אמנסטי מתכנן קמפיין בשנת 2019 נגד ההיסטוריה היהודית של ירושלים
במסמכים פנימיים שהגיעו לידי NGO Monitor ומניתוח התבטאויות פומביות עולה כי ארגון אמנסטי אינטרנשיונל ישיק סדרה של קמפיינים אינטנסיביים להחרמת חברות, ארגונים ומוצרים ישראליים. עוד מוזכר במסמכים, כי השיטה של אמנסטי תהיה יצירת דה-לגיטימציה לקשרים ההיסטוריים היהודיים לירושלים ולמקומות אחרים, באמצעות טענות לא-מבוססות שאינן מתיישבות עם החוק הבינלאומי, ומבוססות על דיווחים של ארגונים קיצוניים.
הקמפיינים בשנת 2019
- הרשימה השחורה של אמנסטי: "קמפיין חדש המכוון לחלק מהעסקים המרוויחים מהפרות זכויות אדם, על-ידי פעילותם בהתנחלויות הישראליות הבלתי חוקיות". בשפה זו משתמשים גם פקידי או"ם המעורבים בהכנת הרשימה השחורה של מועצת זכויות האדם של האו"ם, שנועדה לפגוע כלכלית בחברות בבעלות של יהודים או כאלו המקיימות עסקים עם ישראל. הקמפיין של אמנסטי תוזמן כדי לתמוך ברשימה השחורה של האו"ם, שאותה קידם ארגון אמנסטי באופן אינטנסיבי, ולהוות חלופה במידה והאו"ם לא יפרסם אותה. בחלק מהמסמכים שהגיעו לידי NGO Monitor, מצוין כי הארגון מבקש לגנות חברות "המחנכות" את הציבור על ההיסטוריה היהודית ועל הקשרים ההיסטוריים לירושלים.
- "החרמת סחורות מהתנחלויות ישראליות": המשך של קמפיין קיים שנועד להפעיל לחץ על ממשלות, ובמיוחד על בריטניה, "לאסור על כניסתם של סחורות ההתנחלויות הישראליות לשווקים שלכם, ולעצור חברות הממוקמות בארצכם הפועלות בהתנחלויות או סוחרות במוצריהם". אמנסטי הקים חלק ייעודי באתר האינטרנט שלו למטרה זו. בנוסף, אמנסטי תמך בחקיקה באירלנד, שתגדיר כעבירה פלילית כל ביקור באתרים היסטוריים וקדושים ליהדות, כולל העיר העתיקה בירושלים, כל רכישה של סחורות ושירותים מיהודים, או שהייה בירושלים מעבר לקווי שביתת הנשק 49'.
בעיית האנטישמיות של אמנסטי
הקמפיין של אמנסטי מגיע במקביל לביקורת גוברת מצד גורמים בבריטניה לגבי אנטישמיות המושרשת בארגון. בשנת 2018 קומם אמנסטי את הקהילה היהודית בבריטניה לאחר שביטל דיון בחסות מועצת המנהיגות היהודית בבריטניה, שהיה אמור להתקיים במרכז זכויות האדם של אמנסטי בלונדון – הדיון היחיד שבוטל בארגון. נושא נוסף שזכה לביקורת היה כאשר אמנסטי ערך "ניתוח חסר תקדים בקנה מידה רחב של התעללות בנשים בטוויטר", שכלל סקסיזם וגזענות נגד עיתונאים ופוליטיקאים, אך לא התייחס כלל לאנטישמיות.
באופן דומה, ארגון אמנסטי לא עשה כמעט שום קמפיין על מספרם הגובר של אירועים אנטישמיים אלימים בארצות הברית ובאירופה. יתרה מכך, באפריל 2015 דחה אמנסטי-בריטניה יוזמה ל"קמפיין נגד אנטישמיות בבריטניה" וכן דחה "לובינג לממשלת בריטניה על מנת שתתמודד עם העלייה בהתקפות האנטישמיות בבריטניה" ו- "פיקוח על האנטישמיות מקרוב" – זאת ההחלטה המוצעת היחידה באסיפה הכללית השנתית שלא התקבלה. ראוי לציין, כי אמנסטי ממשיכים להעסיק את כריסטיאן בנדיקט, הידוע בהערותיו האנטישמיות (כולל נגד חברי הפרלמנט).