ירושלים – מכון המחקר NGO Monitor הגיש דו"ח ל"ועדת החקירה העצמאית הבינלאומית בנושא ההתנחלויות הישראליות", של מועצת זכויות האדם של האו"ם, בו פורטו חששות לגבי האופן בו וועדת החקירה תבצע את משימתה, כמו גם קריאה לפעולה לפי סטנדרטים ועקרונות אתיים של ועדות-חקירה. הדו"ח דורש כי הוועדה לכל הפחות תיצמד לעקרונות האובייקטיביות, היעדר משוא הפנים, שקיפות בכל הפעילויות מול ארגונים לא ממשלתיים, וקוים מנחים מקצועיים להערכת המהימנות והאמיתות של הטענות המשפטיות והעובדתיות המוצגות על ידי ארגונים לא ממשלתיים.
 
היועצת המשפטית של NGO Monitor, אן הרצברג, טוענת כי "כבר עכשיו, בניגוד לעקרונות היעדר משוא פנים, ועדת החקירה מטילה את האשמה על הצד הישראלי, בעוד שאינה מתייחסת להקשר הרחב של הנושא, לרבות קמפיין הטרור השיטתי נגד אזרחי ישראל. הדו"ח שלנו מזכיר לועדת החקירה את מחויבותה לעמוד בסטנדרטים של שקיפות, היעדר משוא פנים ועצמאות בכל הנוגע לחקירה. אחרת, ועדת החקירה הזו תהפוך לעוד וועדת חקירה מפוקפקת, בדומה לוועדת גולדסטון".
 
הדו"ח של NGO Monitor מדגיש את החששות הנובעים ממעורבותם של ארגונים לא ממשלתיים בוועדת החקירה. המנדט של וועדת החקירה מציין כי כל הדו"חות של ארגונים לא ממשלתיים יהיו חסויים. חסיון זה אינו מאפשר לאמת את החומרים שככל הנראה יהוו חלק משמעותי מדו"ח הוועדה. גם וועדת גולדסטון לא חשפה את כל הדו"חות שהוגשו לה, בניגוד להתחייבויות מפורשות בעניין.
 
בדומה לועדות חקירה קודמות של האו"ם בנושא ישראל, אשר התבססו על "אסטרטגיית דרבן", של דמוניזציה ודה-לגיטימציה, נראה כי ועדת החקירה החדשה של מועצת זכויות האדם של האו"ם היא תוצאה ישירה של פעולות לובי מצדם של מספר ארגונים לא ממשלתיים הממומנים על-ידי ממשלות אירופיות, בשילוב עם מדינות הוועידה האסלאמית לשיתוף פעולה, הליגה הערבית, קובה וונצואלה. ארגונים לא ממשלתיים אלו דוגמת אל-חק, בדיל ורבים אחרים, משתמשים ברטוריקה פוגענית וחד צדדית כחלק מקמפיין הפוליטי שלהם נגד ישראל. ארגון יש דין, הממומן על-ידי הקרן החדשה לישראל והאיחוד האירופי, הצהיר כי הוא יציג את האשמותיו החד-צדדיות בפני ועדת החקירה. בהתבסס על המודל של דו"ח גולדסטון ויוזמות דומות, סביר להניח שעבודתם של ארגונים תתפוס מקום נכבד בוועדת החקירה- דבר המעלה שאלות בנוגע להיצמדות לסטנדרטים ואתיקה כפי שראוי בועדות-חקירה.
 
NGO Monitor עוד מציין כי וועדת החקירה דורשת תקציב נוסף להוצאות על סך של כ- 300,00 דולרים. "מועצת זכויות האדם של האו"ם עדיין לא הסבירה מדוע היא עתידה לבזבז את תקציב האו"ם על עוד תרגיל פוליטי נגד ישראל, במיוחד בזמן של משבר כלכלי ותוך התעלמות מהפרות אמיתיות של זכויות אדם", אומרת הרצברג. "התקציב הנוסף כולל הצעה לתשלום על סך 105,300 דולרים עבור שני חודשי עבודה של 'מומחה תמטי' לא מזוהה".
 
בנוסף, NGO Monitor מציין את הצהרותיה המוטות של ראש הועדה כריסטין צ'אנט: "קשה מאוד לנהל דיאלוג אמיתי (עם ישראל)". כמו כן, ועדת החקירה עדיין לא חשפה את שמות חברי הצוות, ובכך אינה מאפשרת להעריך האם מדובר באנשים אובייקטיבים, נטולי ניגודי עניינים, ובעלי המקצועיות הנחוצה.
 
הקש כאן לקריאת הדו"ח של NGO Monitor.