ביום רביעי, ה-22 לספטמבר, ארגון האומות המאוחדות יציין 20 שנה לוועידת דרבן הראשונה, שהתקיימה בשנת 2001 בדרום אפריקה תחת הכותרת "הוועידה העולמית נגד גזענות". למרות הכותרת, בוועידה התאספו 1,500 ארגונים לא-ממשלתיים וגיבשו אסטרטגיה למלחמת הדה-לגיטימציה נגד ישראל, השתמשו ברטוריקה אנטישמית, חילקו חומרים בהם נכתב כי היטלר צדק וקראו להשמדתה של ישראל. דרבן הייתה הזרז המרכזי לקמפיין הנוכחי נגד מדינת ישראל – שם הונחו היסודות לקמפיין ה-BDS, הלוחמה המשפטית וצורות נוספות של לוחמה פוליטית.

ועידת דרבן הרביעית, שתתקיים כאמור בעוד מספר ימים, עומדת במרכזה של סערה פוליטית כאשר מספר מדינות הודיעו שהן מחרימות את הוועידה, ביניהן ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, גרמניה, בריטניה, אוסטריה, הולנד, צ'כיה, בולגריה, צרפת וניו-זילנד ועוד. בלגיה, אירלנד, שבדיה, לוקסמבורג ופורטוגל הן המדינות האירופאיות שישתתפו.

מכון המחקר NGO Monitor הוקם מיד בסיומה של ועידת דרבן הראשונה על מנת לתעד את הפעילות ומקורות המימון של רשת הארגונים שאימצו את "אסטרטגיית דרבן". מחקרי המכון הראו שרבים מהקמפיינים האנטי-ישראליים המובלים על ידי ארגונים הטוענים לקידום זכויות אדם, מתבססים על ההצהרה שהתגבשה בדרבן. בהצהרה, הארגונים קראו "להפוך את ישראל למדינה מנודה" באמצעות "בידוד כלכלי, תרבותי, פוליטי ואקדמי" ושללו את זכותו של העם היהודי להגדרה עצמית בכל גבול שהוא. הדוגמאות המובילות לאופן שבו אסטרטגיה זו תורגמה למעשים הן קמפיין ה-BDS, והמאמץ המרוכז של ארגונים שהשתתפו בוועידה להביא לפתיחת חקירה נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג.

ממשלות אירופה משחקות תפקיד מכריע בשימור האסטרטגיה הזו. באמצעות מספר מנגנונים וערוצי מימון, מועברים בכל שנה מיליוני אירו מכספי משלם המיסים לארגונים לא-ממשלתיים המקדמים דה-לגיטימציה של ישראל ואנטישמיות. קידום אחריותיות בקרב ארגונים המנצלים את שיח זכויות האדם על מנת לתקוף את ישראל, הוא הלקח החשוב ביותר שנלמד מהוועידה בשנת 2001.

"ועידת דרבן היא אבן הפינה לשנאה המודרנית נגד ישראל ולאנטישמיות בצורתה הנוכחית במאה ה-21", ציין פרופסור ג'ראלד שטיינברג, נשיא מכון המחקר NGO Monitor. "ארגונים המתיימרים לקדם זכויות אדם כגון Human Rights Watch, אמנסטי ואל-חאק, היו מעורבים בניסוח ההצהרה הסופית שהשתמשה במונחים כמו אפרטהייד, רצח עם, פשעי מלחמה וקראה לחרם כולל במטרה 'להביא לבידוד מוחלט של מדינת ישראל'. בעשרים שנה שעברו מאז, אותם ארגונים עדיין ממשיכים באותה אסטרטגיה, וקיום הועידה בפעם הרביעית על ידי האו"ם נותן להם רוח גבית."

אן הרצברג, היועצת המשפטית של NGO Monitor ומי שמובילה את פעילות המכון באו"ם אמרה כי "העובדה שמדינות רבות סירבו להשתתף באירוע המציין שני עשורים לוועידה האנטישמית היא התפתחות חיובית אך אינה מספקת". הרצברג הוסיפה כי "הפעילות באו"ם שאמורה לעסוק במאבק בגזענות מבוססת באופן בלעדי על ההצהרה האנטישמית ותוכנית הפעולה האנטי-ישראלית של ועידת דרבן. מורשת דרבן על כל הצהרותיה צריכה להימחק ובמקומה יש להקים מנגנון המקדם זכויות אדם אוניברסליות במקום שנאת יוקדת לישראל".

לפרטים נוספים ותיאום ראיונות:
איתי ראובני, מנהל מחלקת תקשורת ויחסי חוץ
itai.reuveni@ngo-monitor.org