דו"ח חדש של מכון המחקר NGO Monitor מראה כיצד מענקי האיחוד האירופי לשנים 2020-2019 בתחום זכויות האדם, עברו לארגונים לא-ממשלתיים ישראליים ופלסטיניים המעורבים בדמוניזציה נגד ישראל, אנטישמיות, קשרים לארגון הטרור החזית העממית לשחרור פלסטין וניסיונות להשפיע על הדמוקרטיה הישראלית.

לפי הדו"ח, האיחוד האירופי אישר 32 מענקים בסך 30.1 מיליון אירו עבור פרויקטים הרשומים תחת "פלסטין" ותשעה מענקים נוספים בסך 3.3 מיליון אירו עבור פרויקטים הרשומים תחת "ישראל". שלושה מענקים בסכום של 5.8 מיליון אירו הועברו לארגונים עם קשרים מתועדים לארגון החזית העממית לשחרור פלסטין, המוגדר כארגון טרור על ידי האיחוד האירופי. לפי מחקרים קודמים של NGO Monitor, מימון זה מתווסף ל-31.2 מיליון אירו שהאיחוד האירופי אישר בשנים 2018-2011 לארגונים עם קשרים לחזית.

שבעה מענקים בסכום של 5.6 מיליון אירו הועברו לפרויקטים המיועדים לקדם שלום או להגן על זכויות אדם. הארגונים הפלסטינים שקיבלו את המימון מפיצים תיאוריות קונספירציה אנטישמיות והאדרת אלימות. מנכ"ל ארגון Land Research Center, שקיבל מענק בסך 3.3 מיליון אירו, התבטא באופן אנטישמי בפומבי כאשר שאל "כמה פעמים ישו הפלסטיני יצלב על ידי היהודים הסוררים מהדת והאנושיות?".

שבעה מענקים בסכום כולל של 11.8 מיליון אירו יועדו לפרויקטים בירושלים, חלקם לקידום התוכנית האסטרטגית של האיחוד שמטרתה "שימור הזהות הפלסטינית של מזרח ירושלים״. אחד הפרויקטים לדוגמא, נועד ״להגן על נכסי מורשת מוסלמיים ונוצריים דתיים ותרבותיים של הווקף כנגד הפרות ואיומים ישראליים״.

לפחות שלושה מענקים בסך מיליון אירו הועברו לארגונים ישראליים לצורך השפעה על תהליכים דמוקרטיים בנושאים שנויים במחלוקת. לדוגמא, האגודה לזכויות האזרח, הקרן למגני זכויות אדם והתנועה לחופש המידע, קיבלו 300 אלף אירו ל"להפוך את הדמוקרטיה הישראלית לדמוקרטית יותר" בפרויקט הכולל מטרות להשפעה על מדיניות ודעת קהל. ארגון מולד קיבל 600 אלף אירו ל"שיקום האפשרות של רעיון שתי המדינות… על ידי שינוי היחס והעמדות של נבחרי ציבור בחברה הישראלית המתנגדת לחלוקה".

הרוב המכריע של המימון לארגונים ישראליים הטוענים לקידום זכויות האדם נועד ליוזמות הקשורות לסכסוך הישראלי-פלסטיני (6 מתוך 9 מענקים, בסך כולל של 2.47 מיליון אירו). דבר זה מצביע על כך שהאיחוד האירופי רואה את נושא זכויות האדם אך ורק דרך הפריזמה של הסכסוך, ולא כהערכה אובייקטיבית של של אתגר שיש לתת לו מענה. ב-2019, למעט מספר מועט של יוצאים מן הכלל, האיחוד האירופי לא ייעד מימון להתמודדות עם סוגיות זכויות אדם הנוגעות לאזרחי ישראל או להפרות זכויות אדם של פלסטינים על ידי הרשות הפלסטינית.

אולגה דויטש, סגנית נשיא מכון המחקר NGO Monitor מציינת כי "הניתוח שלנו מדגיש את האופן הפוליטי בו האיחוד האירופי בוחר את שותפיו ואת הפרויקטים שמקדמים מדיניותו באזור. היינו רוצים לקוות שהאיחוד וממשלות תורמות נוספות יהיו זהירים יותר ולהבטיח שהם לא מקדמים אג'נדות קיצוניות כמו תמיכה בארגונים הקשורים לטרור, "שמירה על הנרטיב הפלסטיני של ירושלים" או ניסיונות להתערב בהליכים פנימיים בישראל. המקרים הללו הרסניים וכבר משפיעים על היחסים הרגישים בין האיחוד האירופי לישראל."

לקריאת הדוח המלא בשפה האנגלית לחצו כאן

בתמונה: פעילי חז"ע מקיימים אירוע במשרדי ארגון RCD4GS, שקיבל 648 אלף אירו מהאיחוד האירופי.