המרכז ללימודי פלסטין באוניברסיטת קולומביה (ניו יורק, ארה"ב) יקיים היום (ה-25 לאוקטובר, 2016) אירוע תחת הכותרת "זכויות אדם, המשפט הבינלאומי והכיבוש הישראלי של פלסטין", בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה. למרות שאוניברסיטה זו היא בין המובילות בעולם מבחינה אקדמית, היא מאפשרת לפעילי קמפיין החרם, משיכת ההשקעות והסנקציות (BDS) נגד ישראל להשתלט על סדר היום הציבורי בה.

המרכז ללימודי פלסטין, שהוקם בשנת 2010, הוא "המרכז הראשון מסוגו במוסד אקדמי בארה"ב" שמנציח את "מורשתו של פרופסור אדוארד סעיד באוניברסיטה". המטרה המוצהרת של המרכז היא "לימודים אקדמיים על פלסטין באמצעות תמיכה במחקר, לימוד ושיתוף פעולה אינטלקטואלי עם אקדמאים מאוניברסיטת קולומביה ומחוצה לה". למרות זאת, המרכז מקיים אירועים פוליטיים רבים בעלי אופי אנטי-ישראלי. הוא אירח את אחד ממובילי קמפיין ה-BDS, עומר ברגותי, ומממן אתר אינטרנט בשם "תיקי הנכבה", בשיתוף הארגון הישראלי עדאלה.

האירוע הוא אחד מהאירועים הרבים המתקיימים מדי חודש באוניברסיטה, מאז פברואר 2016, עת פעילי "סטודנטים למען צדק בפלסטין" ו"קול יהודי לשלום" הכריזו רשמית על פתיחתו של קמפיין חרם באוניברסיטה. ארגונים אלו הקימו מסגרת בשם "משיכת ההשקעות מהאפרטהייד – אוניברסיטת קולומביה", במטרה לדרוש מהאוניברסיטה למשוך את "המניות, הקרנות והתמיכות מחברות שמרוויחות מהמערכת המתנחלית-קולוניאליסטית של מדינת ישראל, הכיבוש הצבאי וחוקי האפרטהייד. הקמפיין מוטמע בתנועת ה-BDS הכוללת השמה לה למטרה את מדינת ישראל…".

אירועים אלו מלווים לעיתים בזלזול בוטה בסטודנטים פרו-ישראלים בכלל ויהודים בפרט ומתקיימים במקרים רבים בימי שבת או חג (האירוע הנוכחי מתקיים בעת ציון שמחת תורה בארה"ב), כך שנמנע מסטודנטים יהודים דתיים ומלהשתתף בהם ולהביע את דעתם.

האירוע יארח את השליח המיוחד הנכנס של האו"ם ל"שטחים הפלסטינים הכבושים מאז 1967" אשר יקיים שיחה עם שלושה דוברים ומנחה – רובם פעילים אנטי-ישראלים בולטים.

אחד הדוברים באירוע הוא עו"ד מיכאל ספרד, עמית במכון החברה הפתוחה, המייצג את הארגונים הפוליטיים הישראלים יש דין, שוברים שתיקה, שלום עכשיו ואחרים, ותמך בארגונים נוספים המקדמים לוחמה משפטית נגד ישראל, כגון הארגון הפלסטיני אל-חק, והוועד הישראלי נגד הריסת בתים (למידע נוסף, לחצו כאן). מכון החברה הפתוחה, השייך למיליארדר האמריקאי ג'ורג' סורוס, תורם גם לארגונים הישראלים המוזכרים הנ"ל וארגונים אנטי-ישראלים נוספים.

מנחת האירוע היא פרופסור קתרין פרנק, תומכת נלהבת של קמפיין ה-BDS בכלל ושל החרם האקדמי נגד ישראל בפרט. פרנק השתתפה בפאנל "המקרה של החרם האקדמי על ישראל" ב"שבוע האפרטהייד" האחרון; אירחה אירועים של ארגונים אנטי-ישראלים בהן חילקה דפי מידע המתארים את החרם הנאצי על יהודים כ"תגובה". היא גם חברה בוועדת ההיגוי האקדמית של ארגון "קול יהודי לשלום" ומלמדת קורסים בפקולטה למשפטים בנושא "דיני הכיבוש". היא חתומה על עצומה להחרמת ישראל, עורכת אתר האינטרנט "תיקי הנכבה" (מוזכר לעיל), ותומכת בקריאה של הארגונים האנטי-ישראלים למשיכת השקעות.

דוברים נוספים:

קתרין גלאגר, עו"ד בכירה במרכז לזכויות חוקתיות (התומך בקמפיין ה-BDS), מכהנת כסגנית הנשיא בוועד הבינלאומי של "הפדרציה הבינלאומית לזכויות אדם" (FIDH) – ארגון המאגד תחתיו 178 ארגונים לא-ממשלתיים, חלקם פעילים בלוחמה משפטית נגד ישראל וקמפיינים של BDS. גלאגר הייתה גם מעורבת בהליכים המשפטיים בעקבות מותה של רייצ'ל קורי, ושימשה כיועצת בבית המשפט האמריקאי בנוגע לתיק זה, וכמשקיפה בבית המשפט בחיפה.

ג'מיל דקוואר, מנהל תוכנית זכויות האדם באיגוד האמריקאי לחרויות חברתיות (ACLU). דקוואר עבד בעבר ב-Human Rights Watch ובארגון עדאלה. מחקרים של NGO Monitor מראים כי ארגון Human Rights Watch מתמקד באופן שיטתי ובצורה בלתי פרופורציונלית במדינת ישראל ופרסומיו לוקים בחוסר מהימנות. ארגון עדאלה הישראלי, היה מעורב לאחרונה בכתיבת מסמך של The Movement for Black Lives שהביע תמיכה בקמפיין ה-BDS והגדיר את ישראל כ"מדינת אפרטהייד המבצעת רצח עם". (המסמך המקורי ציין את פעילת עדאלה, נאדיה בן-יוסוף כמחברת, אך בהמשך התנועה הסירה את שמה וציינה רק את ארגון עדאלה כארגון "העובד בנושא מדיניות").