DSC_8832

בתום אירוע מיוחד שנערך הבוקר בכנסת ביוזמה משותפת של מכון המחקר NGO Monitor ושל ח"כ ד"ר נחמן שי, יו"ר השדולה לחיזוק מערך החוץ, יצא מסר ברור: על ישראל להיערך למערכה יזומה כדי להתמודד עם ההשלכות המדיניות המתמשכות של ועידת דרבן, המתבטאות בקמפיין הדה לגיטימציה של ישראל, כולל הקריאה לחרמות, משיכת השקעות וסנקציות נגדה (BDS), ומאמצים להעמיד בכירים ישראלים לדין.

בוועידת דרבן התקיימו מספר מפגשים מקבילים בהם: פורום דיפלומטי רשמי, “פסגה לצעירים”, וכן פורום רחב מאוד של כ-1500 ארגונים לא-ממשלתיים. פורום הארגונים ננעל בהצהרה הקוראת לבידוד מוחלט של ישראל.

במלאת 15 שנה לוועידה, התכנסו מכובדים ובכירים לדון בהשלכותיה המדיניות תוך מבט לאתגרי העתיד.

DSC_8857השר לביטחון פנים, לנושאים אסטרטגיים והסברה, ח"כ גלעד ארדן, אורח הכבוד, אמר כי: "היום, 15 שנה אחרי, אנחנו צריכים לתקן את הטעות והנזק האדיר שקמפיין ה-BDS עשה למושג זכויות אדם. לכן, השמרד לעניינים אסטרטגיים מביא לארץ משלחות מהעולם על מנת שייחשפו לאמת כלפי מדינת ישראל. בנוסף, עלינו לעבור מהגנה להתקפה ולהציג את האמת כלפי ארגוני ופעילי ה-BDS: מה מקורות המימון שלהם, על איזה חוקים הם עוברים, הרבה פעמים הם מקבלים תרומות מממשלות אירופאיות וגופים שרק רוצים לסייע לארגוני זכויות אדם, אך הם לא מודעים בכלל לפעילות האמיתית של אותם ארגונים שעושים נזק גדול מאוד לזכויות אדם."

פרופ' ג'ראלד שטיינברג, נשיא מכון המחקר NGO Monitor הציג את אופן יישומה של אסטרטגיית דרבן מאז ועד היום, ואת תפקידם המרכזי של ארגונים לא-ממשלתיים הממומנים על-ידי מדינות בהקשר זה. הוא הדגיש כי ועידת דרבן היוותה את הבסיס להיווצרות קמפיין ה-BDS אולם לאחרונה התגבשה קואליצייה רחבה שעשויה להביא לסיום ההשפעה של אסטרטגיית דרבן". הוא הוסיף כי ההתמודדות עם מימון ממשלתי זר לארגונים המקדמים חרם על ישראל צריכה להיעשות באמצעים דיפלומטיים, תוך שהוא מזכיר את הדיונים DSC_8934שהתקיימו בשבוע שעבר בפרלמנט ההולנדי, הבריטי ואת הדיון המתוכנן השבוע בפרלמנט השוויצרי. הוא הזכיר כדוגמא את מנגנון המימון "מינהלת זכויות האדם והמשפט הבינלאומי" שיושב ברמאללה ומקבל מימון מארבע מדינות אירופה הכוללות את שוויץ, דנמרק, שבדיה והולנד, ואחראי על העברת 17 מיליון דולר ל-24 ארגונים פוליטים, בהם כאלה המובילים קמפיינים אנטי ישראלים, בשלוש השנים האחרונות.
פרופ' ג'ראלד שטיינברג הדגיש: "הדרישות הנשמעות בפרלמנטים באירופה מצביעות על שינוי עקרוני וחשוב בגישה ועל הצורך בפיקוח צמוד על העברת כספם של משלמי המיסים למטרות שאינן ראויות ונוגדות את המדיניות של אותן ממשלות. תהליך העברת הכספים, הסודי לעתים, לארגונים לא ממשלתיים רדיקלים, משאיר פתח לניצול הכספים למטרות של חרם ודמוניזציה של ישראל. אנו מצפים שצעדים דומים יינקטו באיחוד האירופי ובמדינות נוספות. הפסקת המימון הבלתי אחראי של כספי משלמי המיסים ואימוץ קווים מנחים, כגון אלה שהציע מכון המחקר NGO Monitor , תייתר את הצורך בחקיקה ישראלית להחלת שקיפות מוגברת על ארגונים המעורבים בקמפיין הפוליטי נגד ישראל".

יו"ר השדולה לחיזוק מערך החוץ, ח"כ ד"ר נחמן שי אמר כי: ״אנחנו חוזרים היום אחורה 15 שנים לוועידת דרבן, שהיתה הכרזת מלחמה מדינית על ישראל. נקודת תפנית ביחסם של האו״ם ושל הקהילה הבין-לאומית לישראל. עד אמצע שנות האלפיים אויבינו נאבקו בנו בעיקר באמצעים צבאיים ובאלימות, ומאז המסע המדיני החריף ונוספו עליו חזיתות, המשפטית, הכלכלית והאקדמית. היום אמצעים אלו מתרגמים לקמפיין BDS רחב נגדנו. ישראל שגתה קשות בדרכה לדרבן וגם מאז היא מקרטעת וטרם הציגה אסטרטגיה גלובלית להתמודדות במערכה המדינית״.

יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג, אמר כי: "ועידת דרבן הייתה קריאת השכמה לישראל, שבאה אחרי 25 שנה לאחר המערכה באו"ם, לאחר ששנות ה-90 התאפיינו בזרימה מדינית ונראה שמצבה של ישראל לא יכול להיות יותר טוב. ההחלטה להפקיר את הזירה הייתה מוטעית".

שגריר האיחוד האירופי, מר. מר לארס פאבורג-אנדרסון, שכיבד בנוכחותו הדגיש כי: "האיחוד האירופי מתנגד נחרצות לחרם על ישראל, לדמוניזציה ולבידודה של ישראל. לאיחוד האירופי ולישראל יש יחסים חזקים ומחויבות משותפת לקידום זכויות אדם ושלטון החוק. החברה האזרחית המגוונת בישראל ממחישה את הדמוקרטיה החזקה של המדינה."

שגרירת קנדה לישראל, הגב' ויויאן ברקוביצ'י אמרה "כי לדמוניזציה ול-BDS קשר הדוק לאנטישמיות. בהקשר זה, הפרלמנט הקנדי העביר החלטה המגנה ארגונים שמקדמים חרם על ישראל".

DSC_8879שרת החוץ והמשפטים לשעבר, ח"כ ציפי לבני, ציינה כי: "במאבק נגד האנטישמיות וה-BDS – אין אופוזיציה וקואליציה. כולנו משלבים כוחות ונרתמים, אבל זה הקונצנזוס. הבעיה שכל חוקי העמותות וההדחה וכל היעדר תפישת המנהיגות מאז פרשת החייל היורה – משמשים את תומכי ה-BDS ונותנים להם כלים".

שגריר ישראל בארה"ב לשעבר, ח"כ מיכאל אורן אמר: "BDS הוא כמו דאע"ש, זה רעיון ולכן זה יותר מסוכן. עד היום, מדינת ישראל לא פיתחה רעיון נגד ה-BDS. יש להם טקטקיה צבאית המשרתת אסטרטגיה דיפלומטית ומשפטית ואני רוצה להדגיש שאנחנו במלחמה וכמו במלחמה עד שהמדינה תתעורר אנחנו נמשיך לחטוף עוד 'דרבנים' חמורים יותר ויותר."

ח"כ ד"ר ענת ברקו, אמרה כי: "בוועידת דרבן נחלץ הפקק מבקבוק השמפניה והאנטישמיות ושנאת היהודים יצאה באופו חופשי ולגיטימי. מעבר לכך, יש פוליטיקלי קורקט, הוא רק לא עובד על יהודים".

סגן שר החוץ לשעבר, הרב מיכאל מלכיאור, שריכז את המשלחת הישראלית לוועידה אמר: "זה התחיל הרבה לפני דרבן, עוד בשנות ה-70 והאירועים מאז היוו בילד אפ של 30 שנה עד לדרבן."
שגריר ישראל לאו"ם לשעבר, דני גילרמן הוסיף: "ועידת דרבן היא בעצם הסכנה הגדולה ביותר על עצם קיומה של המדינה, יותר מכל איום צבאי אחר. יש להבין שאנחנו במלחמה ולהקים כתוצאה מכך ארגון בינלאומי המורכב מאנשים מוערכים כמענה. ממשלת ישראל לא יכולה להיאבק ב-BDS בעצמה."

ערד ניר, עיתונאי ועורך חדשות החוץ בחדשות 2, אשר השתתף וסיקר את ועידת דרבן הראשונה אמר: "ועידת דרבן הייתה כישלון של ממשלת ישראל אך היא גם כישלון של ה-BDS." הוא הוסיף כי נותנים ל-BDS יותר קרדיט ממה שמגיע לו והוא משמש ככלי במשחק הקואליציוני.

יו"ר התאחדות הסטודנטים היהודים העולמית WUJS)) בזמן הועידה, מר רשף פלג, המשמש כמנהל מחלקת ארה"ב בקרן לירושלים אמר כי: "בעקבות החוויה של ועידת דרבן, הקמתי פלטפורמה גלובלית למנהיגים יהודים JDC המפעילה פעילים ושולחת אותם לכנסים בינלאומיים ולארגונים אירופאים. הממסד היהודי הישראלי צריך לעודד לימוד רוחבי של שיטות יעילות ליצירת קואליציות. לחברה האזרחית יש יתרון יחסי והיא יכולה לעשות דברים שהממסד הישראלי לא יכול".

רקע על מכון המחקר NGO Monitor:
מכון המחקר NGO Monitor נוסד בשנת 2002, על ידי פרופ' ג'ראלד שטיינברג, לאחר ועידת דרבן שנערכה בדרום אפריקה בחסות האו״ם ובה לקחו חלק למעלה מ-1500 ארגונים לא-ממשלתיים. בסיום הוועידה של הארגונים הלא-ממשלתיים, התקבל מסמך פעולה לבידודה המדיני של ישראל, הידוע כ"אסטרטגיית דרבן". ועידה זו היוותה את התשתית לצמיחת קמפיין הדה לגיטימציה והלוחמה המשפטית נגד ישראל שמיושם עד היום ברבדים שונים, לרבות קמפיין ה-BDS, הקורא לחרם כלכלי, תרבותי, אקדמי, משיכת השקעות וסנקציות.

מכון המחקר NGO Monitor הוא הגוף המוביל בחקר קמפיין הדה-לגיטימציה של ישראל, כולל קמפיין ה-BDS , אותו מובילים ארגונים לא-ממשלתיים, המקדים אותו גם בכנסיות ובחברות לאחריות תאגידית. המכון עוסק בחקר ארגונים לא-ממשלתיים המעורבים בסכסוך הערבי-ישראלי, פעמים רבות באצטלה של זכויות אדם וסיוע הומניטרי, כאשר המחקר של NGO Monitor מגלה שהם מקדמים דמוניזציה ודה לגיטימציה של ישראל ברחבי העולם.

מכון המחקר NGO Monitor, הינו מכון א-פוליטי ששם דגש על שקיפות, אחריותיות וזכויות אדם אוניברסליות ומבקש לקיים דיון ציבורי מושכל המבוסס על עובדות בכל הקשור לסכסוך הערבי-ישראלי ולתפקידם של ארגונים לא-ממשלתיים במסגרתו.

רקע על ח"כ ד"ר נחמן שי:
ח״כ ד״ר נחמן שי, ממפלגת המחנה הציוני, הוא יו״ר השדולה לחיזוק מערך החוץ ויו״ר השדולה למאבק בדה-לגיטימציה בכנסת וכן חבר בוועדת החוץ והביטחון. בעברו שירת כדובר צה״ל, דובר משלחת ישראל באו״ם ודובר השגרירות הישראלית בארה״ב. ח״כ שי חקר בעבודת הדוקטורט שלו את פעילותה של ישראל בזירת הדיפלומטיה הציבורית בעת עימותים בעצימות נמוכה, וכתב שני ספרים בנושא: ״מלחמדיה״ ו״חץ ברשת״ הרואה אור בימים אלו.