במהלך ביקורה של חה"כ ציפי לבני בבריטניה בתחילת יולי נרשמה תקרית דיפלומטית חריגה כאשר זומנה שרת החוץ לשעבר לחקירת משטרה על פשעי מלחמה לכאורה בשל חלקה במבצע "עופרת יצוקה" (2009). דווח כי החקירה בוטלה בעקבות התערבות השגרירות הישראלית וההבנות בינה לבין ממשלת בריטניה. כעת מתברר כי אחד מהארגונים המובילים בלוחמה משפטית כנגד ישראל, "המרכז הפלשתינאי לזכויות אדם" (PCHR), פעל בבריטניה ומדינות אחרות, בניסיונות לעכב אותה לחקירה. מידע חדש מלמד כי ארגון זה מקבל כספים מהאיחוד האירופי עבור מאמצי השתדלנות (לובי) של הארגון אל מול מקבלי החלטות אירופים באירופה עצמה.

PCHR ממומן על-ידי האיחוד האירופי, בשיתוף פעולה עם הסניף ההולנדי של ארגון הסיוע Oxfam, (אוקספם נוביב), לפרוייקט המיועד "לסייע ל-PCHR לספק מידע בדיונים לאומיים ובינלאומיים וכן בפעילויות של יישום מדיניות", ויכלול גם "סיוע לביקורי שתדלנות של PCHR לאיחוד האירופי ולמדינות חברות באיחוד האירופי".

סך תרומת האיחוד האירופי לפרוייקט היא 124,354 אירו, שנמשך שנתיים בין מרץ 2014 והסתיים במרץ 2016.

בנוסף, PCHR קיבל 710,000$ מדנמרק, שבדיה, הולנד ושוויץ (באמצעות מנגנון המימון "המנהלת לזכויות אדם ומשפט בינלאומי היושב ברמאללה), למימון הליבה של פעילות הארגון.

תמונת מסך מעמוד האינטרנט של "המרכז הפלשתינאי לזכויות אדם" שבו מתאר הארגון את הנסיון לעצור חה"כ לבני לחקירה באנגליה

תמונת מסך מעמוד האינטרנט של "המרכז הפלשתינאי לזכויות אדם" שבו מתאר הארגון את הנסיון לעצור את חה"כ לבני לחקירה באנגליה

בכך למעשה תורם האיחוד האירופי באופן ישיר, בכסף ובעין, למאמצי השתדלנות של ארגון רדיקלי פלשתינאי הממוקם בעזה, המקדם סדר יום פוליטי, הסותר את זה של האיחוד האירופי: PCHR מכנה פעילות טרור כנגד אזרחים ישראלים כ"התנגדות" פלשתינאית, והוא שחקן מוביל בקידום האשמות כנגד ישראל בפשעי מלחמה ו"אפרטהייד"; משמש פלטפורמה לאינפורמציה שגוייה, כמו למשל סיווג מחבלי חמאס הרוגים כ"אזרחים"; נסיונות קודמים לגרום למעצר ישראלים באנגליה, הולנד, שווייץ, ספרד וניו-זילנד; PCHR תומך ביזמות חרם שונות על ישראל, ובין השאר קרא בינואר 2016 לקהילה הבינלאומית להגדיר סחר עם ישויות ישראליות כבלתי חוקי. בנוסף, הוא חבר בפלטפורמת ארגוני חברה אזרחית פלשתינאים התומכת בתנועת החרם כנגד ישראל.

ישנה עוד בעיה עקרונית: כסף האיחוד מממן לובי בתוך האיחוד עצמו ומדינות אירופה. הדבר יוצר מעגל, שבו האיחוד משלם לארגון לא ממשלתי שיעשה פעילות לובי בתוך מוסדות האיחוד, מה שעשוי להביא להצגת מצג מוטה כנגד ישראל ובסופו של דבר להשפיע על מקבלי ההחלטות באיחוד האירופי כלפי ישראל, על בסיס מידע שהמרכז הפלסטיני לזכויות האדם מזין אותם, מכספם של משלמי המיסים האירופים.

פרופ' ג'ראלד שטיינברג, נשיא מכון המחקר NGO Monitor: "במקרים נדירים מוצאים שכתוב שחור על גבי לבן ובאופן גלוי את מה שהמחקר שלנו משקף זה זמן רב – המימון האירופי הבלתי אחראי לארגונים פוליטיים הוא בעל השפעה הרסנית ורחבה, הרבה מעבר למה שהאירופים מבינים. המקרה הנ"ל מאשש כי ההשפעה של הארגונים על מקבלי ההחלטות היא עמוקה ופוגעת בערכים האוניברסליים של זכויות האדם. אין סיבה שכספם של משלמי המיסים האירופים יתרום ללוחמה המשפטית של ארגון הפועל להביא למעצרם של בכירים ישראלים".

מעבר ל"פרויקט" המסמן בכירים ישראלים, האיחוד האירופי תורם כסף רב למרכז הפלשתינאי לזכויות אדם, ובין השאר תרם לאחרונה למעלה מ-400,000 אירו עבור פרוייקט (גם הוא דרך Oxfam) ל"חיזוק זכויות אדם וגישה למידע בעזה". בעבר, המימון ל-PCHR דרך Oxfam כבר הוגדר כבעייתי בעיני מומחים באיחוד האירופי אשר היו אמונים על דוחות הערכה, ומסתמן שכסף שהועבר לפרוייקטים שונים, חשוד שבוזבז, ולא ניתן לעקוב אחריו. למשל, המומחים ציינו בהקשר של פרוייקט שמומן בעבר על-ידי האיחוד האירופי על-מנת להילחם בעונש המוות בשטחים הפלשתינאים, כי אין מספיק מידע בכדי לעקוב אחר יישומו. ידוע כי הרבה מהכסף שהתקבל נוצל בידי PCHR בכדי לקדם קמפיינים כנגד מדיניות החיסולים הממוקדים של ישראל וקידום מעצרי בכירים ישראלים, בין השאר באמצעות כנסים בינלאומיים.