תקציר

קמפיינים אנטי-ישראליים באמריקה הלטינית, במיוחד בארגנטינה ברזיל צ'ילה ומקסיקו, התגברו בשנים האחרונות. במשך עשורים, לממשלות רבות בדרום אמריקה היו קשרים חזקים עם מדינת ישראל,  אולם זה השתנה במהלך שנות האלפיים כאשר ממשלות הביעו סולידריות עם הפלסטינים ע"י הכרה במדינה פלסטינית, והבעת גינוי על המלחמה הישראלית בטרור. עדיין, למדינות כמו ארגנטינה ומקסיקו יש יחסי מסחר ענפים עם ישראל, ואף קוראות להגביר את שיתוף הפעולה הכלכלי איתה. יתר על כן, מספר מדינות אשר הכירו באופן חד צדדי במדינה הפלסטינית, החליטו להימנע בהצבעה באו"ם על ההחלטה האמריקאית על העברת השגרירות מת"א לירושלים, דבר המעיד על קשרים חזקים של אותן המדינות עם ישראל.

בניגוד לקשרים החזקים הכלכליים והדיפלומטים עם ישראל, ארגונים לא-ממשלתיים רבים באמריקה הלטינית פעילים בקידום קמפיינים של BDS (חרמות, משיכת השקעות וסנקציות), לוחמה משפטית, ודה-לגיטימציה נגד מדינת ישראל. קמפיינים אלו מלווים לעיתים קרובות בדמוניזציה ורטוריקה אנטישמית. נראה כי ארגונים אלה אינם זוכים לתמיכה ממשלתית, ולכן הם מסתמכים על ארגוני BDS בינלאומיים, וכן על ארגונים לא ממשלתיים אמריקאיים, אירופיים, ישראלים ופלסטינים אשר יסייעו להם בקמפיינים השונים. עם זאת, יש חוסר שקיפות כללי הן מצד הארגונים הלא-ממשלתיים והן מצד התורמים הממשלתיים, דבר המשקף חוסר באחריותיות. תוכנית הליווי האקומנית בפלסטין ובישראל (EAPPI) של מועצת הכנסיות העולמית המביאה מתנדבים לגדה המערבית לתקופות של שלושה חודשים, מקיימת  נוכחות חזקה גם באמריקה הלטינית. מתנדבי EAPPI יוצרים באופן עקבי דמוניזציה למדינת ישראל; מאשימים את ישראל ב- "אפרטהייד", "פשעי מלחמה" ו"בנטוסטנים "; ומובילים קמפייני BDS בכנסיות הבית שלהם.

המלצות לממשלת ישראל:

  • להקצות משאבים למיפוי והבנת הרשת האנטי-ישראלית באמריקה הלטינית.
  • לנהל מחקר נוסף המתמקד בהבנת החברה האזרחית של כל מדינה, המימון והמעורבות הממשלתית בנושא.
  • להציג את הממצאים לתורמים ממשלתיים ופרטיים של ארגונים לא-ממשלתיים מקומיים ובינלאומיים, תוך עידוד החשיבות של פיקוח גדול יותר, שקיפות ואחריותיות.

לקריאת הדוח המלא באנגלית לחצו כאן.