למרות שבית המשפט דחה את טענת הכפר הבדואי אום-אלחירן לאפליה, ארגונים פוליטיים ממשיכים לנהוג בחוסר אחריות

לאור האירועים האלימים הבוקר בכפר אום אל-חיראן, מכון המחקר NGO Monitor מתעד כיצד ארגונים כמו "עדאלה", "רבנים לזכויות אדם" ו"פורום דו-קיום בנגב", מלבים את המתח בין האוכלוסייה הבדואית למדינת ישראל, וכל זאת במימון ממשלתי אירופי. עוד בשנת 2013, מכון המחקר NGO Monitor פרסם דו"ח המתעד כיצד ארגונים פוליטיים מנצלים את סוגיית הבדואים על מנת לקדם את האג'נדה הפוליטית שלהם.

ארגון "עדאלה" הוא הארגון המוביל את המאבק של תושבי אם אל-חיראן, בעיקר באמצעות עתירות משפטיות. בין השנים 2014-2015, עדאלה קיבל 436,114 ₪ מהאיחוד האירופי ל"קידום זכויות אדם בקרב ערבים בדואים בנגב". בבקשת מענק שפרסם להצלת הכפר אום אל-חיראן, הוא מתייחס לבדואים בנגב כ"פלסטינים", מזהיר מפני "נכבה" נוספת וקורא למדינת ישראל "גזענית". אופן הפעולה יכלול "עתירות", "קמפיינים תקשורתיים", סיורים בנגב", "קמפיינים ברשת", "שלטים ופוסטרים" ו- "ולובי באו"ם, באיחוד האירופי ובארה"ב".

ארגון "רבנים לזכויות אדם" עורך קמפיין מתמשך נגד "הפשע" של פינוי הכפר אם אל-חיראן. הארגון דחה את פסיקת בג"ץ בעניין, וקרא לפעילים להגיע לכפר כדי להתנגד לפינויו והריסתו.

"פורום דו-קיום בנגב" קיבל בין השנים 2014-2016, 1.2 מיליון ש"ח ממשרד החוץ השוויצרי וקרן רוזה לוקסמבורג (גרמניה) לפרויקטים שונים בכפרים הבלתי מוכרים בנגב. הארגון מתייחס לישובים ישראלים חדשים המוקמים בנגב כ"התנחלויות יהודיות", קורא לממשלת ישראל "להפסיק את המדינות המפלה ואת הרחבה ההתנחלויות היהודיות בנגב ואת ריכוז התושבים הבדואים בעיירות" וטוען כי "ההריסה של עתיר ואום אל-חיראן היא תוקפנית וגזענית".

פרופ' ג'ראלד שטיינברג, נשיא מכון המחקר NGO Monitor: "הפעילות של הארגונים הללו תורמת לאווירה שבה אין מקום לפשרה הוגנת. חשוב לזכור שגם למממנים באירופה יש אחריות לכך. במשך שנים, ארגונים אלו התעלמו מהמורכבות בסוגיה זו ותרמו באופן משמעותי לדמוניזציה ודלגיטימציה. על ארגונים הטוענים לקדם את שלטון החוק וזכויות אדם מוטלת החובה לשקול את אמירותיהם ולנהוג באחריות. התוצאות הטרגיות של פעילותם נראות עכשיו בבירור".

לקריאת הדו"ח המלא