופרויקטים תחת אחריות עקיפה" .
דוח זה מתפרסם יומיים לאחר שנחשף כי האיחוד האירופי ביטל מענק של מאות אלפי אירו לארגון IHRC, שנתמך על ידי המשטר באיראן. הכסף הועבר למרות שהמידע על הקשר האיראני היה זמין לכל דורש ובכירים באירופה הזהירו על האופי הבעייתי של הארגון.
בין השנים 2018-2012 האיחוד העביר עשרות מיליוני אירו לארגונים ישראליים ופלסטיניים למטרת קידום זכויות אדם ודמוקרטיה דרך מספר מנגנוני מימון. מנגנונים אלו, לפי הוועדה, מוגדרים כפחות שקופים. כפי שתועד על ידי NGO Monitor, קיימות עשרות דוגמאות הממחישות את התופעה. לדוגמא, בין השנים 2019-2016, רשת הארגונים הלא-ממשלתיים הפלסטיניים (PNGO) קיבלה מהאיחוד האירופי מענק על סך חצי מיליון אירו, זאת למרות שהיא חייבה את הארגונים החברים בה להתנגד לכל ניסיונות נורמליזציה עם ישראל ותקפה את האיחוד על האופן בו הוא מעודד עבודה משותפת בין ישראלים ופלסטינים.
דוגמא נוספת היא מענקים שעברו מהאיחוד האירופי לשורה של "ארגוני זכויות אדם" הקשורים לארגון הטרור החזית העממית לשחרור פלסטין, שבעצמו נמצא ברשימת ארגוני הטרור של האיחוד. בנוסף, מחקר מינואר 2017 הראה שמתוך 100 ארגונים פלסטיניים שהאיחוד מימן, 29 הצהירו בגלוי על תמיכתם ופעילותם בקמפיין החרם, משיכת ההשקעות והסנקציות נגד ישראל (BDS), בניגוד מוחלט למדיניות האיחוד ולהצהרות חלק ממנהיגיו.
פרופסור ג'ראלד שטיינברג, נשיא המכון, מציין כי "ב-15 שנה האחרונות, הדוחות של NGO Monitor עסקו בהרחבה בנושא השקיפות של האיחוד האירופי והראו שמדובר בהליכים מורכבים הנתונים לניצול. הבירוקרטיה המסובכת של האיחוד הובילה לתופעות כמו מימון כפול, סודיות בהליכי קבלת ההחלטות, חוסר התאמה בסכומים המדווחים ומימון ארגונים הפועלים בניגוד למדיניות האיחוד. זהו צעד ראשון וחיובי בקידום הדיון הציבורי בנושא, בתקווה שממשלות נוספות יאמצו אותו".