תירוצים והעלמות עין: ארגונים לא-ממשלתיים פלסטיניים מתעלמים ממעורבותם של בני נוער במתקפות טרור ובעימותים אלימים

ארגונים לא-ממשלתיים פלסטיניים נוקטים בסטנדרטים כפולים כשמדובר בזכויות ילדים. מצד אחד, הם טוענים כי הם מגנים על זכויות ילדים ובקמפיינים של הארגונים הלא-ממשלתיים נגד ישראל, האשמות על התעללות בהם מופיעות באופן בולט. מצד שני, הם מתעלמים מגיוס וניצול של ילדים פלסטינים על ידי ארגוני טרור, כמו גם אינדוקטרינציה של ילדים לפעול באלימות.

בהמשך לכך, ארגונים לא-ממשלתיים פלסטיניים מכחישים את עצם קיומו של טרור פלסטיני. הם טוענים שקבוצות טרור, המוכרות ככאלו בקהילה הבינלאומית, הן בסך הכל "מפלגות פוליטיות" ואלימות נגד ישראלים היא הבעה לגיטימית של "הזכות להתנגדות". באופן לא מפתיע בהקשר זה, לחלק מארגונים אלו יש קשרים הדוקים ונרחבים לארגון הטרור החזית העממית לשחרור פלסטין (PFLP).

כפי שמוצג להלן במאגר מידע זה, ארגונים פלסטיניים הקשורים לטרור, כולל האגודה הבינלאומית לזכויות הילד – פלסטין (DCI-P), המרכז הפלסטיני לזכויות אדם (PCHR) ואל-חק, מעוותים באופן קבוע את הנסיבות סביב מותם של פלסטינים קטינים באירועי טרור. הם מתעלמים או ממזערים את ההתקפות האלימות שביצעו קטינים שנהרגו ומגנים את ישראל בהפעלת אמצעי הגנה עצמית כדי להגן על קורבנות התקפות כאלה. במקרים בהם קטינים נהרגו במהלך עימותים עם כוחות ישראליים והתפרעויות אלימות, הארגונים מוחקים מרכיבים מהותיים אלו מהתקריות. בנוסף, הם מעלים טענות אשר סותרות דיווחים מכלי תקשורת ועדויות רשמיות.

אפילו במקרים הבודדים בהם ארגונים מכירים במעשיהם האלימים של קטינים פלסטינים, הם לעתים קרובות מגנים את התגובה של הכוחות הישראליים, בעוד שאינם מותחים ביקורת נגד קבוצות הטרור שמגייסות את הילדים הללו ומכוונות את העימותים האלימים בהם הילדים לוקחים חלק.

(למידע נוסף על הקשרים בין ארגונים לא-ממשלתיים אלה לבין ארגון הטרור החזית העממית לשחרור פלסטין (PFLP), ראו את הדוחות“PFLP Ties of Six Newly Designated Terror NGOs” ו-“Palestinian Centre for Human Right’s Links to the PFLP Terror Group.)

בסופו של יום, הארגונים מעוניינים להשתמש בהאשמות של הפרות של זכויות ילדים בקמפיינים הבינלאומיים שלהם כדי להטיל סנקציות על ישראל. בפרט, הם מספקים מידע למנגנוני דיווח של האו"ם, כגון קבוצת העבודה לילדים ועימות מזוין (CAAC) של יוניצ"ף, בניסיון לצרף את צה"ל לרשימה השחורה של האו"ם בנושא הפרת זכויות ילדים, לצד ארגוני טרור כגון הטליבאן, דאע"ש, אל-קאעידה ובוקו חראם.

(למידע נוסף על הקמפיין לצרף את צה"ל לרשימה השחורה, ראו את הדוחות “UNICEF and its NGO Working Group: Failing Children,” ו-“UN Report on ‘Children and Armed Conflict’: Moving the Goalposts on Israel”)

מאגר המידע המובא להלן בוחן את נסיבות מותם של עשרות בני נוער פלסטינים בידי כוחות הביטחון הישראליים, מאז 2018. הוא כולל כאלו שביצעו תקיפות נגד אזרחים וחיילים ישראלים, וכן את ההרוגים במהלך עימותים אלימים בגדה המערבית ועזה.

הערה מתודולוגית

המקורות כוללים הצהרות של גופים ישראלים רשמיים, תקשורת ישראלית ופלסטינית, דיווחים של ארגונים לא-ממשלתיים ותוכן מפלטפורמות מדיה חברתית.

הנסיבות בהן נהרגו הילדים המוצגים במאגר מחולקות לשתיים:

  1. החלק הראשון נוגע לקטינים פלסטינים שביצעו התקפות על אזרחים וחיילים ישראלים, וכן אלו שנהרגו בהקשר של עימותים בין פלסטינים לגורמי ביטחון ישראלים.
  2. החלק השני נוגע לילדים שנהרגו במהלך התפרעויות הגבול בעזה, ומדגיש את הסכנה של הניצול הציני של ילדים על ידי ארגוני טרור בעזה. הארגונים הלא-ממשלתיים הנסקרים כאן מתעלמים באופן שיטתי מהפרת זכויות אדם זו.

לשימוש במאגר מידע בשפה האנגלית, ראו Excuse and Disregard: Palestinian NGOs on Teens’ Involvement in Terror Attacks and Violent Clashes)