ירושלים – פרס בגין היוקרתי יוענק ב-4 בדצמבר 2013 למכון המחקר הירושלמי NGO Monitor כהוקרה ל"על פועלם והעמידה שלהם בחזית ההתקפות וההשמצות כנגד ישראל ולהמשך הפעילות החשובה של ניפוץ השקרים והפצת האמת על ישראל בעולם, על עמידתם החזקה וההגנה על ישראל והעם היהודי".

מאז היווסדו בשנת 2002 על ידי פרופסור ג'ראלד שטיינברג וקרן משפחת ווקסלר, NGO Monitor הוא מכון מחקר עצמאי המהווה את מקור המומחיות המוביל לגבי הפעילות והמימון של ארגונים לא-ממשלתיים (NGOs) המעורבים בסכסוך הערבי-ישראלי. המועמדות לפרס הומלצה בין השאר על ידי פרופסור אלן דרשוביץ (זוכה פרס בגין ב-2010) ויו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי.

"אנו מוקירים ומעריכים את מרכז מורשת בגין על הענקת הפרס ל-NGO Monitor ולתרומתנו רבת השנים", מציין פרופסור ג'ראלד שטיינברג, נשיא המכון. "מנחם בגין לחם נגד הצביעות המוסרית של אלה המבקשים למנוע מהעם היהודי את אותן הזכויות המוקנות לאחרים, בהן הזכות להגנה עצמית ושוויון ריבוני במולדתנו. ברוח זו, מכון המחקר NGO Monitor נוסד במטרה לחשוף ולשים קץ לאמות המידה הכפולות של ארגונים בעלי עוצמה העושים שימוש ציני בבהנפת דגל זכויות האדם והדמוקרטיה".

במכתבו לוועדת הפרס, פרופ' דרשוביץ כתב כי "NGO Monitor הפך לאחד הארגונים המובילים שמטרתם לתקן את השקרים המכוונים שהפכו לחלק בלתי נפרד מהניסיונות השיטתיים לגרום לדה-לגיטימציה של ישראל".

צוות המחקר המקצועי של NGO Monitor הפגין את כישוריו בכך שדו"חות הארגון הוצגו בפני הכנסת, הקונגרס האמריקאי, והפרלמנטים של בריטניה, אירלנד, ספרד והאיחוד האירופי, והם מצוטטים באופן נרחב. דו"חות אלה מתמקדים במגוון רחב של נושאים לרבות לוחמה משפטית, המעורבות של קמפוסים אקדמיים וכנסיות בקמפיינים של חרם, משיכת השקעות וסנקציות (BDS), "רשלנות רפואית" של ארגונים לא-ממשלתיים, והשימוש בסוגיית ההתיישבות הבדואית בנגב ככלי פוליטי בידי ארגונים לא-ממשלתיים. בנוסף פרסום הספר Best Practices for Human Rights and Humanitarian NGO Fact-Finding בהוצאת מרטינוס נייהוף (2012) השפיע בצורה משמעותית על קורסים של משפט בינלאומי ברחבי העולם.

"מחקרי NGO Monitor שינו את התפיסה לגבי ארגונים לא-ממשלתיים פוליטיים, והובילו לדרישות לאחריותיות, שקיפות ואמינות, בעוד ארגונים המנצלים עקרונות מוסריים נחשפו בפומבי ככאלה", המשיך פרופ' שטיינברג. "בהתבסס על דו"חות אלה, מממנים שהפגינו אחריות – מדינות, קרנות ותורמים פרטיים כאחד – שינו את המדיניות שלהם, ובמקרים רבים עצרו מענקים משמעותיים שניתנו לארגונים אשר ניצלו את המצע המוסרי שלהם כדי להכפיש את ישראל".