ירושלים – ארגון שוברים שתיקה, זוכה פרס סחרוב השנה, צריך לפעול באופן מוסרי, לסרב לקבל את כספי הזכייה ולתרום אותם לשני המועמדים האחרים, אומר ארגון המחקר הירושלמי NGO Monitor.

"מעקבינו אחרי ארגונים לא ממשלתיים מראה ששוברים שתיקה מקבל מימון נרחב ממשלות אירופאיות כמו גם מהאיחוד האירופי", מציין פרופ' ג'ראלד שטיינברג, נשיא NGO Monitor. "המועמדים האחרים היו גיירמו פארינס מקובה ששבת רעב 23 פעמים במחאה על אלמנטים דכאניים של השלטון, ובירטוקאן מידקסה, פוליטיקאית ועורכת דין אתיופית צעירה, הכלואה לכל חייה בבית הכלא כעונש על מאבקה המתמשך למען עקרונות דמוקרטיים וחופש הביטוי. ברור שלהם יש צורך גדול בהרבה בכספי הפרס מאשר שוברים שתיקה. נתינת הכסף לאחד מהשניים או לשניהם יעזור לקדם את מטרת המדוכאים האמיתיים".

NGO Monitor ציין בעבר, ששוברים שתיקה הוא מועמד שונה בתכלית משאר שמונת המועמדים הסופיים לפרס סחרוב לזכרו של זוכה פרס הנובל אנדרי סחרוב, מגן זכויות אדם אמיץ וחסר פשרות. בעוד שאר המועמדים הם מסוריה ואיראן ומדינות לא דמוקרטיות אחרות, שוברים שתיקה פועל בישראל, אחת הדמוקרטיות הנמרצות ביותר.

"זהו בזיון עצוב לאלה ברחבי העולם שזכויות אדם חשובות להם", מוסיף שטיינברג. "הפרס הזה וכספי הפרס צריכים להגיע לאנשים הנלחמים למען זכויות אלה במשטרים סגורים. אנשי שוברים שתיקה יכולים גם לתת את הכסף לעמיתם החייל גלעד שליט, שדועך בעזה יותר מארבע שנים בלי גישה לצלב האדום הבינלאומי וטיפול רופאי הולם – הפרה ברורה של זכויות אדם".

שטיינברג מציין שזה מדגיש את הבעיה של המניפולציות האירופיות של ארגוני שדלנות פוליטיים בישראל דרך מימון ממשלתי. חודש שעבר הפרלמנט האירופי קיים דיון בעניין החוק בכנסת שיחייב שקיפות במימון עמותות.

"בכירים אירופים צריכים לתמוך בשקיפות, במקום לקדם תהליכים אנטי-דמוקרטיים ובמקרה זה, למעשה להכשיל את קידום זכויות האדם של האנשים המדוכאים ביותר במדינות אחרות. מנקודת מבט אתית, הם צריכים לתת את הכסף לאלה שמגיע להם".

###