מידע כוזב ומתודולוגיה לקויה: פסק דין שופך אור על התנהלותו של ארגון בצלם
הקדמה
גופים בינלאומיים וכלי תקשורת רבים מסתמכים על דיווחיו של ארגון בצלם. פסק דין בבית משפט השלום מיולי 2024 העוסק בתביעת לשון הרע במסגרת דיווח על תקרית בין נערים פלסטינים לאזרחים ישראליים, מלמד על המתודולוגיה הלקויה של הארגון ומהווה מקרה בוחן להבנת תפקידם של ארגונים לא-ממשלתיים בהפצת מידע חלקי או כוזב. בחינה של השתלשלות האירועים מראה עד כמה פרסומי הארגון לא נבדקים ומתקבלים כדיווחי אמת על ידי גורמים בינלאומיים וכלי תקשורת.
מקרה זה הינו ייחודי, משום שלא כמו מקרים רבים, הוא הגיע לבחינת העובדות על ידי בית המשפט. התקרית המדוברת תוארה בכתבתו של גדעון לוי בעיתון ״הארץ״ על סמך עדות שמיעה שנלקחה מתחקירן בצלם, ללא וידוא העובדות. בהמשך, האירוע תואר בפירוט בדו"ח של ארגון בצלם. פרסום זה הדהד בכלי תקשורת מרכזיים ברחבי העולם, ארגוני זכויות אדם, פרלמנט הבריטי ובדו״ח של מזכ״ל האו״ם.
בית המשפט קבע כי האירוע שדווח על ידי ארגון בצלם, בו נטען לחטיפה והתעללות בנער פלסטיני על ידי אזרחים ישראליים, "לא התרחש" כמתואר על ידי הארגון ואלו שדווחו בעקבותיו.
לפי עדותו של תחקירן בצלם העובד כ-20 שנה בארגון, עולה כי הוא פועל על פי פרוטוקול לפיו הם שומעים את כל המקרה, הולכים למקום האירוע, ואז שומעים עוד עדיי ראייה, למעשה, ללא בדיקות בלתי תלויות נוספות. במקרה זה התברר שהטענות של תחקירן בצלם לא מתיישבות עם המידע הרפואי, שאף מפריך אותן, ואף לא עם דוחות צה"ל. יש לציין כי ארגונים לא-ממשלתיים רבים מתנהלים באופן דומה במסגרת הסכסוך הערבי-ישראלי, ומבססים את דיווחיהם על עדויות שמיעה ועדויות לא ממקור ראשון, ללא הכלים והמומחיות לוודא את אשר אירע.
השתלשלות האירועים
- בתאריך 17.08.2021 אירע עימות בין נער פלסטיני לאזרחים ישראליים בישוב חומש שבשומרון, שפרטיו שנויים במחלוקת.
- לטענת הישראלים, קבוצת נערים פלסטיניים עברה את שער הישוב עם אלות כשהם זורקים אבנים תוך קריאות "אללה הוא אכבר". בניסיון של הישראלים להבריחם, נער אחד מעד ונפל. המתיישבים אזקו אותו ובהמשך קשרו את עיניו עם חולצה, והעבירו אותו לאחר מכן לכוחות הביטחון.
- ביום האירוע תחקירן בצלם – עבד אל כרים סעדי – הגיע לבית החולים ולאחר מכן לביתו של הנער, טארק זביידי, ותיעד את גרסתו. הנער טען כי הוא שהה בקרבת מקום בפיקניק יחד עם נערים נוספים כשחבורת מתנחלים רדפה אחריהם, תפסה אותו והעבירה אותו סדרת התעללות. (פירוט בהמשך).
- מספר ימים לאחר מכן התלווה תחקירן בצלם לעיתונאי הארץ גדעון לוי, ושימש כמתורגמן כשהכתב נפגש עם זביידי ומשפחתו. לוי ואלכס ליבק פרסמו כתבה באנגלית בעיתון הארץ ב-26.08.21.
- ב-07.10.21 פרסם ארגון בצלם דו"ח על האירוע, על בסיס התיעוד של התחקירן – עבד אל כרים סעדי. לטענת הנער, בזמן שהוא וחבריו שהו בקרבת היישוב חומש בפיקניק, מספר ישראלים התקרבו לעברם, חבריו ברחו אך הוא לא הספיק, ומרגע זה מתוארת סדרת התעללות שהישראלים כביכול ביצעו כלפיו. מתוך דו״ח בצלם: "המתנחלים יצאו מהמכונית והחלו להכותו עם מקלות עץ. לאחר מכן הם כבלו את ידיו ואת רגליו של טארק ואז קשרו אותו על מכסה המנוע של המכונית בשרשראות מתכת… הם נסעו לכיוון המקום שבו הייתה ההתנחלות חומש. אחד המתנחלים ריסס גז פלפל בפניו של טארק, ואז מתנחל אחר כיסה את עיניו בחתיכת בד. אז תלו אותו המתנחלים בחבלים על ענפי עץ, כשרגליו באוויר, ופצעו ושרפו אותו בכפות רגליו. לאחר כמה דקות הורידו אותו המתנחלים מהעץ ואחד מהם הכה אותו בראשו עם מקל. טארק איבד את ההכרה…" בשלב זה הגיע למקום ג'יפ צבאי והמתנחלים מסרו אותו לידי החיילים כשהם טוענים כי יידה לעברם אבנים. החיילים הכניסו את טארק מחוסר ההכרה לג'יפ והניחו אותו על רצפתו.
החלטת בית המשפט – תיאור האירוע רחוק מהאמת
- ביולי 2024, בעקבות תביעת לשון הרע שהוגשה נגד גדעון לוי בגין אמירות קשות כלפי "מתיישבי חומש" בהקשר "אירוע ההתעללות," נמצא כי האירוע לא התרחש כפי שתואר בדו"ח בצלם.
- במהלך הדיונים בבית המשפט צירף לוי את דו"ח בצלם כנספח וכן תצהיר של עבד אל כרים סעדי.
- בית המשפט קבע ב-4 ליולי 2024 כי "מהראיות בתיק לא הוכח כי האירוע התרחש כמתואר…" ו"הנתבע לא עמד בנטל ההוכחה להוכיח את הטענה בדבר האירוע בו לטענתו נער פלסטיני נתלה ורגליו נשרפו…".
- השופט הוסיף כי "הראיות שהוצגו בתיק אינן תומכות בגרסת הנתבע כפי שתוארה בפרסומו. המסמכים הרפואיים (שאינם מוכיחים כוויה ברגליו של הנער) התמונה בג'יפ הצבאי ויומן המבצעים הצה"לי אינם תומכים בתיאור האירוע כפי שסופר על ידי הנתבע."
- בפסק הדין, בית המשפט לא מצא "כי הנתבע עמד בנטל המוטל עליו להוכיח 'אמת דיברתי' והראיות בתיק תומכות יותר בטענת התובעים כי האירוע כפי שתואר על ידי הנתבע לא התרחש." (הדגשה איננה במקור)
תפקידו של ארגון בצלם בדיווח הכוזב
- בהקשר לדו"ח בצלם, מציין בית המשפט: "הממצאים שנטען כי צוינו שם [בדו"ח בצלם ובכתבה] אף הם מעלים תמיהות – הן לעניין התאמתם למסמכים הרפואיים (שאינם מלמדים על כוויות ועל המתואר בכתבה) הן לעניין התאמתם לתמונת הנער כשהוא בג'יפ הצבאי (שאינה מתאימה לנטען בדבר מצבו) והן לעניין יומן המבצעים (שאף הוא אינו תואם לנטען)…". (הדגשה איננה במקור)
- למרות הראיות שלא עלו בקנה אחד עם העדויות ודו"ח בצלם, לא הובא הנער לעדות. מתוך דברי השופט בפסק הדין: "… די אם אציין, כי הנער לא הובא לעדות, מבלי שניתן טעם מספיק לכך. העדים מטעם הנתבע [ביניהם תחקירן בצלם] העידו עדות שמיעה, על שסיפר להם הנער."
- יום לאחר האירוע, נפגש תחקירן בצלם עם הנער ותיעד מפיו את שאירע כביכול. השופט שאל את תחקירן בצלם האם שאל מומחה רפואי לגבי אופי הפציעות – התחקירן ענה שלא שאל רופאים: "אתה שאלת גם מומחה רפואי האם הפציעות האלה מתאימות לסיפור? אתה יודע להגיד אם הפציעות האלה מתאימות?". לשאלה זו ענה המתורגמן של סעדי: " הוא אומר 'אני לא שאלתי רופאים.'"
- בהמשך תיאר סעדי את עבודתו: "אני כבר 20 שנה בבצלם…יש לנו פרוטוקול …. שומעים את כל המקרה,… אח"כ הולכים למקום, רואים בעין שלנו, שומעים מה שמספרים… אנחנו שומעים עוד עדים שראו."
- במקרה הנ"ל, התברר בדיון כי התחקירן לא היה במקום האירוע, והדו"ח למעשה מסתמך על עדות של אנשים מצד אחד, ללא בדיקות אובייקטיביות אחרות.
סיקור המקרה בארץ ובעולם
- ב-26.08.21 התפרסמה כתבה נרחבת בעיתון הארץ באנגלית, שנכתבה על ידי גדעון לוי ואלכס ליבק, המתארת את אירוע ההתעללות כביכול. הכתבה מציגה כעובדות את הטענות בדבר הקשירה לעץ, חבטות עם מוט ברזל, ריסוס בגז פלפל, הצתת כף הרגל וחבטה באלה עד איבוד הכרה. ב-7.10.21 התפרסם דו"ח בצלם – "דריסה, קשירה לרכב נוסע, מכות, קשירה לעץ, ריסוס גז פלפל בעיניים, בעיטות, כוויות בכפות רגליו: מתנחלים חטפו נער בן 15 והתעללו בו עד שאיבד את הכרתו."
תקשורת בינלאומית
- ב-10.09.21, התפרסמה כתבה באל-ג'זירה באנגלית המתארת את האירוע כפי שתואר בעיתון הארץ. לפי הכתבה באל-ג'זירה: "שליח האו"ם למזרח התיכון, טור וונסלנד, העלה את המקרה של זביידי בישיבת מועצת הביטחון בחודש שעבר, תיאר את התקרית כ'מעשה מתועב' וקרא לרשויות הישראליות להטיל אחריות על העבריינים."
- באותו היום התפרסמו כתבות רבות כמו לדוגמא בסוכנות הידיעות הגדולה בעולם AP , ובעיתון The Independent שאותה ציטט הארגון האמריקאי JStreet, ובתקשורת בעולם המוסלמי מלבנון ועד אינדונזיה.
- סוכנות הידיעות של הרשות הפלסטינית פרסמה באוקטובר, כתבה שציטטה מדוח בצלם וטענה כי "ארגון זכויות האדם הישראלי בצלם פירט את סיפורו הנורא של נער פלסטיני שנחטף ועונה על ידי קבוצת מתנחלים ישראלים במחוז ג'נין הכבושה בגדה המערבית, לפני חודשים."
- בהמשך התפרסמו כתבות נוספות שציטטו את הדוח של בצלם במגוון אתרים אנטי-ישראליים כגון Middle East Monitor , Palestine Chronicle , Mondoweiss ב- The Palestinian Information Center ובאתרים נוספים כמו – Washington Report ו- CBC canada
מוסדות האו"ם
- ב-29.09.2021, בדיון במועצת הביטחון של האו"ם ברברה וודוורד, שגרירת בריטניה באו"ם אמרה כי הם "מגנים כל אירוע של אלימות מצד מתנחלים נגד אזרחים פלסטינים…" וכי הם "מביעים דאגה מיוחדת מהתקיפה המדווחת על הפלסטיני טארק זביידי."
- "אירוע ההתעללות" נרשם בדו"ח של מזכ"ל האו"ם תחת כותרת של חטיפה, ונכתב כי הוא "אומת על ידי האו"ם".
- מדי שנה מפרסם מזכ"ל האו"ם דו"ח על "ילדים ועימות מזוין" (Children and Armed Conflict – CAAC), המפרט מקרים של "הפרות חמורות" של זכויות ילדים במצבי עימות בעולם. לדו"ח מצורף נספח המכיל רשימה שחורה של גופים המבצעים את ההפרות החמורות ביותר נגד ילדים, כדוגמת דאע"ש ובוקו חראם.
- בדו"ח המזכ"ל בשנת 2023 נכתב בנוגע לישראל: "האו"ם אימת את חטיפתו של נער פלסטיני אחד על ידי מתנחלים ישראלים בגדה המערבית הכבושה, שבמהלכה הילד היה נתון לאלימות קשה. הילד שוחרר לאחר שעתיים."
בריטניה
- ב-02.11.21 – התפרסמה שאילתה בבית הלורדים בפרלמנט הבריטי למשרד החוץ, : "אילו פניות רשמיות נעשו לממשלת ישראל לגבי החטיפה והעינויים המדווחים של טארק זביידי על ידי מתנחלים ישראלים. (הברונית יאנקה)." בתשובה כתובה נאמר בין השאר: "אנו מגנים כל אירוע של אלימות מצד מתנחלים כלפי פלסטינים. בריטניה מעלה באופן קבוע את נושא האלימות של מתנחלים עם ממשלת ישראל, לאחרונה עם משרד הביטחון של ישראל ב-19 באוקטובר… "
אמנסטי אינטרנשיונל
- "דו"ח שנתי 2021/2022: מצב זכויות האדם בעולם" של אמנסטי אינטנשיונל, מתאר את האירוע. בפרק על "ישראל והשטחים הפלסטינים הכבושים", תחת הנושא 'אלימות מתנחלים' מעבר לדיווח מספרי, הדוגמא היחידה שהובאה בדו"ח לאלימות מתנחלים היא האירוע של טארק זבידי "לפי העדות שלו לארגון זכויות האדם הישראלי, בצלם."