עקבות – המכון לחקר הסכסוך הישראלי-פלסטיני

מידע כללי

מדינהישראל
אתר אינטרנטhttp://akevot.org.il/
נוסדהוקם ב-2013; ממוקם בתל-אביב.
סטטוס משפטישם הארגון נרשם במקור תחת השם "ארכיוני הכיבוש"; שינה את שמו בפברואר 2015.
במילות הארגוןטוען כי הוא "מרכז לתיעוד, מחקר וקידום של זכויות אדם במסגרת הסכסוך" [הערבי-ישראלי].

מימון

  • מחזור הפעילות לשנת 2018: 608,111 ש"ח.
  • התורמים לארגון: משרד החוץ השוויצרי ושגרירות שוויץ בישראל – 1,278,648 ש"ח לשנים 2018-2014, שגרירות נורבגיה בישראל 264,755 ש"ח בשנת 2014, ו-129,349 ש"ח אשר נתרמו על ידי Euro-Mediterranean Foundation of Support to Human Rights Defenders -EMHRF לשנת 2017. בנוסף,  תורמי הארגון לשנת 2018 היו:  Foundation for Middle East Peace , קרן האחים רוקפלר, הקרן החדשה לישראל.וכן Euro-Mediterranean Foundation.
  • בשנים 2012-2016  על פי הדוחות השנתיים, אחוז התרומות ממדינות זרות מסך כל התרומות עמד על 100 אחוז.
  • לעומת זאת, נראה כי החל משנת 2017 הארגון מקבל כסף מתורמים פרטיים. בשנים 20182017 הקרן החדשה לישראל אישרה לעקבות מענק בסך 14,746‬ דולר, וקרן האחים רוקפלר (2017) העניקה  15,000 דולר למטרת "תמיכה כללית", ומענק נוסף של 75 אלף דולר לאותה מטרה בין השנים 2018-2019.
  • לפי קבוצת העבודה לזכויות אדם של המועצה העולמית לארכיונים, מתקיים תיאום בין נציגי ממשלת שוויץ, נציגי אונסק"ו, ונציגי מספר ארגונים כולל עקבות, כיצד לשפר את עבודת הארגונים בחשיפת המסמכים מהארכיונים, ואף הוקמה קבוצת עבודה לצורך זה.
  • קיים שיתוף פעולה מחקרי הכולל כתיבת דוחו"ת, בין עקבות לנציגי SWISS PEACE, קרן שוויצרית ממשלתית המממנת את עקבות. הקרן מזהה את עקבות כ"אחד ממרכזי המחקר והתיעוד שלה".

פעילות

  • ארגון עקבות "מאתר, סורק ומקטלג תיעוד מסוגים שונים בדבר הסכסוך הישראלי-פלסטיני." ומקדם "את זכותם של קורבנות הפרות זכויות אדם, קרוביהם וקהילותיהם, לקבל מידע בדבר נסיבות הפגיעה בהם; אנו חוקרים את המנגנונים, הפעולות והמדיניות שמובילים להפרה של זכויות אדם במסגרת הסכסוך". הפרסומים של עקבות משקפים את האג'נדה הפוליטית של הארגון – "התנגדות לכיבוש" ואופוזיציה למדיניות ישראל – בניגוד לתיעוד היסטורי מבוסס עובדות של הפרות זכויות אדם. לדוגמה, ב-24 בפברואר 2018, ארגון עקבות פירסם מפות המראות איך ישראל לכאורה מתאמצת למחוק את הקו הירוק מהמפה, כתוצאה "מהחלטות סודיות".
  • ארגון 'עקבות' פועל במגוון דרכים על מנת לחשוף מסמכים הנמצאים בארכיוני המדינה, בדגש על אלו הנוגעים לסכסוך הישראלי-ערבי, בין היתר על ידי סריקה אינטנסיבית של חומרים שונים. זאת, מתוך כוונה לאתר חומרים רגישים שניתן להציגם כפשעי מלחמה ופגיעה בזכויות הפלסטינים שבוצעו על ידי מדינת ישראל. על פי דו"ח שהוציא הארגון:"הארכיונים הממשלתיים בישראל פועלים במקרים רבים להסתיר תיעוד שעוסק בהפרות זכויות אדם בידי המדינה, בעיקר במסגרת הסכסוך הישראלי-ערבי." (הדגש במקור).
  • עקבות הוקם על ידי פעילים משני ארגונים לא ממשלתיים ישראלים פוליטיים: יש דין ורופאים לזכויות אדם – ישראל, שניהם פעילים בקמפיינים פוליטיים נגד ישראל בזירה הבינלאומית.
  • באתר הארגון התפרסם דו"ח בו נטען כי ישנם חסמים רבים בגישה לארכיונים בישראל כמו גם כי "הארכיונים הממשלתיים בישראל פועלים במקרים רבים להסתיר תיעוד שעוסק בהפרות זכויות אדם בידי המדינה".
  • המסמכים שהארגון מוציא מספקים אסמכתאות בעתירות כנגד מדינת ישראל, אשר בהן משתמשים ארגוני הפעילים בלוחמה המשפטית (לדוגמה יש דין, עמק שווה ועוד) כתשתית לכתיבת דוחו"ת, קמפיינים, לובי ואף מידע לפורומים בינלאומיים כגון ועדות בדיקה של האו״ם.
  • בשנה הראשונה להקמתו, ארגון עקבות הספיק לסרוק כ-20,000 חומרים מארכיון המדינה.

צוות

כל המאמרים בנושא עקבות – המכון לחקר הסכסוך הישראלי-פלסטיני

לקריאה נוספת