ירושלים – סוכנות האו"ם לילדים (להלן: יוניצ"ף) וארגונים לא-ממשלתיים ברחבי העולם מובילים קמפיין להכללת צה״ל ברשימת ארגונים המבצעים הפרות חמורות נגד ילדים, לצד ארגוני טרור כמו דעאש ובוקו-חראם, כך לפי דו"ח חדש של מכון המחקר NGO Monitor.

במשך חודשים רבים, מכון המחקר NGO Monitor חקר לעומק את הקשר בין סוכנות יוניצ"ף-פלסטין לארגונים השותפים לה. ממצאי המחקר הוצגו בשבועות האחרונים לבכירים באו"ם ומראים כיצד פועלת "קבוצת העבודה" של יוניצ״ף, המורכבת בעיקרה מארגונים המעורבים בקמפיין הדה-לגיטימציה נגד ישראל. ארגונים אלו ממלאים תפקיד מרכזי בניסיון להכניס את צה״ל לרשימה ואף מקבלים מימון מיוניצ״ף לשם כך.

הארגונים השותפים למהלך מפרסמים בשנים האחרונות דוחות בלתי מבוססים בדבר מעצר והתעללות בקטינים פלסטינים שביצעו עברות אלימות. הפרסומים חסרי הקשר ומלאים בעיוותים ומידע שלא ניתן לאמתו. טענות אלו נאספות למסד הנתונים של יוניצ"ף, ומשם עוברות לפרסומים רשמיים של האו"ם, דבר המעניק להן לגיטימציה.

למספר ארגונים בקמפיין, כולל האגודה הבינלאומית לזכויות הילד – פלסטין, יש קשרים לחזית העממית לשחרור פלסטין, שהוכרה כארגון טרור על ידי ישראל, קנדה, האיחוד האירופי וארצות הברית. בתשובה לשאלת NGO Monitor בנושא, יוניצ"ף-פלסטין לא הכחישו שהם עובדים עם ארגונים הקשורים לארגוני טרור: "אין לנו חוזים עם ארגונים לא-ממשלתיים הנמצאים ברשימת הטרור של האו"ם", רשימה שלא כוללת את חמאס או החזית העממית.

שותפים אחרים כוללים ארגונים המקדמים BDS (חרם, משיכת השקעות וסנקציות) כדוגמת תוכנית EAPPI של מועצת הכנסיות העולמית. תוכנית זו מתבססת על פעילי BDS המגיעים במסווה של תיירים ובין השאר אוספים נתונים מהשטח לטובת מסד הנתונים של יוניצ"ף.

אן הרצברג, היועצת המשפטית של NGO Monitor, ציינה כי "האג'נדה הפוליטית של סוכנות יוניצ"ף היא נדבך מרכזי בפעולות נגד ישראל, שאינן עולות בקנה אחד עם המנדט שלה להגנת ילדים, ניטרליות והעדר משוא פנים. המחקר שלנו מראה כי פעולותיה הנוגעות לישראל שונות בצורה קיצונית ממדינות אחרות במזרח התיכון".

מרכיב מרכזי במנדט האו"ם בכל הקשור להגנה על ילדים הוא להביא להפסקת הניצול של ילדים בלחימה, בדגש על חיילים-ילדים. למרות שארגונים פלסטינים מנצלים כך ילדים באופן תדיר, לא הוקדשו משאבים לחשיפת הנושא ולטיפולו. הרצברג הוסיפה כי "באופן אירוני, בעוד הארגונים השותפים ליוניצ"ף ממליצים להכניס את ישראל לרשימה השחורה, הם טוענים כי אין להם עדויות להכליל ברשימה ארגונים פלסטינים כמו החזית העממית והחמאס". בדו"ח יוניצ"ף העוסק בגיוס ילדים בעזה, נכתב בין השאר "קבוצת העבודה לא הייתה מסוגלת לתעד מקרים של גיוס ילדים ושימוש בילדים… בשל מספר גורמים, לרבות הגנה וסיכוני בטחון הקשורים לאיסוף מקיף ומפורט".

הקמפיין של יוניצ"ף ממומן על ידי האיחוד האירופי והמדינות החברות בו, כמו גם על ידי קנדה ויפן. התכתבויות של נציגי המכון עם המדינות התורמות מצביעות על כך שחלק מהממשלות אינן מודעות לאופי הארגונים שמקבלים את המימון ולהתמקדות על קמפיין נגד צה"ל. לדוגמא, כסף שהועבר מאחת הממשלות דרך יוניצ"ף לתוכנית EAPPI, נועד במקור ל"הכשרת מורים" אך נוצל להאשמות בדבר התעללות בילדים.

לקראת שנת 2018 יוניצ"ף-פלסטין ביקשה מימון של 3.4 מיליון דולר "[לגרום לכך] שישראל תיתן דין וחשבון להתחייבויותיה על פי המשפט הבינלאומי". כפי שצוין על ידי אחד הארגונים המעורבים, הכללת ישראל ב"רשימה השחורה" תהפוך את הארגונים החברים ב"קבוצת העבודה" ל"כוח משימה מדינתי רשמי לפי מנדט האו"ם"  לפיקוח על ישראל, ועל ידי כך  הארגונים השותפים יקבלו מימון נרחב יותר ומשאבים נוספים.

על מנת להתמודד באופן יעיל עם טענות אלו, מכון המחקר NGO Monitor ממליץ לגופים הרשמיים בישראל, לגופי החברה האזרחית ולעיתונאים להיערך מבעוד מועד עם הנתונים והעובדות בנוגע להאשמות אלו. בנוסף, יש צורך להדגיש את החשיבות בדיאלוג ביקורתי ומובנה עם נציגי הממשלות המממנות את הארגונים המעורבים בקמפיין הנ"ל.

לקריאת תקציר הדו"ח בעברית

לקריאת הדו"ח המלא באנגלית