ב-19 בנובמבר 2018  הודיעה חברת Airbnb כי היא "מסירה דירות הרשומות בהתנחלויות הישראליות בגדה המערבית הכבושה". החברה לא פירטה בהודעתה כיצד היא מגדירה "התנחלויות ישראליות" או את "הגדה המערבית הכבושה" והאם ההחלטה כוללת גם את ירושלים ואת הרובע היהודי שבעיר העתיקה. מדיניות זו היא תוצאה ישירה של קמפיין מתוכנן וממומן היטב נגד Airbnb מצד ארגוני BDS, ובראשם Human Rights Watch ו-קול יהודי לשלום (JVP), בתיאום עם מועצת זכויות האדם של האו"ם, שלושה ארגונים ישראלים, והרשות הפלסטינית.

חברת Airbnb התמודדה במשך שנים עם מתקפות ואיומים כולל ניסיון להכליל את החברה ב"רשימה השחורה" של האו"ם, קריאות לחרם, עצומות ופרסום שלילי נגדה. בהודעה מטעמה, החברה הכירה בכך שהצעת דירות להשכרה הרשומות "בהתנחלויות" של הגדה המערבית אינה פעולה לא-חוקית במסגרת החוק האמריקאי. למרות זאת, היא הציגה חמישה קריטריונים מעורפלים שהנחו אותה בקבלת ההחלטה:

  1. "הכרה בכך שכל מצב הוא ייחודי ודורש התייחסות לגופו של עניין."
  2. "התייעצות עם מגוון רחב של מומחים לנושא ועם בעלי עניין באתר."
  3. "הערכת הסיכון הביטחוני הפוטנציאלי לאורחים ולמאחרים."
  4. "הערכה האם התרת פרסום הדירות תורם לסבל האנושי הקיים."
  5. "הערכה אם לפרסום הדירות מהשטח הכבוש יש קשר ישיר לסכסוך הגדול באזור."

החברה לא חשפה כיצד הקריטריונים הללו מיושמים בפועל, כיצד היא מנתחת משתנים אלו, או את זהותם של אותם "מומחים" ו"בעלי העניין" איתם התייעצה.

צעד זה מהווה אפליה ברורה במדיניות החברה שנכנעת לקמפיין ה-BDS. ההודעה מטעם Airbnb, תחת הכותרת "דירות הרשומות באזורים שנויים במחלוקת", מציינת שהיא פועלת ב-191 מדינות. אולם, צעד זה מהווה אפליה ברורה במדיניות החברה שנכנעת לקמפיין ה-BDS. חברת Airbnb מפרסמת אלפי דירות בשטחים שנויים במחלוקות כמו צפון קפריסין, נגורנו-קארבך, טיבט, מערב סהרה וחצי האי קרים, ובאלפי אזורי סכסוך אלים ומדינות המפרות זכויות אדם. למרות זאת, החברה החליטה ליישם את מדיניותה החדשה רק כלפי מאה דירות בבעלות יהודית תחת קריטריונים שלא פורטו.

מעבר לכך, שיעורן של הדירות הנידונות בהחלטה מהווה 0.0005% מסך 4 מיליון דירות הרשומות ב-Airbnb. הדירות בסין וטיבט למשל, מהוות 18%.

האחראים המרכזיים למדיניות מפלה זו הם ארגונים-לא ממשלתיים ותורמיהם. הארגון הישראלי כרם נבות ששיתף פעולה עם HRW במספר יוזמות BDS, מקבל מימון מהאיחוד האירופי (דרך הארגון הפלסטיני 'המכון למחקר יישומי ירושלים'); קרן רוזה לקוסמבורג – שהיא הזרוע המממנת של מפלגת השמאל הקיצוני בגרמניה 'די לינקה'; והארגונים הכנסייתיים דיאקוניה (שבדיה) וברודליק דלן (בלגיה). הארגון הישראלי 'מי מרוויח מהכיבוש'  ממומן על ידי הכנסייה של שבדיה, טרוקרה (במימון ממשלת אירלנד), CCFD-Terre Solidaire (צרפת),  HEKS-EPER (שוויץ), DanChurchAid (דנמרק), דיאקוניה (שבדיה) Medico International (גרמניה), ו- Fagforbunet (נורבגיה).

קרן האחים רוקפלר מממנת חלק מאותם ארגונים שמובילים קמפיין זה, כולל HRW, JVP, SumOfUs, US Campaign for Palestinian Rights, ו'מי מרוויח מהכיבוש'.

הארגונים מאחורי הקמפיין:

Human Rights Watch – HRW

  • HRW מוביל את הקמפיין בנושא בשנתיים האחרונות.
  • ב-20 בנובמבר 2018  הארגון פרסם מסמך בן 65 עמ' תחת הכותרת "לינה וארוחת בוקר בשטח גנוב: דירות לתיירים בהתנחלויות שבגדה המערבית" (בשיתוף עם הארגון הישראלי כרם נבות), בטענה כי Airbnb  ו- booking.com "מאפשרות לישראל להעביר את אזרחיה להתנחלויות באופן לא חוקי." תזמון ההודעה מטעם Airbnb מצביע על נסיון לרצות את HRW על מנת להימנע מפרסום שלילי. בנוסף, עומאר שאקיר, נציג HRW בישראל, קרא לחברות נוספות ללכת בעקבות Airbnb.
  • HRW מוביל את קמפיין ה-BDS  מזה 17 שנה, החל מוועידת דרבן ב-2001. זהו הדוח החמישי לפחות מאז 2016 מטעם HRW שמקדם את ה-BDS.

כרם נבות

  • שותף לכתיבת דוח 2018 של HRW.
  • בשנת 2016, כחלק מהקמפיין להוצאת ישראל מ-FIFA, כרם נבות כתב מסמך המאשים את ישראל "בהשתלטות על אדמות" תוך שימוש "בטקטיקות פיראטיות". המסמך צוטט בהרחבה במסמך של Human Rights Watch שכותרתו:  FIFA Sponsoring Games on Seized Land.
  • במסמכים שפורסמו על ידי הממשלה הבלגית ניתן לראות את מעורבתו העמוקה של מנכ"ל כרם נבות, דרור אטקס בלוחמה המשפטית נגד ישראל.  לטענתם "שירותי סיוע טכני ניתנים לרשות הפלסטינית על ידי מומחה הקרקע דרור אטקס… "דרור מתמחה במתן מידע על איסוף נתונים, מיפוי, ניתוח קרטוגרפי, גישה למידע ממשלתי ותיעוד שינויים בהתנחלויות ובדפוסי שימוש בקרקע… מומחיות טכנית היא המפתח להצלחה של רבים מתיקי דיור, קרקע ורכוש ומצוטטת באופן קבוע על ידי הרשות הפלסטינית ועורכי דין כאחד ממקורות המידע בעלי הערך הרב ביותר שהם מקבלים".

מי מרוויח מהכיבוש

SumOfUs.org

  • SumOfUs היא "קהילת אנשים" שמטרתה להעמיד תאגידים שסרחו על מקומם." לפי אתר הארגון " SumOfUs מקבל מימון מהמכון לחברה פתוחה, קרן האחים רוקפלר ומרכז Ties.
  • SumOfUs יצרו חשבון Airbnb  מזויף עבור נכס שממוקם מעבר לקוי שביתת הנשק של 1949. בפרסום הנכס ישנם מספר טיעונים שקריים בדבר מים, אדמות ועצי זית "גנובים". בפרסום נטען בנוסף תחת סעיף "חוקי הבית" שכל מי שהוא ערבי חייב להצטייד בשומרים חמושים בזמן שהם נמצאים בהתנחלות, לטובת הגנתם האישית." בסעיף "המשוב" (reviews) בפרסום ישנם מי שמציגים #BDS. משוב אחר אמר: "אני חושב שזה דוחה שאתם מזהים את העסקים שלהם עם מי שגונבים אדמות ובתים ורוצחים."

קול יהודי לשלום (JVP)

CODEPINK

  • ב-25 בינואר 2016, CODEPINK פרסם מאמר שכותרתו "Airbnb לא תוכל עוד לסתיר זאת, אתה מרוויח מהאפרטהייד" (“Airbnb, You can’t Hide, You Profit From Apartheid”). במאמר מצויין אירוע מה-22 בינואר 2016  בו הביאו CODEPINK ו-JVP למעלה מ-40 אנשים כדי להפגין מול מטה Airbnb בסן פרנסיסקו על מנת "להפעיל לחץ על החברה עד להפסקת דירות להשכרה בהתנחלויות הישראליות הבלתי חוקיות."
  • ב-19 בנובמבר 2016, CODPINK  פרסם "COKEPINK מפגין מול אשטון קוטצ'ר בזמן שקידם את Airbnb" והציג וידאו בו נראים פעילי הארגון מפריעים לאירוע של Airbnb בזמן שהשחקן אשטון קוטצ'ר אמר כי Airbnb מתמקדים ב"קירוב בין אנשים…בדרך שלום ללא גבולות."
  •  בנומבר 2016, COKEPINK  פרסם וידאו המתעד הפגנה נגד Airbnb "על פרסום דירות בהתנחלויות הלא-חוקיות". ההפגנות היו בנבי סלאח והשתתפו בהן בני משפחת תמימי.

ידידי סביל בצפון אמריקה (FOSNA)

  • FOSANA  מצהיר כי "מאז ינואר 2016, קמפיין הבתים הגנובים מפעיל לחץ על Airbnb לציית למשפט הבינלאומי בכך שתסיר את הדירות הרשומות בהתנחלויות הישראליות הבלתי חוקיות בשטחים הפלסטיניים הכבושים."

Visualizing Palestine

US Campaign for Palestinian Rights – USCPR

  • ב-19 בנובמר 2018 הארגון צייץ "עוד ניצחון ל-BDS !!  [החברה] Airbnb@ אומרת שתסיר את כל הדירות הרשומות בהתנחלויות הישראליות שנבנו על אדמות פלסטיניות גנובות, בעקבות קמפיין BDS משותף של USCPR, AMP, CODEPINK, FOSNA, JVP,   SumOfUs, ו-USCPN…".
  • באתר של USCPR נאמר כי "ב- Airbnb רשומות 13,000 דירות בישראל, למרות שממחקר עולה כי רבים מהנכסים הללו ממוקמים למעשה בהתנחלויות שנבנו על אדמה פלסטינית כבושה." דוח HRW וכרם נבות מנובמבר 2018 כולל 139 דיווחים על נכסים כגון אלו.
  • ב-19 בנובמבר 2018 בהודעה לעיתונות שהופיעה באתר מנהלת השטח של הארגון אמרה כי "רגע זה מדגיש מה כחשוב להמשיך לקדם את קמפיין החרם, משיכת השקעות וסנקציות."

 U.S. Palestinian Community Network – USPCN

American Muslims for Palestine – AMP

  • ב-19 לנובמבר 2018 הארגון צייץ "זה ענק! AMP גאים להשתתף בקואליציה של stolenhomes.org כדי לדחוף את זה bds#".
  • באתר האינטרנט של הארגון, Airbnb נכללים ברשימת קמפיינים של BDS.
  • משתתף בסרטון וידאו של הארגון קול יהודי לשלום תחת הכותרת "אנחנו לא יכולים לחיות שם. אז אל תלכו לשם" ומצהירים כי "AMP הוא חבר בקואליציית StolenHomes# ומאז ינואר הקמפיין דורש מ-Airbnb להענות לחוק הבינלאומי ולהפסיק לפרסם בתים בהתנחלויות הישראליות הבלתי חוקיות".

קמפיין "הגידו לא לבתים גנובים" (קואליציה של כל הארגונים האמריקאים המוזכרים הנ"ל)

  • אתר האינטרנט של הקמפיין כולל עצומה הדורשת מ-Airbnb "הפסקת הפרסום של שכירות לחופשה בהתנחלויות ישראליות, כולן נבנו על אדמה פלסטינית גנובה ועומדות בצורה בלתי חוקית בפני החוק הבינלאומי". על העצומה חתומים יותר מ-150 אלף איש (נכון ל-20 בנובמבר 2018).
  • ב-3 ליוני 2016, חברי הקבוצה ארגנו הפגנה נגד Fidelity Investments, אחד מהמשקיעים בחברה. הארגון המוביל, CODEPINK, פרסם את האירוע וציין כי "Airbnb עוקר אנשים מבתיהם, מסן פרנסיסקו של אזור המפרץ ועד לפלסטין".

מגזין שיחה מקומית – 972

  • ב-7 לינואר 2016, המגסין פרסם "תחקיר" תחת הכותרת "Airbnb נותנת לך לנפוש בהתנחלויות בלתי חוקיות בגדה המערבית".
  • במאמר מוסבר כיצד פעילי הארגון יצרו מנוי מזויף של גבר פלסטיני-אמריקאי, ח'אלד, שטוען כי הוא אינו יכול להשכיר חלק מהדירות בטענה "לאפליה על בסיס אתני או לאומי". לטענתם, הם הצליחו להשכיר דירה אחת בתקוע אך התלוננו ל-Airbnb ש"ח'אלד" יצטרך לעבור בידוק בטחוני בכניסה לישוב.