בלדנא - עמותה לנוער וצעירים ערביים
ספטמבר 08, 2016 (עודכן בתאריך מאי 26, 2020)
מידע כללי
מדינה | ישראל |
---|
אתר אינטרנט | http://momken.org/?mod=cat&ID=24 |
---|
נוסד | 2001 |
---|
סטטוס משפטי | עמותה רשומה |
---|
במילות הארגון | "ארגון הנוער העובד עם אזרחים פלסטינים ערבים בישראל. אנו שואפים לספק לנוער הכשרה, וכלים יישומיים ההכרחיים להתעמת עם האפליה והדחיקה לשוליים של הקהילה הפלסטינית בישראל...לצד השיח הקריטי באשר להיסטוריה, מחאה על העוול, והתרבות של הפלסטינים בישראל, השטחים הכבושים, והפזורה, בכוונה לחזק את ההבנה ולקבל את עיקרון הדמוקרטיה, שוויון מגדרי, זכויות אדם, פלורליזם וסובלנות". |
---|
מימון
- מחזור הפעילויות לשנת 2018 עמד על 1,302,916 ש"ח
- תורמים בשנים 2019-2012 כוללים את האיחוד האירופי, הארגון הקתולי לסיוע ופיתוח (הולנד), CCFD (צרפת), הקרן האירופית-ים תיכונית לתמיכת מגני זכויות האדם, American Friends Service Committee ,HEKS ,Mennonite Central Committee, אוקספם.
- לפי הדיווחים הרבעוניים של הארגון לרשם העמותות (כנדרש בחוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה) בשנים 2015-2018 הארגון קיבל 2,426,384 ש"ח מישויות מדיניות זרות.
- בשנים 2012-2016 על פי הדוחות השנתיים, אחוז התרומות ממדינות זרות מסך כל התרומות עמד על 29.9 אחוז.
- בשנים 2011–2014, הקרן החדשה לישראל (NIF) אישרה מענקים בסך 100,000 דולר לבלדנא (2011, 2012, 2013, 2014).
- בשנת 2015, הארגון קיבל 244,371 אירו מהאיחוד האירופי עבור "שמירה והגנה על מקרים של הפרת זכויות חופש הביטוי של הנוער הערבי בישראל באמצעות ייצוג משפטי ופעילות ברשתות החברתיות" בשיתוף פעולה עם ארגון וארגון חאמלה – המרכז הערבי לפיתוח המדיה החברתית.
פעילות
- מקדם את האג'נדה של 1948 ואת "זכות השיבה" של הפלסטינים, שאם תיושם, משמעותה חיסולה של ישראל כמדינה יהודית. מתייחס להקמתה של מדינת ישראל כאסון ["הנכבה"].
- מארגן קמפיין מתמשך המעודד נוער לסרב לשרת בצה"ל או בשירות לאומי, בטענה כי "הניסיון של ממשלת ישראל לשלב אזרחים ערבים פלסטינים בישראל לתוך שירות אזרחי / לאומי / צבאי ושיטור קהילתי, מהווה איום לזהותנו וכן גם על קיומה של התרבות הערבית פלסטינית שלנו".
- תחת הכותרת "ההשפעה שלנו", באתר של בלדנא, בתאריך 16 בספטמבר 2019 נכתב כי "בלדנא נושאת בתפקיד מוביל בקמפיין להעלאת המודעות והמאבק בגיוס פלסטינים לשירות הלאומי\ אזרחי ולצה"ל". (ההדגשה איננה במקור)
- בפברואר 2020 בלדנא השיקה את פריוקט "זהות". לדברי הארגון, "השקנו סדרת סרטוני מודעות בהיסטוריה לתלמידי תיכון, דרכה ניסינו להציג תוכן פוליטי שונה ממה שמלמדים בתוכנית הלימודים הישראלית הרשמית". הסרטונים עוסקים בנכבה, במדינה הפלסטינית ובעוד סוגיות שונות. הסרטון שעוסק בנכבה, מציג קריקטורה בה מצויר בית פלסטיני, ולידו שוכבים בעלי הבית כפותים עם מחסום לפיהם, כאשר בתוך הבית יושב יהודי המניף את דגל ישראל בחלון הבית.
- בסרטון נוסף נאמר כי "הנרטיב הזה [של ישראל] עושה שימוש בגוף 'אנחנו' כשמדובר בהיסטוריה היהודית העתיקה: היינו, עבדנו, נדדנו, עברנו, בנינו, התפזרנו – והנה, שבנו לארץ אבותינו. אך למעשה – האם אלה באמת אותם האנשים? …שלמה זנד אומר שמדובר בהמצאה של היסטוריונים ציוניים, ומביא דוגמאות לקהילות יהודיות גדולות במזרח אירופה ובאפריקה שהתגיירו כולן ללא קשר היסטורי ליהודים שהיו בפלסטין בתקופה הקדומה." (תרגום של NGO Monitor- 01:09 ) (הדגשה איננה במקור)
- בדצמבר 2018 בלדנא פרסמה סרטון אודות פרוייקט "עדנה" (שבנו) המבקש לקדם את רעיון זכות השיבה ואת נרטיב הנכבה, ולהעלות את המודעות לנושא הנכבה בקרב בני הנוער. הארגון הזכיר את הארגון הכנייסיתי השוויצרי Heks, כמממן מרכזי של הפרויקט.
- ביולי 2017 עמותת בלדנא קיימה מפגש בנושא הזהות הלאומית הפלסטינית והנכבה באום אל פחם. במהלך המפגש אחת המשתתפות אשר חברה בקבוצת הנוער של בלדנא, התייחסה לע’סאן כנפאני, וכינתה אותו “אדם אוהב, וסופר ואדם מתורבת ומשכיל” המהווה “דוגמה לאדם הפלסטיני המתנגד, הראוי”.
- כנפאני היה דובר ארגון הטרור ‘החזית העממית לשחרור פלסטין’, האחראי לפיגועים שבהם נרצחו מאות ישראלים. באחד הפיגועים הללו, בשדה התעופה לוד ב-1972, נרצחו 24 ישראלים. שבועות לפני הפיגוע צולם כנפאני בחברת אחת המחבלות היפניות שאומנו על ידי החזית העממית לקראת ביצוע הפיגוע. זמן קצר לאחר הפיגוע נהרג כנפאני מפיצוץ מכוניתו בביירות.
- ב-2015 הארגון הוציא לפועל את "פרויקט עדנא" (שבנו) בשיתוף עם ארגון זוכרות, האגודה הערבית לזכויות האדם, וועד העקורים הפנימיים (ADRID), שמטרתו "לעודד את הנוער לגבש רעיונות ליישום השיבה שלהם לכפריהם שנהרסו במהלך הנכבה".
- ערך תכנית תחת הכותרת "השמעת קולם של הנוער הפלסטיני" בשיתוף עם ארגון בדיל (ארגון פלסטיני המעורב בפרסומים אנטישמים בוטים) אשר במהלכה הועברו שיעורים על "עקירה בכפייה כפשע והקשר שלה לקולוניזציה בינלאומית", "עקירה בכפייה והשלכותיה", ועל "הפליטים הפלסטינים במשפט הבינלאומי".
- במהלך 2015-2014, במימון האיחוד האירופי (ראו לעיל מימון אירופי נוסף), הארגון הוציא לפועל פרויקט בשם "נוער הנגב לזכויות אדם" בו הנוער הבדואי פלסטיני מתעד "ניצול זכויות ו"הפרות של זכויות אדם בנגב" אשר לטענתו מתרחשים על בסיס יומי".
- ב-23 ביולי, 2014 היה מבין החותמים על הצהרה למועצת זכויות האדם של האו"ם "זכויות אדם והפרות חמורות של המשפט ההומניטרי וחשדות לפשעי מלחמה בעזה", המאשימה את ישראל ב"הרס נרחב ושיטתי", "הפחדת האוכלוסייה", "פגיעה לא מוצדקת באזרחים, "מטרות אזרחיות", ו"רכוש אזרחי", ו"הפרות חמורות של המשפט ההומניטרי הבינלאומי ושל המשפט הפלילי הבינלאומי".
- ב-5 באוגוסט, 2014 חתם על מכתב פתוח למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בו האשים אותו "בתמיכה פזיזה בגרסה הישראלית באשר לעובדות במבצע צוק איתן, בהאשמת חמאס על כך שהפר את הפסקת האש" ושהוא "תמיד תומך בישראל שלא בצדק בזכותה להגנה עצמית" (ההדגשה אינה במקור). המכתב עוד מאשים את ישראל ב"פשעי מלחמה", "הפרות מתמשכות של המשפט ההומניטרי הבינלאומי", ובכך שהיא אינה נותנת דין וחשבון על "פשעיה".
- ב-4 באוגוסט 2014, הארגון פרסם דו"ח תחת הכותרת "קול הנוער הפלסטיני דוכא במהלך המלחמה בעזה", בו הוא האשים את ישראל ב"גזענות מובנית", "ענישה קולקטיבית", "באפליה", "ודחיקה לשוליים" של האוכלוסייה הפלסטינית.
כל המאמרים בנושא בלדנא - עמותה לנוער וצעירים ערביים